2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Magyarország élőben

Orbán Viktor: Minél többen menjenek el szavazni

Ma már egyre többen és nyíltan mondják azt, hogy Magyarországnak volt igaza a migráció kérdésében – jelentette ki a miniszterelnök Magyarország élőben című műsorunkban. Orbán Viktor szerint Európában egyre többen gondolják azt, hogy a bevándorlást meg kell állítani, a terrorizmust pedig nem szabad beengedni, mert az Európai Uniónak a biztonságra kell épülnie. A miniszterelnök hozzátette: ezért is fontos, hogy a hétvégén minél többen menjenek el szavazni.

  • Orbán Viktor: Minél többen menjenek el szavazni

Orbán Viktor szerint van, ami érvényes az öt évvel ezelőtti mondatokból és van, amin túllépett az idő. A kormányfő felhívta rá a figyelmet, hogy a legutóbbi európai parlamenti választást azelőtt rendezték, hogy látványossá vált volna az európai migránsválság, ugyanakkor a bevándorlás, a migráció és az, ahogy arról a politikusok gondolkoznak, az mindent átalakított.

Európában új kérdés van az asztalon, a mostani választásnak az a fő kérdése, hogy bevándorláspárti politikusok vezetik-e Európát, vagy bevándorlásellenesek, hogy Európa megmarad-e Európának és az európaiaké marad-e

– emelte ki a miniszterelnök.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy Orbán Viktor a Bild című német lapnak adott interjújában azt mondta, „a magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz”, a kormányfő rámutatott, az idő előtti igazságot mindig túl kell élni. 

Akinek idő előtt van igaza, az gyakran válik eretnekké és időnként meg is égetik, persze Magyarország nem égett meg, sőt oda sem kozmált, hiszen ma már egyre többen és nyíltan mondják azt, hogy Magyarországnak volt igaza 2015-ben, amikor nem meg magát, nem tette lábhoz a fegyvert, nem tette fel a kezeit, hanem azt mondta, hogy cselekedni fogunk, és képesek vagyunk arra, hogy megvédjük a hazánkat

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint sikerült túlélni azt a nehéz időszakot, hogy az embernek igaza van, de azt senki nem fogadja el. Hozzátette: most – a második szakaszban – az látható, hogy az emberek egyre inkább arra az álláspontra helyezkednek, mint a magyarok, miszerint

Európa maradjon az európaiaké, a közbiztonságot őrizzük meg, a terrorizmust ne engedjük be, engedély nélkül senki ne léphessen be az országaink területére, maradjon meg minden európai ország olyannak, amilyenné a kultúrája teszi és egy erőszakos, külső, nagyerejű invázió ne változtathassa meg az életünk kereteit.

Szerinte ez a hangulat ma közel van a többséghez Európában. Orbán Viktor rendkívül fontosnak nevezte, hogy vasárnap minél többen járuljanak az urnákhoz, ezért arra kért mindenkit, hogy mindenképpen menjen el szavazni.

A baloldal óriási erőkkel kampányol egész Európában, és kétségünk ne legyen, hogy a bevándorláspártiak mind ott lesznek, ezért legyünk ott mi is

– fűzte hozzá a kormányfő.

A közvélemény-kutatások szerint magabiztos Fidesz-győzelem várható az EP-választáson, ugyanakkor Orbán Viktor kiemelte, a választásokat nem a felmérések, hanem az emberek döntik el, egy választásra sem lehet azt mondani, hogy lefutott.

Egy választás sosincs megnyerve, amíg az urnákat le nem zárták, az esély pedig sosem váltja be saját magát, az esélyt nekünk kell beváltani (…) mindig a végén van vége, és a végéig nyomni kell

– fogalmazott.

Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet, a mostani uniós választás nemcsak arról dönt, hogy hány képviselő és milyen frakcióban ül majd az Európai Parlamentben, hanem megerősíti, vagy meggyengíti a hatalmon lévő kormányokat, a magyar kormányt is. A kormányfő hatalmi szempontból az Európai Unió legfontosabb szervének nevezte a miniszterelnökök tanácsát, ami dönteni fog az EU leendő vezetőinek személyéről. A miniszterelnökök tanácsa már kedd este össze fog ülni és – mint azt a kormányfő kiemelte – ott látni lehet majd, kinek milyen súlya van, a jelöltekről elmondott véleménye mit nyom a latba az azon múlik majd, hogy az emberek miként szavaznak az egyes tagállamokban.

Ha nekem erős felhatalmazást adnak, ha megvastagítják a hangomat, ha jó fizikai állapotban tudok ott megjelenni, mert a magyarok egyértelműen kifejezték a szándékukat például arról, hogy bevándorláspárti vezetői ne legyenek az Európai Uniónak, akkor nagyobb eséllyel tudok ennek az akaratnak érvényt szerezni akkor, ha nagy támogatást kap a magyar kormány, a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, mintha csekélyebbet

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Közlése szerint ő maga nem elsősorban az Európai Parlamentre figyel, hanem a miniszterelnökök tanácsában történő események befolyásolására.

„Ellenzékváltó hangulat van”

Arra a kérdésre, hogy milyen belpolitikai vetülete van egy európai parlamenti választásnak, a kormányfő elmondta, minden választásban benne van az, hogy az emberek elmondják a véleményüket a magyarországi állapotokról, a politikai szereplőkről. A miniszterelnök több választás tapasztalata alapján úgy látja, hogy ellenzékváltó hangulat van.

Magyarországon nagyon sokat kell dolgoznunk, de Magyarország egyre jobban teljesít és nehéz azt eltagadni, hogy minden évben tudunk tenni egy-egy lépést előre (…) sokkal izgalmasabb kérdés, hogy leváltsuk-e az ellenzéket, és ha igen, akkor mire

– tette hozzá.

„Jöjjenek a felvidékiek és az erdélyiek”

Orbán Viktor a határon túli magyarokat is szavazásra buzdította, hiszen a friss közvéleménykutatások szerint sem a felvidéki, sem pedig az erdélyi magyaroknak nem lesz képviselete az Európai Parlamentben. A kormányfő szerint csak az ott élő embereken múlik, hogy lesz-e képviseletük az EP-ben. Bátorította az erdélyieket, hogy szavazzanak az RMDSZ listájára, a felvidékieket pedig arra, hogy az MKP listája mellé tegyék le voksukat.

Csak rajtunk, magyarokon múlik, hogy lesz-e a határon túli nemzetrészeinknek politikai hangja és képviselete az Unióban

– tette hozzá. Lelkesítésként Orbán Viktor elmondta, a brüsszeli parlament pont olyan hely, ahol az összes magyar közösségnek lehet képviselője és kialakulhat a képviselte egy egységes magyar álláspontnak.

A brüsszeli parlament az egyetlen olyan hely ma, ahol a régi Magyarország területeihez tartozó magyar közösségek egyformán rendelkeznek képviselettel

– fűzte hozzá a kormányfő. A Vajdaságnak és Kárpátaljának is, vagyis Orbán Viktor szerint, ha jönnének a felvidékiek és az erdélyiek, akkor teljes, össznemzeti magyar képviselet lehet Brüsszelben.

Az Európai Néppártról

A kormányfő hangsúlyozta: a Fidesz jobboldali fordulatot szeretne az Európai Néppártban. Orbán Viktor szerint ugyanis mára elmosódott a határ az Európai Szocialisták Pártja és az Európai Néppárt között, amely túl akar lépni a keresztény kultúrán, kevert Európát szeretne és ezért támogatja a bevándorlást.

Teljes beszélgetés:

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!