2021. április 14.,
szerda, Tibor napja

Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban

2021. február 26., péntek 07:39

A járványhelyzet annyira komoly, hogy Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban – erről maga a miniszterelnök beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ismertette, minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben és ismét életbe lépett az egészségügyben a vezénylés.

Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt - hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy 17 millió vakcina van lekötve, de ezek egy jelentős része nem érkezik.

Ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk

- tette hozzá. Orbán Viktor közölte, hogy jövő héten beolthatják.

A baloldal oltásellenes, folyamatosan álhíreket gyártanak, és bizonytalanságot szítanak. Csak az oltás jelentheti a megmenekülést

- nyomatékosította a politikus.

Orbán Viktor elmondta, hogy egyrészt mivel van vakcina, ezért lehet gondolkozni a nyitásról, és közben átmenetileg egy felfutó szakaszba is beléptünk. Nagyon fegyelmezetten fenn kell tartani a korlátozásokat. Vannak javaslatok, miszerint lehetnek szigorítások - mondta a kormányfő.

A határokon mindenképpen szigorítani kell, így nagyon szigorú utazási szabályok kellenek. Az Európán kívüli üzleti utazásokat radikálisan csökkenteni kell

- tette hozzá. 

Az uniós csúcsról azt mondta, hogy sokan aggódnak a gazdaság megbénulása miatt. A kamionosok tesztelése okozott problémát - tette hozzá. Olyan nagy a baj az unióban, hogy az egymás felelősségre vonásának nincs itt az ideje.

A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az árú és a tőke szabad áramlását. 

Orbán Viktor elmondta, hogy a bizottság jól tárgyalt, de ezzel időt vesztett, mert olcsóbbá akarták tenni a vakcinákat. A bizottság tegye a dolgát, de ne álljon egy lábon az unió sem. 

Megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. Ezt a következő hónapokban nullára, vagy e fölé kell vinni. A pontos részleteket később ismertetik majd.

HírTV - Origo