2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Orbán Viktor: Sikerült megőrizni Európa egységét

A kormányfő beszámolt az Európai Tanács ülésén történtekről. Megköszönte Lengyelország barátságát, a kitartását és bajtársiasságát, és hangsúlyozta, hogy a múlt héten győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és megvédtük a magyarok pénzét.

  • Orbán Viktor: Sikerült megőrizni Európa egységét

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalása előtt az Országgyűlés megemlékezett azokról az országgyűlési képviselőkről, akik nemrégiben hunytak el.

Majd a kormányfő beszámolt az Európai Tanács ülésén történtekről. Orbán Viktor felszólalását azzal kezdte, hogy hangsúlyozta, hogy egy hosszú, hat hónapos tárgyalássorozat végére tett pontot a múlt héten az Európai Tanács ülése. Hangsúlyozta, hogy Európa nehéz helyzetben van, egyre kevésbé részesül a világgazdasági javakból, és elvesztettük az Egyesült Királyságot is, amely nukleáris nagyhatalom volt. Ráadásul a gazdaság helyzetét a koronavírus-járvány negatív hatásai is nehezítik.

A miniszterelnök felidézte, hogy félévvel ezelőtt, mikor Németország átvette a soros elnökséget, határoztak arról, hogy a járvány negatív hatásait egy segélycsomaggal igyekeznek orvosolni. A német javaslat az volt, hogy vegyünk fel közösen egy hitelt, amelyet a tagországoknak vissza kell fizetniük. Ha egy tagállam nem tudja teljesíteni a rá kiszabott összeget, akkor a többieknek kell azt helyette fizetniük. A nehéz helyzetben lévő országokkal való szolidaritás jegyében ezt a javaslatot a magyar Országgyűlés is elfogadta, de feltételeket is szabott ezzel a helyreállítási alappal kapcsolatban.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a javaslat elfogadásához az Európai Parlamenttel is tárgyalni kellett, ezt Németország lefolytatta, és végül egy olyan megállapodásra jutottak, amely világos ideológiai és politikai kritériumokhoz kötötte volna a támogatási összegek kifizetését. 

Ezekben a hónapokban ráadásul komoly támadások érték Magyarországot és Lengyelországot. Ebben a környezetben hazánk és Lengyelország szembehelyezkedett ezzel a javaslattal, megvétózta azt, és kitartott amellett, hogy a gazdasági kérdéseket le kell választani a politikai ideológiáktól. Ennek a kiállásnak pedig a múlt héten meglett az eredménye - húzta alá.

A valódi tét az volt, hogy kifogja irányítani Európát a jövőben

A múlt héten győzött a józan ész, megvédtük Magyarország szuverenitását és megvédtük a magyarok pénzét. Ez az a pont, ahol Lengyelországnak köszönetet kell mondani a barátságért, a kitartásért és bajtársiasságért – mondta Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben. A miniszterelnök szerint összességében semmi túlzás nincsen abban, hogy azt mondjuk győztünk, mert keresztül vittük, hogy olyan nehéz időkben, mint a mostani járvány, nem szabad a gazdasági támogatást politikai feltételekhez kötni. Egyszerűen azért, mert ezek hátráltatnak bennünket a gyors cselekvésben. – Győzött a józan ész azért is, mert ezzel a döntéssel Európa egységét sikerült megőrizni – mondta Orbán.

Győzött a józan ész, így lehetőség, nyílik gyors cselekvésre, és megvédve az európai alkotmányt sikerült elkerülni, hogy ráerőltessék a magyarokra a bevándorlókat – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: megvédték a magyarok pénzét: ami hazánknak jár, azt meg is fogjuk kapni.

Orbán Viktor szerint a megállapodás biztató eredmény Európa jövője, és az Unió egysége megvédése szempontjából. A valódi tét a miniszterelnök szerint az volt, ki fogja irányítani Európát a jövőben, a megválasztott állam- és kormányfőkből álló Tanács, vagy Soros György hálózata, amely a liberális civil szervezetekből, a fősodratú médiából, az EP képviselők jelentős csoportjából és a Bizottságba bejuttatott Soros-képviselőkből áll. Ők akartak maguknak egy fegyvert, amit bármikor a Sorosnak nem tetsző országok ellen lehet fordítani.

A miniszterelnök szerint a tanács az utolsó pillanatban felébredt, és kimondták, nem cselezhető ki az uniós alapszerződés, és nem zsarolhatók a bevándorlást elutasító országok. A kormányfő kifejtette: maradtak nyitva még küzdelmes kérdések, a Bizottság migrációs akcióterve szerint lakást segélyt és szavazati jogot kell adni a migránsoknak. Az ügyért felelős brüsszeli biztos 34 millió bevándorlóról beszélt – emlékeztetett Orbán Viktor, és elmondta a Bizottságnak egy gender-akcióterve is van. Hazánk ezeket minden erejével ellenzi, bevándorlás helyett a gyermekvállalást támogatjuk, és a gender helyett a hagyományos családmodellt kell erősíteni.

Nehéz hetek várnak ránk

Orbán Viktor elmondta, a járvánnyal szembe kell nézni, ami Európa-szerte csúcsokat dönt, és egyre több helyen szigorításokat vezetnek be. A miniszterelnök szerint két fronton zajlik a küzdelem: a kórházakban az emberek életéért küzdenek a szakemberek, az iskolákban a tanárok pedig a szülők munkahelyeiért.

Nehéz hetek várnak ránk – mondta a kormányfő, de emlékeztetett, elérhető közelségbe került a vakcina, december utolsó napjaiban számíthatunk az első adag oltóanyagra. Az oltási terv elkészült, és az oltás ingyenes és önkéntes lesz. Először az egészségügyi dolgozók, majd utánunk a krónikus betegek kaphatnak oltást – fejtette ki Orbán Viktor és elmondta, az interneten, illetve – a nyugdíjasok esetében – levélben lehet jelentkezni. A kormányfő kifejtette, a vakcina nem politikai kérdés, ezért nyugaton és keleten is tágyalnak.

Nekünk nem a gyógyszergyártó multicégek érdeke számít, hanem hogy a magyar emberek minél előbb juthassanak megbízható vakcinához – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: a kormánynak minden élet számít, ezért minden jelentős céggel leszerződtek már. Orbán Viktor arról beszélt, amíg az oltás nem kezdődik el, fent kell tartani a szigorú korlátozásokat. – Vigyázzunk egymásra, és együtt ismét sikerülni fog – mondta Orbán Viktor.

Ellenzéki reakciók Orbán Viktor felszólalására

„Az emberi természet, az emberi gondolkodás az mégiscsak olyan, hogy bizonyos eseményeket, bizonyos történéseket másképp értelmezünk. Azt gondolom, hogy ez teljesen természetes. Az elmúlt hetek eseményei kapcsán nem csak emberi gondolkodásban, de politikailag is, ha az elmúlt hét eseményeit nézzük, akkor értelmezzük azt, mint amit most öntől hallottunk. Az ön értelmezését hallottuk, hallottuk George Clooney értelmezését is (…)”

-          reagált Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

„Miniszterelnök úr, szép beszéd volt, jár érte a krumpli, kár, hogy a Lipótot bezárták. De még mielőtt itt nagyon belehergelné magát a győzelmi indulóba, azért gyorsan tegyük tisztába azt, hogy mi történt Brüsszelben, mert hogy nem történt más, minthogy ön újat akart húzni az Európai Unióval. A vétő eszközével megpróbálta a végletekig kiélezni a feszültséget, hátha nem lesznek majd jogállamisági feltételek”

- mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció vezetője is szót kért a napirend előtti felszólalások sorában. Az ellenzéki politikus felszólalása elején azt a kérdést tette fel, hogy az elhangzottak alapján a kormányfő vagy azt nem érti, hogy mi történik körülötte vagy azt akarja, hogy a választói ne értsék. Gyurcsány Ferenc nem az történt a múlt héten, amiről a kormányfő és a kormány közeli sajtó beszámolt. A bukott miniszterelnök a történtek kapcsán egy zavaros történelmi példát is felhozott, amely révén a kötvényfelvételt igyekezett volna magyarázni.

Kapcsolódó tartalom:

A kormányt kérdezik a képviselők

Orbán Viktor válasza Soros György írására: Európa nem hódolt be

Brüsszelben elért eredményeket bírálta az ellenzék

Hír TV/Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!