2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Palkovics: Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor

Hiba volt leépíteni a hadiipart 1990-ben, de a kormány ezt a hibát kompenzálni fogja - mondta az innovációs és technológiai miniszter szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

  • Palkovics: Hiba volt leépíteni a hadiipart a rendszerváltáskor

Palkovics László kiemelte, a védelmi ipari stratégia egyik legfontosabb eleme az ágazati klaszterrendszer kiépítése, amely hat csoportban, az adott szektorban érdekelt iparvállalatokat is tömöríti, irányításuk pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozik majd.

Hozzátette, a klaszterek egyike a harcjárműfejlesztésre irányul, de lesz - egyebek mellett - légi, lőszereket előállító, illetve kiberrendszerek fejlesztésére szolgáló védelmi ipar centrum.

A miniszter beszélt a felsőoktatásnak szánt több mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrásról. Elmondta, hogy a pénzt felsőoktatási innovációs parkok kialakítására, a felsőoktatás szakképzéssel való "összekapcsolására" és intézményi fejlesztésre fordítják majd.

Az összeg mértékét úgy lehet érzékeltetni, hogy az előző uniós ciklusban a felsőoktatásra és a kutatásra 370 milliárd forintot költöttek, ehhez képest most 1509 milliárdot fordítanak ezekre - jegyezte meg a miniszter.

A felsőoktatási modellváltásról azt mondta, az állam által létrehozott vagyonkezelő alapítványok mint fenntartók révén az intézmények szabadabban működhetnek.

"Azt reméljük ettől a modelltől - s tulajdonképpen ezek azért elkezdtek beigazolódni -, hogy egy lényegesen dinamikusabb, egyszerűbb, jobb működési módot tudnak majd az intézmények produkálni" - fogalmazott Palkovics László.

A gazdaságfejlesztési zónák kialakítása kapcsán a miniszter felidézte, "elég sajátos" megállapodást kötött a kormány a Rheinmetall ipari csoporttal, hiszen közösen létrehoztak egy társaságot, amelyet 51 százalékban a német cég, míg 49 százalékban egy állami tulajdonú vállalat birtokol.

Palkovics László szerint ez a modell kiválóan működik, amit alátámaszt, hogy a német céggel folytatott első megbeszélések után hat hónappal már el is kezdték megépíteni a gyárat Zalaegerszegen.

"Én azt hiszem, ez egy kiváló példája annak, hogy a jövőben - nem is csak a hadiipar területén, hanem mondjuk az élelmiszeripar területén - milyen hasonló megállapodásokat tudunk kötni külföldi technológiai vállalatokkal, de úgy, hogy jelentős magyarországi rész is legyen benne" - mondta a miniszter.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!