2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Orbán Viktor számonkérését követelik a finn miniszterelnöktől

Ma este találkozik Budapesten Orbán Viktor a finn miniszterelnökkel, Antti Rinnével, aki a magyar és a lengyel kormányt is számon akarja kérni a jogállamiság ügyében. A két ország között hűvössé vált a viszony, amióta Helsinkiben úgy döntöttek, hogy az Európai Unió soros elnökeként továbbléptetik a Magyarország elleni, jogállamiságot érintő kötelezettségszegési eljárást. Nem meglepő, hogy a találkozó és a megbeszélés apropóján Soros György magyarországi szervezetei is akcióba léptek, az Amnesty International például nyílt levélben követeli Antti Rinnétől, hogy kérje számon a magyar miniszterelnököt, álljon ki nyilvánosan az állítólagosan “megtámadott bírák és civilek mellett”. Bayer Zsolt publicista is levelet írt, de ő Orbán Viktornak, amelyben azt kéri, tegyen fel kérdéseket kollégájának az igencsak aggasztó finn jogállamiságról, például az alkotmánybíróság ottani hiányáról.

  • Orbán Viktor számonkérését követelik a finn miniszterelnöktől

Az Európai Parlament tavaly szeptemberben szavazta meg, hogy az Európai Tanács kezdjen eljárást Magyarországgal szemben a jogállamiság és a demokrácia helyzete miatt. A folyamat azonban az országok állam és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban elakadt, a román elnökség nem vette napirendre az ügyet. A finn elnökség ezen változtatott: Helsinki továbblépne a Magyarország ellen folyó hetes cikk szerinti eljárásban.

A magyar kormány többször is kritizálta az eljárást, valamint a finn vezetést is, amiért továbbléptetnék a folyamatot. Orbán Viktor Tusványoson például arról beszélt, hogy Finnországnak más a jogrendje, így nincs alkotmánybírósága, a tudományos akadémia felügyelete pedig az oktatási minisztérium joga. A magyar igazságügyi miniszter pedig a kettős mérce alkalmazására figyelmeztetett. Varga Judit szeptemberben Brüsszelben az általános ügyek tanácsa előtt védte meg a magyar álláspontot. Rámutatott, a meghallgatás a bevándorláspártiak bosszúhadjáratának egy újabb állomása volt.

A magyar kormány szerint fontos a kettős mérce kizárása és a tisztességes eljárás, amikor a finn EU-elnökség a Magyarországgal szembeni hetes cikk szerinti eljárás lépéseiről dönt. Emellett azt is lényegesnek tartja, hogy egy ilyen súlyú ügyben a tagállamok többségének akaratát tudja maga mögött az elnökség.

Úgy tűnik, hogy a skandináv állam kormánya kettős mércét alkalmaz hazánkkal szemben - hangzott el a Híradóban.

A mai találkozó előtt Soros György magyarországi lerakata is akcióba lépett - írja a PestiSrácok. Az Amnesty International például nyílt levélben követeli Antti Rinnétől, hogy kérje számon a magyar miniszterelnököt, álljon ki nyilvánosan az állítólagosan “megtámadott bírák és civilek mellett”. A levelet Vig Dávid, az Amnesty Magyarország és Frank Johansson, az Amnesty Finnország igazgatói írták Antti Rennének.

Bayer Zsolt publicista is levelet írt, de ő Orbán Viktornak, amelyben azt kéri, tegyen fel kérdéseket kollégájának az igencsak aggasztó finn jogállamiságról, például az alkotmánybíróság ottani hiányáról. 

Orbán Viktor és Antti Rinne a mai tárgyalás után este 21 óra 30 perctől sajtótájékoztatót tart Budapesten.

PestiSrácok

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth: Sosem adtam fel, mindenképpen keretbe akartam kerülni

Csoboth Kevin saját bevallása szerint ezerszer vagy kétezerszer visszanézte már a skótok elleni utolsó csoportmérkőzésen a századik percben rúgott gólját, mellyel a magyar labdarúgó-válogatott megőrizte továbbjutási esélyét a németországi Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!