2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Belföld

Orbán: Magyarország a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

Magyarország abban érdekelt, hogy a Nyugat és Oroszország közötti együttműködés minél inkább javuljon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután szerdán Budapesten tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

  • Orbán: Magyarország a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte Vlagyimir Putyint, Orbán Viktort, valamint az orosz és a magyar delegációt. 

A felek nyolc megállapodást írnak alá.

  1. Régióközi együttműködési kormányközi komplex program intézkedési terv
  2. Egyezmény Magyarország és az Oroszországi Föderáció között a szociális biztonságról
  3. Együttműködési szándéknyilatkozat az onkológiai együttműködés területén
  4. Sport és testnevelési együttműködésről szóló szándéknyilatkozat
  5. Szándéknyilatkozat a vasúti együttműködésről
  6. Egy viszontbiztosítási szerződés az Eximbank és orosz testvérbankja között
  7. Szamara megye és Győr-Moson-Sopron megye együttműködéséről szóló szerződés
  8. A Mol és Lukoil közötti együttműködés az olajszállítás biztonsága érdekében

Orbán Viktor a közös sajtótájékoztatón azt mondta: ha Európa nyugati és keleti fele, ha a NATO és Oroszország közötti kapcsolatok jók, akkor azzal Magyarország is nyer.

A miniszterelnök emlékeztetett, minden évben egyszer van egy magas szintű orosz-magyar találkozó, ezek értelme, hogy áttekintsék a kétoldalú kapcsolatok állását. 

Az a cél, hogy minden évben lehessen egyet előre lépni a gazdasági és politikai együttműködés területén

- tette hozzá. 

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 az első év, amikor ismét nőtt a kereskedelmi forgalom, ami meghaladta a 6 milliárd dollárt. 

Orbán Viktor szerint ebben a kereskedelemben óriási többlete van Oroszországnak, ami abból fakad, hogy olajat, gázt, energiát vásárlunk. 

A kormányfő elmondta, arra törekszik a kormány, hogy befektetési célpontként tekinthessünk Oroszország területére, hogy beruházásokat lehessen létrehozni. További vél, legyen exportképes termékünk, amit Oroszország befogad. 

A politikai együttműködés alapja egy nagyon egyszerű földrajzi tény, hogy egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

- jelentette ki a miniszterelnök. Hazánk egy Moszkva-Berlin-Isztambul háromszögben helyezkedik el. Hozzátette: Magyarország a NATO és az EU tagja, de az nem zárja ki, hogy bizonyos kérdésekben együttműködést hozzunk létre Oroszországgal. 

Az egyik politikai együttműködési terület a keresztény közösségek védelme, ami magyar részről a Szent István-i hagyományok folytatása a kormányfő közlése szerint. 

Orbán Viktor elmondta, a magyar-orosz politikai együttműködés kiemelt területei között van a keresztény közösségek védelme szerte a világban, valamint a migráció, ugyanis mindkét ország ismeri az abban rejlő veszedelmeket.

Politikai együttműködés van a Közel-Kelet stabilitása érdekében, ma a Közel-Keleten vannak magyar érdekek, hiszen, ha a térség destabilizálódik, akkor migránsok indulhatnak el Európa felé - ismertette Orbán Viktor. 

A miniszterelnök közölte, érdekeltek vagyunk az orosz-NATO kapcsolatok javulásában. 

Arra a felvetésre, hogy Magyarország megvétózta a NATO nagyköveteinek közös, Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát, Orbán Viktor azt felelte: a vita arról szól, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, miszerint a kárpátaljai magyar kisebbség diszkriminációt szenved el és fenyegetettségben él. A magyar fél javaslata az volt, hogy ha már elfogadnak egy ilyen dokumentumot, legalább annyit érjenek el, hogy abban az ukránok vállalják a Velencei Bizottság indítványainak elfogadását - közölte, kijelentve: ha ez nincs benne a dokumentumban, Magyarország nem tudja aláírni, mert az olyan lenne, mintha feladná a kárpátaljai magyarokat megillető európai jogokat.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete javulni fog az új ukrán vezetéssel, amellyel törekszik egy mielőbbi érdemi tárgyalásra.

Azt is nyomatékosította: amikor Magyarország megfogalmazza az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját, nem Oroszország miatt vagy Oroszországra tekintettel teszi ezt, hanem a magyar nemzeti érdekekből kiindulva.

A Török Áramlathoz való magyar csatlakozást firtató kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: Magyarország nemcsak az energiabeszerzésben, hanem a tranzitországokat illetően is szeretne szuverén lenni, ezért ha Magyarországra Oroszországból csak Ukrajnán keresztül jöhet gáz, az a magyar szuverenitás szempontjából rossz. Ezért a Török Áramlat "egy preferencia, minél hamarabb tudunk hozzá csatlakozni, annál jobb" - mondta.

Értékelése szerint Magyarország ma energiaszempontból is szuverén ország, "amiről az én fiatalkoromban - ami még a kommunista időkben volt - legfeljebb álmodozni lehetett".

A közel-keleti keresztények védelmében Orbán Viktor kérdésre azt mondta: a magyaroknak kötelességük, hogy segítsék az országuk területén kívül is a bajba jutott keresztény közösségeket, ami egy nagyon régi tradíció. Magyarország Oroszországgal közösen egyházi épületeket állít helyre, és olyan gyárakat épít, amelyek hozzájárulhatnak a helybéliek élelmezéséhez. Magyarország ezenkívül iskolákat, kórházakat épít, falvakat állít helyre, ahová az elmenekült emberek visszatérhetnek - mondta.

Vlagyimir Putyin orosz államfő felhívta rá a figyelmet, hogy tovább mélyülnek a magyar-orosz kapcsolatok az aláírt dokumentumcsomaggal. A politikus üdvözölte, hogy tavaly jelentősen nőtt az áruforgalom.

Putyin szerint fontos normalizálni az EU és Oroszország kapcsolatát. Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen szóba került az ukrán válság és annak lehetséges megoldása is.

Oroszország kész együttműködni Magyarországgal és minden országgal a keresztények támogatásában

- húzta alá az orosz elnök. 

Hír TV 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Már az első nap Fidesz-plakátokat rongáltak

Éjféltől lehetett kirakni az önkormányzati választások kampányplakátjait. Józsefvárosban csupán néhány óra kellett ahhoz, hogy valaki megrongálja, letépje Sára Botondnak, a Fidesz–KDNP jelöltjének a plakátjait. Volt olyan oszlop is, ahol a kormánypárti jelölt hirdetőtáblája helyére Pikó András jelenlegi baloldali polgármesteré került.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!