2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor huszonkettedik évértékelő beszéde

A Hír TV élőben közvetített a Várkert Bazárból, ahol Orbán Viktor miniszterelnök a 22. évértékelő beszédét tartotta.

  • Orbán Viktor huszonkettedik évértékelő beszéde

Idén lesz 100 éve a trianoni békediktátum. Ha az akkori miniszterelnök tartott volna évértékelőt, az egy nagyon rossz évértékelő lett volna, mert sok szomorú hírt kellett volna összefoglalnia.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédét azzal kezdte, hogy szerencse, hogy nem 100 évvel ezelőtt kellett évértékelőt tartania. Akkor megsemmisült az Osztrák-Magyar-Monarchia, megszűnt a társadalmi béke és polgárháborús állapotok uralkodtak az országban.

Orbán Viktor szerint 100 évvel ezelőtt olyan mélyre süllyedtünk, hogy az ellenség Budapest utcáin kedvükre táncoltatta a lovait. Az akkori diktátum nemcsak az I. világháborút zárta le, hanem az ország addigi történetét is. Az ítélet halálos volt.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy 100 éve körös-körül ellenség volt Magyarország körül. Akkor berendezkedtünk a túlélésre és tudtuk, hogy várni kell.

Élünk és Magyarország még mindig megvan 100 évvel a trianoni békediktátum után. Kiszabadultunk az ellenséges gyűrűjéből is, nem pusztán csak élünk.

Hogyan voltunk képesek kibírni ezt a 100 évet? – tette fel a kérdést a kormányfő. Hiszek egy Hazában - így lehetne összefoglalni a túlélés zálogát. Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy 10 évvel ezelőtt aratott kétharmados győzelmet a Fidesz.

Nem tudhatjuk, hogy akkor mennyien voltak a kétségbeesettek és a reménykedők - tette hozzá. Minden felemelkedés alapja az önbecsülés megszerzése. A bajbajutott országok polgárainak az önbecsülése csak az ország önbecsülésének a visszaszerzésével lehetséges.

2019-ben úgy tűnik a magyar gazdaság fejlődött a legtöbbet a kontinensen. Ami összefügg azzal, hogy a Brüsszel és Washington által felajánlott utakon kívül sajátunkat kellett megtalálnunk.

Orbán Viktor szerint liberális okoskodás nélkül is le lehet vezetni a szabadságot. Származásra és bőrszínre való tekintet nélkül egyenlőek vagyunk - hangsúlyozta a miniszterelnök. Európa talán már elfelejtette, hogy a keresztény igazságokból épülhetnek fel a törvények.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Magyarország nemet mondott a megszorításokra. A kormányfő szerint a siker kulcsa az volt, hogy a kormány nem maradt a magára az elmúlt időszakban és az emberekkel együtt cselekedett.

A leghangosabban ijesztgető, országot szinte csődbe vivő emberekről is beszélt. Azt is elmondta, saját szemével látta, hogy Soros György háromszor próbálta meg kifosztani Magyarországot.

A bennünket kioktató személyeknek, népeknek, politikai irányzatoknak megjegyezte, hogy az utóbbi esztendőkben több téren is bebizonyította az ország kormánya, hogy képes demokráciában együtt működni a néppel. A most következő nemzeti konzultáció is ennek egy jól bevált eszköze.

Az utóbbi tíz évben nyolc nemzeti konzultáció volt. Ezeknek köszönhetően egyes nemzedékek nem találkoztak olyan megszorításokkal, melyeknek az őket megelőző generációknak muszáj volt.

Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök több, a nemzeti konzultáció kérdéskörébe tartozó dolgot is említett. Például a börtönbiznisz és a gyöngyöspatai helyzet is ilyen volt. Emellett a miniszterelnök kiemelte, hogy a lehetőségekkel számolhatnak a magyar polgárok, de a pénzért minden egyes embernek meg kell dolgoznia.

A magyar nép sajnos elszokott attól, hogy sikeres népként tekintsen magára. Emiatt még a saját szemünknek sem hiszünk, még akkor sem, ha valóban jól haladunk. Az elmúlt 100 év magyar történelmében, történetében az utóbbi 10 év volt a legsikeresebb. Ezt nehezen hisszük el és olykor indokolatlanul is mentegetőzünk emiatt.

Ami az elmúlt évtized külső és belső gazdasági növekedését illeti, Magyarország nagyon jól áll. Az egyensúly megtartása mellett növekedett, gyarapodott az ország. Európai mércével mérve is csökkentette hátrányát. 

A minimálbér, a garantált bérminimum értékeinek duplázódásáról és az egyéb gazdasági fejlődési mutatókról is beszélt a miniszterelnök. Az általános adócsökkentés mellett az egyes országokkal való kapcsolat, valamint az exportunk fontosságát is kiemelte.

Ezt követően azt a számos gazdasági területet emelte ki, melyek a világranglistát tekintve is az első húsz, egyes esetekben az első tizenötbe esnek.

Ami a Magyar Honvédség jelentőségét illeti, a kormányfő kihangsúlyozta visszanyert tekintélyüket, megbecsült helyüket és fontos szerepüket. Legyen szó akár a határ védelméről, akár más helyzetről. Mindez persze egyfajta magabiztosságot is ad a nemzetnek.

A magyarság büszkeségét, a magyarság által elért sikereket, melyekre büszkék lehetünk szintén kiemelte 22. évértékelő beszédében. "A mi nemzetünk tudja, Magyarország az első!" - hangsúlyozta, majd tette hozzá - "Magyarország mindenek előtt!"

Az országot érintő közelgő nehézségekre is felhívta a figyelmet. Ide értve a migránsok kérdését, a klíma változását, gazdaságunk változását, az erőviszonyok alakulását.

A jövő nemzedékének való felelősségről, a gyermekeinknek és unokáinknak fenntartott környezetünkről is elmondta gondolatait. A kormány a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el. Tiszta, rendezett, takaros ország képét szeretnénk mutatni. 2050-re pedig klímasemleges lesz az ország.

Az olcsó, fenntartható, megújuló energiaforrásokról, valamint a támogatott kis- és középvállalkozásokról is beszélt. Emellett a város fejlődéséről, tisztán tartásáról, a két év múlva bevezetett kizárólag elektromos buszokról is hallhattunk.

A családvédelmi akcióterv meghirdetése óta hasznosan telt az idő. Orbán Viktor miniszterelnök felsorolta mindazt az ország által elért sikert, mely a továbbiakban is követendő példa. A gyermekeket vállalóknak ugyanakkor anyagilag is jól kell járnia, hogy a magyar népesség valóban gyarapodni tudjon.

Nyugaton a munkanélküliség is növekedni kezdett. A 2020-ban előttünk álló gazdasági fejlődés lehetőségéről és nehézségeiről elmondta, ha munka van, minden van. Adót kell csökkenteni, a kisvállalkozásokat és a munkát terhelő adókat csökkenteni tervezik. A nyugdíj összege emellett nem fog csökkenni, mert ebben állapodtak meg a nyugdíjasokkal.

Európa pont most fog hátrányba kerülni az Amerikai Egyesült Államok, valamint Kína gazdasági fejlődéséhez, innovációjához képest. A sosem szűnő versenyt ugyanakkor nem szabad feladnia Európának. A nyugatiak olykor mintha nem tudnák, hogy a szocializmus tönkre teszi a rendszert.

Az euró bevezetésének koraiságát is megindokolta, valamint azt, hogy a felzárkózás és a fejlődés a cél, nem pedig a helyben járás. Amivel összefüggésben az euró bevezetése még idő előtti lenne.

A kevésbé jó hírek és a tervek megfogalmazása után néhány gondolatot tudhattunk meg a következő kampányidőszak kapcsán. A már most készülődő ellenzék hatalomba való visszakapaszkodását is véleményezte olykor egy-egy költői képpel, ha fogalmazhatunk így.

A magyar nemzet életéhez hozzá tartozó nehézségek már megszokottak. Elődeink komoly áldozatokat hoztak az elmúlt 100 évben. Mi pedig komoly energiát fektettünk az elmúlt 10 évbe. "Ilyen 100 év után itt állni annak a bizonyítéka, hogy az Úristennek tervei vannak velünk."

"Magyarország mindenek előtt, az Isten mindenek fölött. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" – zárta gondolatait és 22. évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Orbán Viktor miniszterelnök 22. évértékelő beszéde ide kattintva érhető el.

 

Magyarország élőben extra Fricz Tamással és Lánczi Tamással

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!