2023. 02. 06. Hétfő Dorottya, Dóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Belföld

Országszerte mindenhol Trianonra emlékeztek

Mától Csongrád-Csanád névre hallgat az eddig Csongrád megyeként ismert országrész. Az átkeresztelés szimbolikus, hiszen Csongrád-Csanád megye mai területe az 1950-es megye-rendezéskor alakult ki, Csongrád, Csanád és Torontál vár-megye, egyes Magyarországhoz tartozó területeinek egyesítésével. Ezen kívül az ország minden más szegletében is a Trianoni békediktátum aláírására emlékeztek.

  • Országszerte mindenhol Trianonra emlékeztek

A szétszakított magyarság lelki egységét szimbolizáló szobor alapkövét tették le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat kertjében a trianoni békediktátum centenáriumán. Az emlékmű a megyei közgyűlés elnöke szerint nem a trianoni tragédiát, hanem a nemzeti kollektivitás eszményét jeleníti meg. A megjelentek az alapkő mellett időkapszulát is elhelyeztek a szobor alapzatában, és a történelmi egyházak képviselői is megáldották a szoborparkot.

 

Csongrád-Csanád megyében nem csak megemlékeztek, hanem ünnepeltek is az emberek. Ennek oka az volt, hogy A békeszerződés 100. évfordulója alkalmából maguk mögött hagyták a Csongrád megye elnevezést. Ennek történelmi okai vannak, hiszen a mai Csongrád-Csanád megye az 1950-es megyerendezés Csanád és Torontál területeit is magába foglalta. A megyei közgyűlés elnöke azt mondta: a magyarság büszkén vállalja múltját, őrzi hagyományait, rokonságát az elszakított területeken élőkkel.

A magyarok számára nem békeszerződést írták alá a Nagy-Trianonban, hiszen hazánk képviselői nem tehettek javaslatot - mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a tolna megyei Alsónánán.

Kapcsolódó anyagok:

Trianon 100

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Megfenyegette politikai ellenfeleit Gyurcsány Ferenc évindító beszédében

Megfenyegette politikai ellenfeleit Gyurcsány Ferenc évindító beszédében

Gyurcsány Ferenc szerint szégyelljék magukat a Fidesz szavazói és mindenki, aki támogatja a kormányt. Ezt a bukott miniszterelnök a DK 19. Tisztújító Kongresszusán jelentette ki. A pártelnök szerint Magyarország egyetlen reménye az árnyékkormány. Gyurcsány Ferenc évnyitó beszédében sok témát érintett, azonban az április 3-ai csúfos vereségről, és minden idők legnagyobb fideszes kétharmadáról egy szót sem ejtett.
Szavazás

Szavazás

Ön szerint Gyurcsány Ferenc ma végképp leuralja a baloldalt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!