2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Belföld

Orbán Viktor: Előrébb járunk mint Nyugat-Európa

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjút.

  • Orbán Viktor: Előrébb járunk mint Nyugat-Európa

Itt vannak a legújabb számok

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, hogy csütörtökön 11 858 ember az elsőt és több mint 80 ezer ember kapta meg a második oltást. Korábban az első oltások számának a növelése volt a cél - tette hozzá. Ennek köszönhető, hogy a megbetegedések és halálozások száma csökkenni kezdett. 26 ember halt meg tegnap és 269 ember fertőződött meg. 64 ezer aktív fertőzött volt tegnap.

Orbán Viktor: Oltásbiztonságban vagyunk

Az emberek nem rohamozzák meg a háziorvosokat és oltópontokat, ezért nincs sok első oltás. Az év végéig tovább fog nőni az itthoni vakcinák száma. Közel 17 millió adag vakcinánk lesz az év végéig. Oltásbiztonságban vagyunk - mondta Orbán Viktor.

Jön a készenléti oltási rend

Legalább kétszer be tudunk oltani mindenkit, ha erre szükség lesz. A teljes népesség 54 százaléka kapta meg az első, míg a 38 százalék a másodikat - mondta a kormányfő. Mi van azzal a 2,5 millió emberrel, aki nem kért oltást? Áttérünk a készenléti oltásra a mostani kötelező oltási állapotból. Aki nem a későbbi nehézkedés oltási rendben akar részt venni, az oltassa be magát most - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Óvatos vagyok ezen a téren

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az egész vírushelyzetben nehéz tudományosan tisztán látni, mivel minden érvényes tudományos kijelentéshez időre van szükség. Ami tavaly érvényes volt, az ma már nem az - tette hozzá.Az óvatosabbak közé tartozom a gyerekek oltását tekintve, de nem akarjuk elzárni a szülőket attól, hogy a gyermeküket beoltassák. Oltási kampányt sem indítanak egyelőre a 12-15 évesek körében.

A kormányfő szerint a magyar tudományos közösségben a nyár vége felé juthat nyugvópontra ez a vita. Most a kiskorú gyermekeket a szülők bárhová elvihetik magukkal - tette hozzá. 

Előrébb járunk mint Nyugat-Európa

Orbán Viktor közölte, hogy az uniós oltási igazolvány július 1-től lép életbe, de nem tudjuk, hogy működni fog-e. A magyar oltási igazolvány uniós szinten is nagyon modern, ráadásul előrébb tartunk mint a nyugati országok - tette hozzá. Amikor az európai helyzetről beszélünk, akkor fontos említést tenni arról, hogy ott sok országban még kijárási tilalom van - mondta a kormányfő.

Így néz ki majd az uniós kártya

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nemzeti alapon kellett meghatározni az utazási szabadságot, és ezt biztosítja a magyar igazolvány. Ha belép az uniós kártya, akkor a nemzeti hatóságoknak kell kibocsátania a kártyákat. Június 15-ig be kell fejezni az uniós kártya kifejlesztését, és onnantól kezdve a magyar elektronikus digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek más uniós országok kártyáival - tette hozzá.

Ismét lehetnek képviselő-testületi ülések

Orbán Viktor szólt arról is, hogy lassan nem emlékszünk a korábbi rossz időszakra, és szinte törli is ezeket az emlékeket.Én járom a világot, és sok helyen depressziós nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje.Péntek délután lesz döntés erről - tette hozzá. Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk - tette hozzá.

Gazdasági konferencia a jövő héten

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy lassan visszatér a gazdaság a normális menetrendbe. Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, és akkor az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd. Én is azt szeretném, hogy előzzük meg a nyugati országokat - tette hozzá.

Középpontban az egyéni felelősség

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mostantól kezdve egyéni felelősség van az oltások tekintetében. Az állam eddig mindent megtett, hogy minél többen oltakozzanak - tette hozzá. A magyar egészségügy uniós szinten is kiválóan teljesített. Amit a közösségi felelősség tekintetében meg tudtunk tenni, azt megtettük - mondta a kormányfő.

Hosszú ideje vitáznak a pedofilellenes törvényről

Orbán Viktor a pedofilellenes törvényről azt mondta, hogy több mint egy éve vitáznak róla. Nagyon keskeny mesgyén járunk, és kifinomult jogi szabályozás kell - tette hozzá. Ésszel kell eljárnunk. A gyerek bizalommal fordul a felnőttek felé, ezért ezzel visszaélni a legalja dolog - mondta a kormányfő. A legtöbb pedofil bűncselekmény a virtuális térben történik - hangsúlyozta a kormányfő. Ennek a lehatárolása nehéz munka, de ezt meg fogjuk tenni.

"Nem akarunk örökké vesztes nép lenni"

Orbán Viktor a 101 évvel ezelőtt aláírt trianoni diktátumról azt mondta, hogy a nemzeti összetartozást tekintve jobban állunk mint 11 éve. Az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk csinálni - tette hozzá. Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben velünk maradtak. A nemzeti összetartozás gondolata erősebb, mint a korábbi évtizedekben. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk - mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk

Kiderült, hogy a szomszédaink is a sikert és erőt respektálják, és mióta megerősödtünk, azóta sikerült javítani a kapcsolatainkat a többi néppel. Minden kárpát-medencei népnek kalkulálnia kell a magyarokkal - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy a jó a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovénekkel, a szlovákokkal a kapcsolatunk. Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk, de az utóbbi sem könnyű.

Magyarországon is lesz vizsgálat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy itthon is kivizsgálják, hogy milyen hatása lehet a dán-német-amerikai lehallgatási botránynak. A kormányfő szerint a modern nemzetközi rendszerben nem arra kell törekedni, hogy egyik, vagy másik hatalom mellé álljon az ország.A barátságokat gazdasági együttműködésre kell változtatni, és lehetőséget kell adni a magyar cégeknek.

Ha elszigetelődünk, akkor annak csak negatív hatásai lehetnek - tette hozzá. A világgazdaságban való részvétel nagy eredményeket hozhat.

Orbán Viktor a labdarúgó EB esélyeiről

Végre felemelkedett egy magyar csillag a labdarúgásban, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba, talán majd ősszel. Most egy rosszkedvűbb állapotban vagyunk a labdarúgó EB-t illetően - mondta Orbán Viktor. Minden játékosnak sok sikert kívánok - tette hozzá. Mi győzünk, és mi vesztünk. A magyar ember közösségi ember, úgy fogja fel az életét, hogy az belefonódik egy közös sorsba - mondta a kormányfő. Nagyszerű EB-re számítok - zárta szavait.

Origo

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

Jön az autósok rémálma, az ónos eső!

A katasztrófavédelem azt ajánlja az autósoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási helyzetről, az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat honlapján, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján.
Fidesz: Az kiabál, akinek ég a háza

Fidesz: Az kiabál, akinek ég a háza

Semmi meglepő nincs abban, hogy a Momentum megint Brüsszelbe rohan feljelentgetni Magyarországot, most éppen a parlament előtt fekvő szuverenitásvédelmi törvény miatt - olvasható a Fidesz közleményében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!