2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Pápa a Vasfüggöny mögül

  • Pápa a Vasfüggöny mögül

I. János Pál pápává választásának 40. évfordulója alkalmából nemzetközi tudományos konferenciát rendeznek Magyarországon és Lengyelországban – mondta a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Földváryné Kiss Réka szerint II. János Pál egyszerre tudott az egyház gyökereihez visszanyúlni és értékeit a világ felé közvetíteni. Pápasága világtörténelmi jelentőségű volt, megválasztásakor Moszkva megrettent. A pápa nem csupán a kommunizmus lebontásában játszott nagy szerepet, de a nyugati világban a 1968-as nemzedékkel szemben is alternatívát mutatott – jelentette ki.

A konferencia előadásai a legfrissebb kutatási eredményeket ismertetve foglalkoznak többek között a keleti blokk egyházainak helyzetével, a Vatikánnal, az Egyesült Államok és Szovjetunió reakcióival II. János Pál 1978-as megválasztására, a pápa elleni merénylettel, valamint a pápa és a lengyelországi Szolidaritás mozgalom kapcsolatával – ismertette Földváryné Kiss Réka.

A Pápa a Vasfüggönyön túlról – II. János Pál pápaságának hatása a szovjet blokk országaira és egyházaira című konferencia keretében október 9-10-én Krakkóban, a Jagelló Egyetemen, október 12-én pedig Budapesten az Országházban tartanak előadásokat. A budapesti eseményre október 10-éig lehet regisztrálni a Nemzet Főtere honlapon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!