2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Belföld

Felszínre hoztak egy holttestet a Hableány mentési munkálatai közben

Felszínre hoztak egy holttestet a szerdán elsüllyedt Hableány mentési munkálatai közben - közölte Hír TV tudósítója a Terrorelhárítási Központ tájékoztatására hivatkozva.

  • Felszínre hoztak egy holttestet a Hableány mentési munkálatai közben

A TEK azt írta: a magyar búvárok a koreai szakemberekkel közösen hajtottak végre feladatot. A délelőtti felderítő merülés során a magyar szakemberek egy holttestet találtak a víz alatt, és a test megjelölése után tovább folytatták a roncs állapotának felmérését. Az őket követő koreai búvárok a - magyarok által megjelölt helyről - a felszínre hozták a testet.

Hozzátették: "a TEK kihelyezett vezetési pontján a műveletek most is folyamatosak, a szakemberek fáradhatatlanul dolgoznak a rendkívüli helyzet biztonságos megoldásán".

A Hír TV tudósítójának helyszíni beszámolója: 

Női holttestet hoztak fel

A Magyar Nemzet értesülése szerint a holttestet még délelőtt találták meg a mederben felderítést végző magyar nehézbúvárok. A testet azonban nem tudták kiemelni, ezért rögzítették és a helyét a felszínen egy bójával megjelölték.

A bója mentén lemerülő távol-keleti búvárok azonnal megtalálták a testet.

Emberfeletti küzdelmet vívnak a búvárok

Koreai búvárok merültek le hétfő délután a Margit hídnál. A mentés vezetői a 200 tonna emelésére képes Clark Ádám hajódarut várják a dunai hajóbaleset helyszínére, de az egyelőre a Duna vízállása miatt nem tud közlekedni, mert nem fér át a hidak alatt. A rendőrség a rakpartot és a Margit híd egy részét is lezárta a gyalogos forgalom elől.

A Hableány hajóroncshoz merültek a búvárok a Dunán. Mostanra a felderítő merüléshez is adottak a feltételek.

A mentési munkát a Terrorelhárítási Központ irányítja. A TEK főigazgatója elmondta, két megoldáson dolgoznak párhuzamosan, vagy felhozzák a holttesteket, vagy kiemelik a hajóroncsot.

A hajó kiemeléséhez nem elegendő a már a helyszínen lévő daru, ezért a Clark Ádám nevű úszó darut várják, amelynek teherbírása 200 tonna.

Az áramlás sebessége mára csökkent, de még mindig nagyon nehéz a vízben mozogni. A búvárok már el tudják engedni a létrát, és megkezdik a hajótest felderítését. A látótávolság azonban még mindig szó szerint nulla. Hajdu János hangsúlyozta, a hajótestbe bemenni szigorúan tilos.

A magyar és koreai búvárok közösen merülnek, és előkészítik a kiemelést. A koreai nagykövetség katonai attaséja azt mondta, arra kérik a magyar hatóságokat, engedélyezzék nekik, hogy a hajótest belsejét is felderítsék.

A merülést a Duna alacsonyabb, hétfői 517 centiméteres vízállása tette lehetővé. A híradónk által megkérdezett ipari búvár szerint még így is nagyon veszélyes a művelet.

A szállodahajó ukrán kapitányának ügyvédje szerint fontos, hogy mindenki körültekintően járjon el az ügyben. M. Tóth Balázs a hírtv-nek megkérdőjelezte a korábban napvilágot látott vélemények hitelességét, amelyek szerint a kapitánynak észlelnie kellett volna a hableány sétahajót.

Jelenleg is zajlanak azok a felderítő merülések, amelyek során a búvárok megpróbálják megközelíteni a Duna mélyén fekvő Hableányt és olyan pontokat keresnek rajta, ahol fixen hozzá lehet rögzíteni azokat a köteleket, amelyekkel később aztán megpróbálják a felszínre hozni a roncsot.

Már kilenc holttestet találtak meg 

A szerdai dunai hajóbaleset áldozatai közül már kilencnek a holtteste került elő.

A rendőrség hétfő este a honlapján azt írta, hogy azonosították a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán, Hartánál megtalált férfiholttestet. A hajóbaleset nyolcadik halálos áldozatáról nem közölték, hogy magyar vagy dél-koreai-e.

Az elsüllyedt hajó közeléből hétfő délután kiemelt holttest azonosítása még tart.

Hír TV - MTI - Magyar Nemzet

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

A CNN-en panaszkodott a Partizános Gulyás Márton

Az autoriter magyar vezetőért lelkesedtek az amerikai konzervatívok a CPAC budapesti rendezvényén – írja a CNN. A cikk hangneme nem meglepő, hiszen az amerikai baloldal kifejezetten ellenséges narratívában számolt be az egyébként nagy sikerrel záruló eseményről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!