2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Párkányi Eszter: nem képviselik a Néppártban a keresztény értékeket

Hír TV

2019. március 22., péntek 07:06, frissítve: péntek 07:11

A Néppárt liberális szárnya azt gondolta, hogy sakkot adott a Fidesznek, aztán Orbán Viktor volt az, aki mattot adott nekik - így reagált az Alapjogokért Központ elemzője a szerdai néppárti döntésre a Napi aktuálisban. Párkányi Eszter úgy látja, hogy bizonyos szempontból győzelemként értékelhető az, hogy a Fidesz a saját jogait függesztette fel.

Az elemző szerint a közeljövőben megindulhat egy párbeszéd arról a Néppárton belül, hogy mik azok az értékek, amikhez ragaszkodnak. Emlékeztetett: az elmúlt években a frakció több tagpártja is eltávolodott azoktól a kereszténydemokrata gyökerektől, amelyek az alapító atyák gondolatát jellemezték. Példaként említette az ír Fine Gael-t, amely párt támogatja az abortuszt és a homoszexuálisok házasságát is.

A Néppártnak vissza kell térni az eredeti gyökereihez, mert most egy színtelen, szagtalan, semleges, majdhogynem liberális centrumpárttá próbál alakulni– szögezte le Párkányi Eszter. Hozzátette: ma a Néppártban nem képviselik határozottan a kereszténydemokrata értékeket, sőt közben vállveregetést várnak a szocialistáktól és a zöldektől is.

Az EP-választáson a Néppárt veszíthet az erejéből, jelenleg 188 helyet jósolnak nekik, a Fidesz kizárásával pedig az EPP nemcsak a Fidesz képviselőit veszítené el, hanem körülbelül húsz további képviselőt is.

Tekintse meg a teljes beszélgetést itt!