2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Belföld

Országszerte emlékeznek a kommunista diktatúrák áldozataira

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek Budapesten. Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Ma országszerte több helyen is megemlékezéseket tartanak, a Terror Háza Múzeum pedig egész nap ingyenesen látogatható lesz.

  • Országszerte emlékeznek a kommunista diktatúrák áldozataira

„Jómagam a lembergi elosztótáborban fogantam, ott ahol még a szüleim, akik a Gulágon ismerkedtek meg egymással, félévet vártak arra, hogy visszatérhessenek szülőföldjükre.”

A Gulág Alapítvány elnöke szerint fontos, hogy ezen a napon felidézzük a kommunista rezsim által meghurcoltak és kiszolgáltatottak emlékét. Nagyné Pintér Jolán szüleiről is beszélt, akik együtt élték át a szovjet munkatáborok embertelenségét.

„Kötelességem, hogy a XXI. században folytassam, amit az édesanyám és az alapítvány elkezdett és vállalt. Azt, hogy beszélnünk kell a Gulág-munkatáborok egykori tényéről, beszélni kell a kommunista diktatúra embertelen arcáról, beszélni kell az államszocializmus megfigyelő hálózatáról, beszélni kell arról, amiről sokan még ma is hallgatni akarnak.”

A civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a pártállami rezsim majdnem fél évszázados uralma alatt tudatosan és módszeresen tiporta az emberi- és szabadságjogokat. Közölte: a történtekkel sokan a mai napig nincsenek tisztában.

„Fiatal honfitársaink miatt különleges felelősség fekszik a vállunkon, hogy őket a kommunista diktatúra rémtetteivel megismertessük. Ismerjék meg, halljanak a kommunista rendszer bűntetteiről, hazugságairól és téveszméiről. A kommunista diktatúra nemcsak emberéleteket követelt, emberi életeket rövidített le, karriereket tett tönkre, hanem az egész magyar társadalom felépítésére, viselkedésére, értékrendjére nemzeti kiállásunkra is nagyon károsan hatott” – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince.

100 millióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világszerte. Csak Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Január 25-e 2000-től a Kommunista Diktatúra Áldozatainak emléknapja Magyarországon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

A Bëlga egy számának sorával üzent Bayer Zsolt a gyalázkodó DK-soknak + videó

Minősíthetetlen stílusban sértegette Császár Attila újságírót Rónai Sándor, Barkóczi Balázs pedofilsegítőnek nevezte Futó Boglárka riportert, a tejszínhabra a cseresznyét pedig Gyurcsány Ferenc tette fel az Országgyűlésben. Bayer Zsolt sem hagyta szó nélkül a DK-s politikusok vállalhatatlan magatartását a Bayer show-ban. Így üzent nekik.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!