2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Orbán Viktor kiáll Vida Ildikó mellett

A NAV elnökének védelme egyben Magyarország szuverenitásának védelme is – jelentette ki az amerikai kitiltási ügyről a miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjúban. Orbán Viktor hangsúlyozta: ha Vida Ildikó benyújtaná lemondását, akkor is komolyan elgondolkodna azon, hogy elfogadja-e, mert nem szeretne precedenst teremteni arra, hogy egy köztisztviselő ellen bizonyítékok nélkül, egy külső állam vádaskodása alapján jár el. Hiába várták egyébként az amerikai követség ügyvivőjét a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésére, ahol a kitiltási üggyel foglalkoztak volna. A Fidesz viszont a nemzetbiztonsági bizottság elé hívná meg a jövő héten André Goodfriendet.

Öt percig sem tartott az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának pénteki ülése, aminek meghívottjai között Vida Ildikó NAV-elnök, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és André Goodfriend amerikai ügyvivő is szerepelt. Az ülésen azonban egyikőjük sem jelent meg, ahogyan a testület kormánypárti tagjai sem. „Nagyon szomorúnak tartom a magam részéről, hogy egy önálló és állandó parlamenti bizottság ülését azért kell, hogy berekesszük, mert az érintettek nemes egyszerűséggel nem jelentek meg” – mondta Volner János, a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöke.

A bizottság jobbikos elnöke szerint, ha az amerikaiakat nem politikai és gazdasági befolyásszerzés vezeti, akkor konkretizálniuk kellene az általuk felvetett korrupciós ügyeket. Az LMP társelnöke pedig ismét azt hangoztatta, hogy a NAV-botrány már tavaly elkezdődött, amikor Horváth András volt adóhivatali dolgozó azzal állt elő, hogy bizonyos cégek több mint ezermilliárd forint adót csalnak el évente, amihez szerinte az adóhatóság is asszisztál.

„2011 és 2014 között az OLAF összesen 34 ügyet zárt le, és adott át bizonyítékokat a magyar Legfőbb Ügyészségnek” – fogalmazott Lukács Zoltán. Közben az MSZP alelnöke már arról beszélt, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal is évek óta vizsgálódik Magyarországon. Az MSZP ezért felszólítja a Legfőbb Ügyészt, hozza nyilvánosságra, hogy indítottak-e eljárást ezekben az esetekben. A Demokratikus Koalíció pedig levélben kéri az Európai Néppárt elnökét, hogy vizsgálja felül a Fidesz tagságát, mivel a kormány szerintük hazudott, hiszen az amerikai követség már a múlt héten átadta azt a dokumentumot, amiben felsorolják a NAV-elnök kitiltásához vezető magyarországi korrupciós eseteket.

Orbán Viktor szerint az Egyesült Államoktól konkrét bizonyítékokat máig nem kapott a magyar kormány, az a kétoldalas követségi feljegyzés pedig – amelyet csütörtökön a magyar külügyminisztérium is nyilvánosságra hozott – nem más, mint az elmúlt 4 évben elhangzott ellenzéki vádak gyűjteménye. Péntek reggeli rádióinterjújában a miniszterelnök ezért kijelentette, Magyarország szuverenitását sértené, ha leváltaná posztjáról Vida Ildikót. „Természetesen a NAV elnöke benyújthatja a lemondását, de komolyan elgondolkodnék azon, hogy elfogadjam-e, mert arra azért nem szeretnék egy precedenst teremteni, hogy egy külső állam – lásd egy nagy állam – rámutat egy magyar köztisztviselőre, megvádolja, nem hajlandó ugyanakkor átadni bizonyítékokat, de eléri, hogy leváltsák, akkor hol lesz ennek a vége? Ez Magyarország szuverenitásának a kérdését veti fel, és nekem az a dolgom, és erre is tettem esküt, hogy Magyarország szuverenitását megvédjem” – szögezte le Orbán Viktor. Azt a feltételezést, hogy a mostani konfliktus mögött valójában Magyarország különutas gazdaságpolitikája, benne a paksi atomerőmű bővítése és a Déli Áramlat támogatása állna, Orbán Viktor visszautasította. „Ez egy olyan súlyos vád lenne, az Egyesült Államokkal szemben, aminek a megfontolását is szeretném elutasítani.”

Az amerikaiak bizonyítékait várja az állítólagos korrupciós ügyekben a Fidesz is, a nagyobbik kormánypárt ezért a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén hallgatná meg az amerikai ügyvivőt. Közleményükben azt írják, Magyarország jogállam, ezért az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, bizonyítékok nélkül pedig senkit nem lehet megvádolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Eva Vlaardingerbroek: Brüsszel megmutatta, miként is működik a diktatúra + videó

Miközben Brüsszelben ujjal mutogatnak Magyarországra, hogy a jogállamiságot támadás éri, addig Budapesten nem tiltanak be semmilyen konferenciát, pedig az Európai Unió központjában a demokrácia szíve kellene, hogy dobogjon. Eva Vlaardingerbroek holland politikai kommentátorral, influenszerrel készített interjút Velkovics Vilmos a CPAC Hungray rendezvényén a Millenárison. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!