2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Példátlan összefogás az oktatásért

A távoktatás összességében sikeres, de a távolabbi jövőben is elengedhetetlen lesz a tanárok és a diákok közötti kapcsolat – véli Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár. A szakpolitikus a Magyar Nemzetnek elmondta: azokat a tanulókat is bekapcsolják a távoktatásba, akiknek nincs megfelelő eszközük vagy internetkapcsolatuk.

  • Példátlan összefogás az oktatásért

– Egyes országokban kényszerűségből a tanítás teljes elengedése mellett döntöttek, mert nem tudták volna elérni, hogy a tanulók többsége továbbra is részt vehessen az oktatásban. Magyarországon felelős és ambiciózus döntés született a digitális oktatás bevezetésével – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában. Solymár Károly Balázs a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy hazánk az emberi élet és egészség védelmének elsőbbsége mellett sikerrel célozta meg az oktatási rendszer minél kisebb sérelemmel járó átállítását.

Minden korosztály bekapcsolódik

– A segítségnyújtás folyamatban van azon tanulók bekapcsolásáért is, akiknél a megfelelő eszközök vagy az internetkapcsolat hiánya miatt még felmerülhetnek nehézségek – hangsúlyozta Solymár Károly Balázs. A helyettes államtitkár a tapasztalatokról elmondta, hogy az intézményvezetők, pedagógusok azonnal reagáltak a rendkívüli helyzetre. – Mára összességében eredményesnek nevezhető ez a példa nélküli akció. Feladatokat kiküldeni, házi feladatot visszaküldeni, a virtuá­lis térben tanórát tartani az intézmények nagy többségében már üzembiztosan sikerül – jelentette ki a szakpolitikus, aki egyúttal elismerését fejezte ki a tantermen kívüli tanítás kialakításában és működtetésében részt vevő szülőknek és pedagógusoknak.

A sikerhez segítség is kell, ezért indította el az ITM a Digitális jólét program koordinálásával a Digitális összefogás kezdeményezést, melyben a digitális ágazat szereplői a magyar polgárokra nehezedő terhek csökkentésén dolgoznak. – A szektor mára több mint 180 digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással áll rendelkezésre, egymillió munkavállaló otthoni munkáját, valamint közel 1,6 millió diákot és kétszázezer tanárt segítve. A felajánlások hozzájárulnak ahhoz is, hogy a több mint kétmillió 65 évnél idősebb állampolgár digitális úton kapcsolatot tarthasson családtagjaival, barátaival, így mérséklődjön a korosztály veszélyeztetettsége. Ingyenesen elérhetővé váltak vírusirtó rendszerek, dolgozatírás-hitelesítő rendszerek, filmadatbázisok és az egészségügyben dolgozókat támogató alkalmazások is – részletezte a Solymár Károly Balázs.

Tananyagok, segédletek

– A Digitális összefogás honlapján számos távoli és digitális oktatást segítő felajánlás is megtalálható, köztük útmutatók, segítőcsoportok, eszköz- és tananyaggyűjtemények is. A csoportosítások segítenek az eligazodásban. Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a pedagógusokhoz eljutnak a digitális átállást segítő tartalmak, és ők alkalmazzák is ezeket. Idén az ötödik alkalommal tartottuk meg a Digitális témahetet, amelynek részeként több száz jó gyakorlat vált elérhetővé az esemény honlapján és közösségimédia-felületein – beszélt Solymár Károly Balázs arról, hol érhető el további támogatás.

 
A jócskán megnövekedett adatforgalomban is helytálltak a mobilhálózatok Fotó: Katona Vanda
 

 

Ám a sornak ezzel nincsen vége, hiszen a digitális munkarend miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma előre hozta az okos tankönyvek bemutatóját; az Nkp.hu címen érhető el a legtöbb tankönyv digitális változata a kapcsolódó számtalan interaktív feladattal. Elérhető a Szakképzési tananyagtár is a Köznevelési regisztrációs és tanulmányi alaprendszeren (e-Kréta), vagy a Box.edu.hu linken. A portálon az oktatók megoszthatják az általuk készített és a mások által kifejlesztett, szabadon felhasználható tartalmakat is.

Pótolhatatlan kapcsolat

A helyettes államtitkár szót ejtett arról is, hogy a hazai vezetékes és mobilhálózatok összességében jól vizsgáztak, a jelentősen megnövekedett adatforgalmat is képesek kiszolgálni. – Az időnként itt-ott tapasztalható forgalmi fennakadásokat a szolgáltatók folyamatosan javítják, többleterőforrások átcsoportosításával számos gyors beavatkozást hajtottak végre az elmúlt hetekben. De a családon belül is tehetünk azért, hogy ne terheljük túl a hálózatot. Ha például a két távmunkát végző szülő mellett három gyermek vesz részt a távoktatásban, nem tanácsos egyszerre valamennyiüknek vidókonferenciás applikációt használni. Törekedjünk arra, hogy csak a szükséges és elengedhetetlen mértékben terheljük hálózatainkat – javasolta.

– A távoktatás sikerélményéből biztosan jócskán marad a korlátozások feloldása utáni időszakra is. Azok a pedagógusok, akik eddig félve nyúltak a digitális megoldásokhoz, magabiztosan alkalmazzák majd azokat, a diákok pedig rájönnek arra, hogy a játék és a napi kapcsolattartás mellett mennyi, számukra kifejezetten hasznos tartalom lelhető fel a neten. Ugyanakkor abban is biztos vagyok – zárta sza­vait Solymár Károly Balázs –, hogy jövőben sem pótolja semmi a tanárok és tanulók közötti személyes kapcsolatot, amely a hatékony tanítás-tanulás legfontosabb eleme és feltétele marad.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!