2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi

Magyarország a déli határszakaszán Ausztria határát is védi - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. Orbán Viktor a közös nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: Heinz-Christian Strachéra és pártjára volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon, és szimpátiával figyelje a magyar határvédelmet.

  • Orbán Viktor: Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi

Orbán Viktor szerint baráti tárgyaláson vannak túl érintve a kétoldalú kapcsolatok kérdéskörét, amelyet rendezettnek és sikeresnek értékeltek. A felek fontosnak tartották a gazdasági együttműködés kérdését. Magyarország és Ausztria is fejleszteni kívánja a gazdasági együttműködést. A magyar miniszterelnök szerint hazánk célja, hogy gazdasági növekedésünk az európai átlagnál legalább 2 százalékkal nagyobb legyen.

A kormányfő úgy látja, Ausztria növekedése is meg fogja haladni az EU átlagát. Orbán Viktor elmondta, a jövőt úgy képzeli kel ,hogy két, gazdaságilag sikeres ország működik majd együtt. 

A tárgyaláson fontos kérdés volt az európai biztonság és határvédelem kérdése. A miniszterelnök világossá tette. hogy 

Magyarország a déli határszakaszon Ausztria határait is védi. 

A kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a közös határvédelemben Ausztria segíti Magyarországot. Hozzátette: amikor Ausztriában baloldali vezetés volt, akkor mindent megtettek azért, hogy Magyarország ne  tudja megépíteni a határokon a kerítést. Mostanra ez megváltozott, az Strache alkancellár pártjára, az FPÖ-re volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon.

Az európai kérdésekről szólva Orbán Viktor elmondta, a magyar és az osztrák fél is változást szeretne Európában. Ausztriára hivatkozva a kormányfő kiemelte, a magyar kormány szeretné, ha olyan változások történnének Európában, mint amilyenek Ausztriában történtek. Szerinte, ha Ausztriában lehetséges, hagy a jobbközép kormányzó pártok együttműködjenek a jobboldali, hazafias párttal, akkor ez megtörténhetne európai szinten is. 

Az európai baloldal reménytelenül bevándorláspárti. Ha a jobbközép pártok, a nyíltan bevándorláspárti baloldallal működnek együtt, akkor előbb-utóbb kompromisszumokat kell kötniük. Ezért az európai nagykoalíció helyett a jobbra való nyitás megfontolását is napirenden akarjuk tartani. Ami Bécsben működik, Brüsszelben is működőképes lehet

- fűzte hozzá a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta az osztrák alkancellárnak, hogy szeretnék, ha az európai határvédelem kérdését a schengeni belügyminiszterek vehetnék kézbe, mivel Brüsszel kudarcosnak minősült ezen a területen, így a magyar kormány jobban bízik a tagállamok belügyminisztereinek a tanácsában. 

A politikusok egyetértettek abban, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni mind Ausztriában, mind pedig Magyarországon. Orbán Viktor elmondta, a nők tisztelete, a szólásszabadság, a vallásszabadság és a választójog egyenlősége csak a keresztény kultúrkörben tartható fenn. 

Heinz-Christian Strache a kormányfő közlése szerint megértéssel fogadta a magyarországi családvédelmi intézkedéseket. 

A miniszterelnök ismertette,  a találkozón szó esett arról is, hogy az európai baloldal gazdasági kérdésekben szocializmust hirdetett meg adóemelésekkel, túlszabályozással, bürokráciával és eladósodással együtt. 

Orbán Viktor összesítése szerint minden stratégiai kérdésben egyetértés mutatkozott az FPÖ elnöke és a magyar kormány delegáció tagjai között. 

Heinz-Christian Strache: Föderális Európát akarunk, a hazák Európáját

Heinz-Christian Strache alkancellár kiemelte a két ország közötti szoros gazdasági kapcsolatokat. A politikus közlése szerint Orbán Viktor a garanciája a jó gazdasági együttműködésnek. 

Intenzív az együttműködés határvédelem területén is. Hozzátette. közösen, határokon átnyúlóan küzdünk a bűnözés és az illegális migráció ellen, emiatt különösen fontos a védelem, az EU külső határian. 

E területen is megbízható partnerek vagyunk

- szögezte le asz osztrák alkancellár. 

A politikus újfent köszönetet mondott azért, hogy a migrációs válság elmélyülésekor Orbán Viktor felelősen, az uniós szerződések szellemében védette a határokat. Strache szerint ennek köszönhetően indult el egy olyan gondolkodás Európában, aminek köszönhetően sikerült megállítani az illegális migrációt. 

Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan politikus, aki szívvel és karakterrel dolgozik a lakosok érdekében

- emelte ki az FPÖ politikusa. 

Heinz-Christian Strache úgy fogalmazott, a találkozón egyfajta túlélési kérdésről esett szó.

A családpolitikáról szól az osztrák politikus elmondta, az olyan példa, mint a nagyszülői gyes Ausztria számára is vonzó lehet.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban Strache reményét fejezte ki, hogy erősödni fognak a hazafias pártok és létrejöhet egy hazafias európai frakció. 

Az alkancellár szerint azt látni, hogy Európa ma súlyosan megosztott, mivel a zabolátlan határnyitással terroristákat is sikerült importálni. Hozzátette: a tehetetlenség és a félelem egyfajta érzése alakult ki a lakosság körében. Meglátása szerint szükség lenne arra, hogy az Európai Néppárt és az európai néppárti család a saját kirekesztő politikáját a hazafias pártokkal szemben felülvizsgálja. 

Föderális Európát akarunk, a hazák Európáját, egy olyan Európát, amely a keresztény értékeket, gyökereket ismét szem előtt tartja. Egy olyan Európát akarunk, amely véd, amely magát is védi

- tette hozzá.

Strache elítéli a jelenlegi lopakodó iszlamizációt, valamint az európai lakosság kiszorítását, illetve az európai lakosok kisebbségbe szorulását bizonyos városokban.

Az alkancellár reményét fejezte ki, hogy nem lesznek olyan polgárok, akik a marxista mintájú szociális unióra szavaznának. 

Orbán: A magyar kormány nem támogathatja Manfred Webert

A magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy nem tart igényt a magyarok szavazataira - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten arra a felvetésre, hogy a Fidesz már nem támogatja a néppárti Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni

- idézte a néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelöltek alkalmatlanok.

   Keressük a megfelelő jelöltet

- mondta a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár társaságában tartott tájékoztatón.

Hír TV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!