2019. október 16.,
szerda, Gál napja

Orbán Viktor: Jelentősen könnyítjük a nyugdíjasok munkavállalását

Hír TV

2018. október 1., hétfő 11:53, frissítve: hétfő 15:24

Idén is lesz nyugdíjprémium-kifizetés – ezt Orbán Viktor jelentette be az Idősek Tanácsa újjáalakuló ülésén. A miniszterelnök szerint ennek a mértéke nagyobb lesz a korábbiaknál. Orbán Viktor kiemelte: helyre kell állítani a többgenerációs családi gondolkodási modellt Magyarországon.

Kézfogással és egy közös fotóval köszöntötte az Idősek Tanácsának tagjait Orbán Viktor miniszterelnök. Az új tagok köszöntése után a kormányfő arról beszélt, hogy amíg a baloldali kormányok csak ígérgettek, addig a jobboldalai kormány tartósan növekedési pályára állította a magyar gazdaságot és így van lehetőség arra, hogy a szépkorúaknak nyugdíjprémiumot fizessenek.

„A gazdasági növekedésünk nem a 4 százalékhoz hanem a 4,5 százalékhoz lesz közelebb. Ez jelentős gazdasági teljesítmény, ezért a nyugdíjprémium kifizetésére idén is sor kerül és ez minden emberi számítás szerint nagyobb lesz, mint legutóbb volt. Én ezt úgy értelmezem, hogy a korábbi megállapodásunk hatályban van, mi a nyugdíjak értékét megőrző politikát folytatjuk és nyugdíjemelésre törekszünk. Önök meg támogatják azt a gazdaságpolitikát, ami segít ennek az alapjait előállítani” – fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a gazdasági sikerek szempontjából a legnagyobb tartalék az idősek oldalán van. 2 éves munka után dolgozták ki az idősek számára ezeket a kedvező feltételeket.

„Egy óriási tömeg a 2,5 millió. Ha csak néhány százaléknyi idős ember úgy dönt, hogy visszajön dolgozni mert öreg ember nem vén ember, akkor a magyar gazdaság egy óriási energiainjekciót kap” – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő bejelentette, hogy ezért novembertől a nyugdíjas-szövetkezetek mellett jelentősen könnyítik a szépkorúak munkavállalását.

„146 nyugdíjas szövetkezet van Magyarországon, jelenleg ők összesen 10 600 főt foglalkoztatnak. November 1-től a szövetkezetektől független új szabályok lehetővé teszik, hogyha valaki nyugdíjas és dolgozik, megkapja a nyugdíját, megkapja a bérét a munka után és sem neki, sem munkáltatónak nem kell fizetnie sem tb-t, sem szociális hozzájárulást. A jövedelmét egykulcsos adó terheli ami 15 százalék és kész. Idős ember foglalkoztatni jó üzlet” – tette hozzá.

Orbán Viktor kitért a népességfogyás kérdésére is, a miniszterelnök szerint Magyarország elutasítja azokat a nyugat-európai társadalompolitikai megoldásokat, hogy a lakosság számának csökkenését betelepítéssel kívánják kezelni, ezért a magyar kormány tovább erősíti családpolitikáját.

„Magyarország határain belül képesek lennénk arra, hogy biológiai értelemben önmagát reprodukálja és fenntartsa, ezért erőteljes családpolitikát folytatunk, ami a mi fejünkben nemcsak az jelenti, hogy a vágyott gyermekek meg tudjanak születni és azt fel tudják nevelni. Lesz nemzeti konzultáció is és szeretnék utána a hölgyekkel megállapodásra jutni, hogy hogyan kellene ezzel a kérdéssel foglalkozni. De hiba lenne, ha ez kimerülne a gyermekvállalási kérdésben. Itt kulturális kérdésről van szó, ami a családról való gondolkodás rehabilitását jelenti. A család fiatalokból az ő gyermekeikből és az idősekből áll” – fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök szólt egy másik fontos családpolitikai intézkedésről is, a korábban bevezetett nők 40 program sikeres, immáron 230 ezer nő élt a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségével.