2024. 07. 19. Péntek Emília napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Belföld

Orbán Viktor: Hamar megváltozna a gazdasági helyzet, ha véget érne a háború

– Egy olyan helyzetben, amiben az európai gazdaság és mi, magyarok vagyunk, egymásra épülő lépéseket kell tenni az infláció letörése érdekében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. A kormányfő szerint a baj gyökere a háború, és amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság, és maradnak a háborús következmények.

  • Orbán Viktor: Hamar megváltozna a gazdasági helyzet, ha véget érne a háború

A szankciók maradnak, mert Brüsszel nem akarja őket visszavonni.

A miniszterelnök rámutatott: ha a háború véget érne, akkor egy pillanat alatt megváltozna az a közeg, amiben az európai gazdaság van.

– Egy hirtelen béke a harcoló feleknek is jót tenne, mert nem vesztenék százak és ezrek az életüket – tette hozzá. Mint jelezte, a helyes politikai és erkölcsi álláspont az, hogy békére van szükség, azonban ezt hazánkon kívül csak a Vatikán képviseli. Hamar megváltozna az európai gazdaság, ha az Egyesült Államok és az Európai Unió másképpen viselkedne – mutatott rá a miniszterelnök.

Cél az egy számjegyű infláció

A kormányfő szerint három teendő van: meg kell védeni a munkahelyeket, ebben jól állunk. – A második teendő az infláció letörése. Ez keményebb dió volt – húzta alá Orbán Viktor.

Emlékeztetett, hogy világosan meg kellett hirdetni azt a politikát, hogy az árspekuláns multik hagyják abba az indokolatlan áremelést. – Erőt kellett mutatni, hogy ez nem megy. Ami sok, az sok – szögezte le. A miniszterelnök kiemelte: ezzel elérhető, hogy az év végére egy számjegyű legyen az infláció. Úgy látja, hogy az intézkedések eredményei már augusztusban meg fognak jelenni az augusztusi inflációs adatokban.

Orbán Viktor úgy látja, hogy a harmadik negyedév már érezhetően jobb, mint a második. A kormányfő az év végére a reálbérek és a növekedés tekintetében „egy pozitív nullát” szeretne elérni, vagyis az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az év első felében történt.

Bár az első negyedév mindenkinek nehéz volt, a magyar gazdaság jól állta a sarat, a munkanélküliségi adatok nem estek vissza – közölte a kormányfő. Hozzáfűzte: az illetékes minisztereknek ugyanakkor a nyaralás „nem megengedhető”.

Hangsúlyozta: a gazdasági szereplők nem zártak be munkahelyeket, hanem készülnek a jövőre, még akkor is, ha nehéz a helyzet. 

Brutális áremelkedés volt, amivel nem tudtak lépést tartani a bérek, ezért meg kell célozni a béremeléseket is – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a 2024-es költségvetés 6 százalékos inflációval számol, ami magas, de ez a minimum, amit el kell érnünk.

Ha tudjuk folytatni a munkát, akkor ez 5 százalék is lehet – fogalmazott a kormányfő.

Többről szól az atlétikai világbajnokság

Orbán Viktor rámutatott, hogy van összefüggés a budapesti atlétikai világbajnokság és a gazdaság növekedése között, ám szerinte ennél nagyobb dologról van szó.

– Azt a célt tűztük ki, hogy a főváros világeseményeknek adjon otthont – ismertette Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy mindez a Hungexpo felújításával kezdődött, majd következtek a kulturális létesítmények, a harmadik nagy lépés pedig a sportesemények világa. – Ezek mind Budapestre irányítják a világot. Ebbe a sorba illeszkedik az atlétikai vb – ismertette a miniszterelnök, majd köszönetet mondott a rendezvény szervezőinek.

Ma Budapest egy olyan nemzeti főváros, ahová el kell jönni. Joggal érezhetik úgy az emberek, hogy ha nem jönnek ide, kihagynak valamit – mutatott rá Orbán Viktor.

Kijelentette: Budapest mindenkié!

A miniszerelnök az atlétikai világbajnokság diplomáciai jelentőségét is hangsúlyozta, és megemlítette, hogy a török elnök mellett hazánkba érkezik a katari emír és a szerb elnök is.

Hozzátette: Magyarország „politikai barátai” is itt lesznek a közép-ázsiai térségből, így Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Türkmenisztánból, valamint nagyon sok üzletember érkezik a világ minden tájáról, elsősorban Nyugat-Európából és Kínából.

Jelezte: politikai és üzleti tárgyalásokat is folytatnak, és miniszterelnökként több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozója lesz az augusztus 20-i ünnepségek és a világbajnokság alatt.

A megmaradáshoz erő kell

Az augusztus 20-i ünnepről is beszélt Orbán Viktor. Felidézte, hogy a magyar történelem kacskaringós és viharvert. Mint mondta, 1100 éve messziről jöttünk, és azóta szigetszerűen élünk itt, viszont amit elfoglaltunk, azt tartjuk.

– Hogy erre van lehetőségünk, van hagyományunk, kultúránk, amely segít túlélni, abban Szent Istvánnak kulcsszerepe van – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő délelőtt ott lesz Zalaegerszegen a Rheinmetall üzemének átadásán. A miniszterelnök a beruházást méltatva emlékeztetett: a magyar hadiipar az elmúlt húsz évben leépült, így most már arról kell beszélni, hogyan építjük újjá.

– Erő nélkül nem lehet megmaradni. A megmaradáshoz lelki, de katonai erő is kell. Nekünk harcosaink legyenek, és ne egyenruhás munkavállalóink! A legfontosabb a katona. A kiképzésre, a fizetésre helyezzük a hangsúlyt. De kell hadiipar is. Saját gyártás nélkül nem tudunk működőképes hadsereget létrehozni – mondta a miniszterelnök, aki szerint az orosz–ukrán háború tanulsága, hogy nemcsak az a lényeg, hogy mennyi fegyvered van, hanem az is, hogy mennyit tudsz gyártani.

Fotó: Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió stúdiójában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!