2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Orbán Viktor: Ma éjféltől rendkívüli jogrend lép életbe!

Rendkívüli jogrend lép életbe! A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió főre jutó fertőzött, mint itthon, tőlünk nyugatabbra még rosszabb a helyzet. Ez azért fontos mert a tapasztalatok szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát, ha így lesz, akkor december közepére kórházaink elérhetik a maximális telítettséget - közölte Orbán Viktor, miniszterelnök.

  • Orbán Viktor: Ma éjféltől rendkívüli jogrend lép életbe!

Eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyünk, amikkel megvédhetjük a kórházak működőképességét és megvédhetjük az időseket életét is, a politikai vitákat most félre kell tennünk, gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk

A kormány úgy döntött, a koronavírus-járvány miatt éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet, az Országgyűlést pedig arra kéri, ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozást léptet életbe a kormány, a szórakozóhelyeket pedig bezárják. A tömegközlekedésben járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden.

Orbán Viktor rendkívüli bejelentésében elmondta azt is: a szórakozóhelyeket bezárják, mert az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni ezeken a helyeken.

A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérsékléséért a csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltek el, a parkolást pedig újra ingyenessé tették - ismertette a kormányfő.

Rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkhasználat. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, azonnal bezárják - mondta Orbán Viktor.

"Aki nem tartja a szabályokat, nem hordja a maszkot, nem tartja a védőtávolságot, az nem csak a saját, de mások életét is veszélybe sodorhatja" - hangsúlyozta.

A kormányülés után - amelyen áttekintették a járványügyi helyzetet Magyarországon és európai összefüggésben - Orbán Viktor kifejtette: a járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, "nyugatabbra pedig még ennél is rosszabb a helyzet".

Közölte: ez azért fontos, mert tapasztalataik szerint Magyarország 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Ha így lesz, akkor december közepére a kórházak elérik a teljesítőképességük határát - mondta.

Úgy látja, a járvány most is - éppúgy, mint tavasszal - az idősek és a krónikus betegek életét veszélyezteti leginkább, "vagyis a szüleink és a nagyszüleink komoly veszéllyel néznek szembe".

A kormányfő kijelentette: eljött az ideje, hogy újabb lépéseket tegyenek, hogy megvédjék a kórházak működőképességét és az idősek életét is.

Úgy fogalmazott: a politikai vitákat most félre kell tenni, "gyors cselekvésre és időben meghozott intézkedésekre lesz szükségünk".

Emlékeztetett: legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amelyekkel büntetni lehet a maszkviselés szabályainak megsértését. "Ez abszurd, ebben a helyzetben végképp abszurd" - vélekedett.

"Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk" - indokolta Orbán Viktor a rendkívüli jogrend ismételt bevezetését.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az orvosok bérét megemelik, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak, kórházi ágyak tekintetében Európában a harmadik, a lélegeztetőgépek esetében pedig "világelsők vagyunk".

"Orvosaink és ápolóink továbbra is világszínvonalon végzik a munkájukat, és mindent megtesznek, hogy meggyógyíthassák a betegeket" - hangsúlyozta.

Ez sok, szinte emberfeletti, de mégsem elég. "A végső megoldás ugyanis a vakcina, de a vakcina már látótávolságon belül van. (...) Addig kell kitartani, amíg a vakcina meg nem érkezik" - mondta, jelezve, hogy Magyarország tárgyal az EU-val, Oroszországgal, Kínával és Izraellel is.

Orbán Viktor videonyilatkozatát azzal zárta, hogy a helyzet komoly, de tavasszal egyszer már sikerült. "Ha összefogunk, és betartjuk a szabályokat, együtt újra sikerülni fog" - jelentette ki.

Orbán Viktor összehívta a megyei védelmi bizottságok vezetőit; a lehető legnagyobb szigort kérte tőlük

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításának bejelentése után kedd estére a Karmelita kolostorba összehívta a megyei kormánymegbízottakat, akik a helyi védelmi bizottságok vezetői is egyben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításának bejelentése után kedd estére a Karmelita kolostorba összehívta a megyei kormánymegbízottakat, akik a helyi védelmi bizottságok vezetői is egyben - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor Facebook-on közzétett videója:

Kapcsolódó anyagunk:

Galgóczi Ágnes: A magyar települések 80 százaléka érintett a fertőzésben

 

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!