2020. február 25.,
kedd, Mátyás napja

Öt főpolgármester-helyettest választott meg a Fővárosi Közgyűlés

Hír TV

2019. november 5., kedd 17:11

A részvételiségnek is lesz főpolgármester-helyettese Budapesten - megszavazta a közgyűlés balliberális többsége, hogy a jövőben 5 helyettes dolgozzon Karácsony Gergelynek. A pozíciókért több mint 1,3 millió forint jár majd havonta. Karácsony azt mondta: nem a főpolgármester-helyettesek fizetésén, hanem más területeken fog majd spórolni. Feszültség volt a bizottsági helyek kapcsán is. A korábbi szokással ellentétben ugyanis a balliberális többség egymás között osztotta el a bizottsági helyeket.

Letették a hivatali esküt Karácsony Gergely helyettesei. Annak ellenére, hogy Tarlós István legutóbbi ciklusában csak három volt, mostantól 5 főpolgármester helyettes lesz Budapesten.

Gy. Németh Erzsébet a humán területekért felel, Tüttő Kata, az üzemeltetésért. Dorosz Dávid a klímavédelmet kapta, Kerpel-Fronius Gábor pedig okosvárosért és részvételiségért felel majd. Az ötödik helyettes Kiss Ambrus, általános helyettes lesz. Ezekért a pozíciókért több mint 1,3 millió forint jár majd havonta.

Emellett minden főpolgármester-helyettes saját stábot és céges autót is kap.

 Ez egy nagy város

– ezzel magyarázta a szocialista Horváth Csaba, hogy miért van szükség az öt helyettesre. Szerinte ez nem jelent anyagi problémát a fővárosnak.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta: a főpolgármester-helyettesek fizetésén nem, hanem majd más területeken fog spórolni.

Gy. Németh Erzsébet azzal magyarázta a költségek növelését, hogy szerinte sok dolguk lesz ebben a ciklusban.

A Fidesz szerint Karácsony Gergely mértéktartóbb is lehetett volna.

A vezető tisztségviselők mellett a bizottsági helyekről is döntöttek, de ez sem ment zökkenőmentesen. Többször szünetet rendeltek el, hogy döntésre jussanak.

A független Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az egyik szünet után éles szóváltásba került a DK-s Gy. Németh Erzsébettel, mert számításaival ellentétben egyetlen helyet sem kapott.

Pokorni Zoltán többször arra hívta fel a figyelmet, hogy igazságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért a Fidesz- KDNP nem delegál tagokat. Szerinte szégyen, amit a balliberális oldal csinál.

A bizottsági struktúrát a képviselők többsége végül elfogadta. Így külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is.

Hír TV