2020. február 20.,
csütörtök, Aladár, Álmos napja

Origo: Karácsonyék Erzsébetvárosban is csalhattak

Magyar Nemzet,

2019. szeptember 11., szerda 12:32

Nagyon úgy néz ki, hogy Józsefváros után Erzsébetvárosban is csalt az ellenzék az ajánlásgyűjtés időszakában – írta a Magyar Nemzet online az Origo birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva.

Az Origo egyik olvasója több olyan képet és Facebook-bejegyzést jutatott el a portálhoz, amely állítása szerint megmutatja, hogy Józsefváros mellett Erzsébetvárosban is piszkos módszerekkel dolgozik az ellenzék a választási siker reményében. A Magyar Nemzet online szerint az Origo birtokába került dokumentumok alapján felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék itt is rögzíti az ajánlóíveken szereplő személyek adatait.

Az egyik megküldött fotón ugyanis az látható, amint egy középkorú férfi az egyik ajánlóívről a másikra másolja az adatokat egy nagyobb asztaltársaság körében. Ebben az esetben két dologról lehet szó: az ellenzéki aktivista vagy jogszabályellenesen rögzítette a hivatalos dokumentumon szereplő adatokat, vagy ami ennél is durvább forgatókönyv, hogy meghamisította azokat.

Akárhogy is történt, az erzsébetvárosi eset is rámutat arra, hogy a kormányellenes erők fővárosi szinten folyamodhattak csaláshoz.

 

 Fotó: Origo - Facebook

Cikkében az Origo arra is felhívja a figyelmet, hogy az ajánlóívek bármilyen formában történő másolását, valamint azok hamisítását a törvény bünteti, ugyanis ezeken nem kell semmit feldolgozni, a jelölteknek csupán össze kell gyűjteniük és le kell adniuk a választási bizottságnak.

De ki is ez az ismeretlen férfi, aki ilyen buzgón nézte össze az ajánlóíveket? – teszi fel a kérdést cikkében az internetes portál.

Olvasójuk egy másik felvétellel erre is megadta a választ.

Mint ismert, a VII. kerületben hosszas huzavona után a DK-s Niedermüller Péter lett az ellenzék (egy részének) polgármesterjelöltje, aki a nyár folyamán kihirdette jelöltjeit. A döntés értelmében a 7-es számú körzetben indul a párbeszédes Szücs Balázs, aki azzal vált ismertté, hogy Niedermüllerrel ellentétben bevette volna a Jobbikot is az összefogásba az ellenzéki pozícióosztogatás során.

Az olvasó által megküldött, a politikus Facebook-oldalán elérhető fotó alapján egyértelmű, hogy a középkorú férfi Szücs kampánycsapatának a tagja. A két képen ugyanis jól beazonosíthatóan ugyanazok a személyek szerepelnek, ami – vonja le a következtetést a cikk – azt jelenti, hogy Karácsony Gergely párttársának segítői követhették el a választási csalást.

Az Origo azt is kiderítette, hogy az eset nem maradt visszhangtalan, a különböző erzsébetvárosi fórumokon több civil is tiltakozott a történtek miatt. Vajnai Attila, a bulinegyed-ellenes mozgalom egyik vezetője arról számolt be az egyik helyi csoportban, hogy a párbeszédes politikus csapatának több tagja is megkereste azzal, hogy törölje az általa is megosztott kampányfotót az oldaláról.

„Vajon mi olyan különleges ebben a fotóban, hogy azt csak bizonyos személyeknek szabad megosztaniuk?” – tette fel a kérdést a civil aktivista, ami tökéletesen rámutat arra, hogy valami nagyon nem stimmel az ügyben. Olvasónk arról számolt be, hogy Vajnai mellett többen is nemtetszésüket fejezték ki a csalásgyanús történettel kapcsolatban.

A teljes cikk elolvasható az origo.hu-n.

Magyar Nemzet