2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Ostrom alatt a magyar határ

2019. december 4., szerda 17:31

Egyre nagyobb nyomás alatt van Magyarország déli határszakasza. Idén már kétszer annyian próbáltak bejutni az országba, mint tavaly egész évben. Közben a Balkánon és Törökországban migránsok százezrei várnak arra, hogy Nyugat-Európába juthassanak.

Kamionon és vasúti kocsin, földön és föld alatt, vízen, kerítést átmászva és átvágva próbálnak bejutni az országba az illegális migránsok. Idén november végéig már kétszer annyian, vagyis 12 és fél ezren próbáltak bejutni Magyarországra, mint 2018-ban egész évben.

Mi világos álláspontot foglaltunk el. A schengeni egyezményt be kell tartani mindenkinek, meg kell védenie mindenkinek a saját határszakaszát, és nem szabad megengedni, hogy illegálisan, jogellenesen lépjen bárki is az Európai Unió területére. Mi ezt megtettük. Mi több mint egy milliárd eurót fordítottunk erre a célra saját erőből. Ebből, mi azt kértük, hogy ennek a felét térítsék meg, ez nem történt meg. 20 millió euróra kaptunk ígéretet, de még az sem érkezett meg

- mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Kontrát Károly. 

A legtöbb migránst, majdnem tízezer embert, a magyar-horvát határszakaszon fogták el - mondta Német Szilárd. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Görögország nem védi az unió határát.

A görögökkel van szerintem elsősorban jelentős probléma, mert semmiféle határőrizeti feladatot nem látnak el a görögök

- fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Törökországban jelenleg 3 és fél-4 millió migráns tartózkodik, akik többsége Nyugat-Európába akar eljutni, de már Görögországban is több tízezren várakoznak arra, hogy elinduljanak Magyarország felé.

35 ezren vannak most jelenleg azokról, akikről tudnak. és még akikről nem,tehát többszöröse. A Görögök ezekről a szigetekről a szárazföld belsejébe hajókáztatják az illegális migránsokat, azokon az útvonalakon amelyek eddig beváltak számukra azokon meg próbálnak bejutni az Európai Unió felé és ez a nyomás nehezedik most egyébként az egész Nyugat-Balkánra, és ezen keresztül a magyar és, ha úgy tetszik az európai schengeni határra is

- tette hozzá Németh Szilárd.

Hazánk déli határszakaszt több ezer katona és rendőr védi. De ha nőne a migrációs nyomás, újabb egységeket vezényelnek a térségbe.

HírTV