2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Orbán Viktor ma fogadja Vlagyimir Putyint

Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymásnak adták a kilincset Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal. Szerdán Vlagyimir Putyinnal, a világ egyik legfontosabb politikai vezetőjével.

  • Orbán Viktor ma fogadja Vlagyimir Putyint

Ahogy a bevezetőben írtuk, az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években többször jártak Budapesten, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal, beleértve az amerikai, a kínai, az orosz, a török, a francia elnököt és a német kancellárt is.

Orbán Viktor átfogó koncepciót alkotott

nemcsak a határok védelme a része, hanem az az alapelv is, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van.

A magyar miniszterelnök az illegális bevándorlás leküzdésére átfogó koncepciót alkotott, melynek

nemcsak a határok védelme a része, hanem az az alapelv is, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van.

Ehhez a vízióhoz uniós országok sora csatlakozott, miután terrortámadások, gyilkosságok, nemi erőszakok és bandaháborúk árasztották el Európát.Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök idén májusban találkozott a Fehér Házban. A rendkívül sikeres találkozó az uniós választási kampány hajrájában volt, ami önmagában is bizonyította, hogy a magyar miniszterelnök a migrációellenes erők vezető politikusa, aki az amerikai elnök támogatását is élvezi.

Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak

- mondta Donald Trump az Ovális Irodában.

Angela Merkel is kiállt Orbán Viktor politikája mellett

A magyar kormányfő idén találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is. Magyarország készen áll arra, hogy a Kína, valamint a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködésen keresztül előmozdítsa az európai-kínai kapcsolatok egészének fejlődését - mondta Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján. Hszi Csin-ping is arról beszélt, hogy

Kínának és Magyarországnak együtt kell működnie az Egy övezet, egy út kezdeményezés keretén belül

- kiemelte az ide tartozó magyar-szerb vasút-modernizációt -, és törekedni kell a minél konkrétabb eredmények elérésére.

Jelentős magyar politikai sikert hozott Orbán Viktor és Angela Merkel soproni csúcstalálkozója is augusztus 19-én. Ezt jól mutatja, hogy a csalódott ellenzéki kommentárok is azt írták, hogy

Angela Merkel kiállt Orbán Viktor politikája mellett.

Még a liberális német lap, a Die Welt is Angela Merkel barátságos hangnemét emelte ki. A csúcstalálkozón a magyar miniszterelnök és a német kancellár sok mindenben egyetértett. Mindketten kiemelték, hogy a migránsválságot helyben kell megoldani, a segítséget kell odavinni, ahol gondok vannak, nem a migránsokat Európába hozni. A francia elnök, Macron két nappal az önkormányzati választás előtt találkozott Orbán Viktorral Párizsban.

Magyar-orosz csúcs

Mindezen találkozók után pedig egy másik nagyhatalom, Oroszország vezetője érkezik szerdán Budapestre. Vlagyimir Putyin látogatásán várhatóan a gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet, valamint a paksi bővítés is téma lehet.

Mindezeken kívül a friss szíriai fejlemények nyomán világpolitikai téma is napirendre kerül.

Komoly vezető érkezik Budapestre

Ahogy az Orbán Viktor jelentős diplomáciai találkozói előtt lenni szokott, beindult az ellentábor, és azt sulykolja, hogy a magyar miniszterelnök ismét egy olyan politikussal mutatkozik, aki elszigetelt a világpolitikában. Erről szó sincs,

Vlagyimir Putyin az egyik legfontosabb politikai vezető a világon,

aki az elmúlt félévben rendszeresen találkozott a nagyhatalmak vezetőivel.

Talán a legnagyobb médiafigyelmet a júniusi Trump-Putyin találkozó kapta, amikor is másfél órán át tárgyalt egymással a két vezető politikus Oszakában a G20 országcsoport csúcstalálkozója alkalmával. Kiszivárgott információk szerint a megbeszélés jó hangulatban telt, szó volt Iránról, Szíriáról, Venezueláról és Ukrajnáról, és a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok javítása mindkét ország és az egész világ érdekeit szolgálja.

Az oszakai csúcson az orosz elnök Trump mellett megbeszélést folytatott Theresa May, korábbi brit miniszterelnökkel, Emmanuel Macron francia elnökkel, és Angela Merkel német kancellárral is. A csúcsot követően arról cikkeztek a sajtóban, hogy a francia elnök feltűnően elkezdett barátságos lenne Oroszországgal. Macron az oszakai találkozót követően újabb találkozóra hívta Putyint. Erre augusztus 19-én került sor, és ekkorra már körvonalazódni kezdett,

hogy Franciaország és Oroszország látványosan közelített egymáshoz.

Sokak számára azonban a legemlékezetesebb Putyin-találkozóra a Vatikánban került sor. Ferenc pápa fogadta az orosz elnököt, megbeszélésük pedig zárt ajtók mögött, ötvenöt percig tartott. Megbeszélésük ajándékcserével zárult: az orosz elnök többek között a nagy művész, Andrej Mihalkov Koncsalovszkij, a cannes-i díjnyertes, Hollywoodban is rendkívül sikeres orosz rendező Michelangelóról készült filmjét adta át a pápának. (Koncsalovszkij egyébként az Oscar-díjas Nyikita Mihalkov testvére.)

"Magyarország kulcspartner"

Orbán Viktor egyébként legutóbb tavaly ősszel találkozott Moszkvában az orosz elnökkel, ahol a hivatalos találkozó után négyszemközti megbeszélést is folytattak. Vlagyimir Putyin akkor úgy fogalmazott:

Magyarország az egyik kulcspartnere Oroszországnak Európában, és azt szeretné, ha erősödne az együttműködés, mindenekelőtt a gazdasági kapcsolatok.

A magyar kormányfő Moszkvában úgy fogalmazott, "habár eltérő katonai szövetséghez tartozunk, mindketten sikereink maximalizálásában vagyunk érdekeltek" – hozzátéve: Magyarország nemzeti érdeke, hogy az Európa két oldala közötti együttműködés jó legyen, és jó legyen a magyar–orosz viszony is.

Fontos a sport is

A tavaly szeptemberi találkozót megelőzően még július közepén fogadta a magyar miniszterelnököt az orosz elnök a Kremlben, ahol a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyaltak egymással.

2017. augusztus végén pedig a cselgáncs-világbajnokság apropóján érkezett Budapestre a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő orosz elnök, és látogatott el a Sportarénába.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral folytatott találkozója során új döntések nem születtek, hanem a korábbi megállapodások végrehajtását tekintették át a felek.

A magyar gázellátás biztosítva van

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök 2017. február elején is találkozott Budapesten. A magyar kormányfő a találkozót követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "hosszú és sikeres tárgyalásokon vagyunk túl, amelyek középpontjában gazdasági kérdések álltak". Megemlítette, hogy teljesültek az energetikai vállalások, a magyar gázellátás 2021-ig pedig biztosítva van.

A Moszkvával szembeni embargóra utalva a miniszterelnök azt mondta: oroszellenes politika vált divattá Nyugaton, és ez az orosz mellett a magyar gazdaságnak is veszteségeket okozott.

A nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére – vélekedett.

Origo.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!