2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Orbán képviseli jobban a magyarok érdekeit

Tízből hat aktív szavazó, azaz 61 százalék szerint Orbán Viktor jobban tudja képviselni a magyar érdekeket, mint Márki-Zay Péter (tíz százalék) a jelenlegi orosz–ukrán konfliktusban – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. Az intézet felmérése alapján a baloldali kormányfőjelölt támogatóinak is csak kevesebb mint fele, vagyis 43 százalék gondolja úgy, hogy ő lenne az alkalmasabb erre.

  • Orbán képviseli jobban a magyarok érdekeit

Míg az aktív szavazók közel kétharmada szerint Orbán Viktor, tíz százalék szerint pedig Márki-Zay Péter tudja jobban képviselni a magyar érdekeket a jelenlegi orosz–ukrán konfliktusban, addig a politikailag aktívak 12 százaléka szerint egyikük sem alkalmas erre, és mindössze öt százalékuk szerint alkalmasak erre mindketten. 

A kormánypárti szavazók egységesnek mutatkoznak a kérdésben, 95 százalékuk szerint a jelenlegi kormányfő alkalmasabb az érdekképviseletre, azonban az ellenzéki tábor erősen megosztott ebben a kérdésben. 

Mindössze minden negyedik baloldali szavazó, pontosan 25 százalék szerint tudja Márki-Zay Péter jobban képviselni a magyarok érdekeit, 24 százalékuk szerint pedig egyikük sem. 

Az aktív ellenzéki tábornak tehát összesen közel fele, azaz 49 százalék nem tartja alkalmasnak Márki-Zay Pétert a magyarok képviseletére.

Még azok körén belül is, akik Márki-Zay Pétert szeretnék kormányfőnek, mindössze 43 százalék gondolja úgy, hogy a jelenlegi konfliktusban az ő jelöltjük tudna jobban kiállni a magyarokért, míg tíz százalék szerint a jelenlegi kormányfő.

A Nézőpont Intézet kutatásából az is kiderül, hogy a többség döntően konfliktuskerülő és békepárti nézőpontot képvisel. Erre mutat rá, hogy Márki-Zay Péter korábbi megnyilvánulásával szemben nyolcvan százalék szerint nem kellene fegyvereket felajánlani Ukrajnának, és mindössze 15 százalék képviselt ezzel ellenkező álláspontot.

Egyaránt a fegyverfelajánlást ellenző állásponton vannak a kormánypárti – 92 százalék – és a baloldali szavazók – 64 százalék –, a fegyveres támogatás hívei ugyanakkor 27 százalékkal az ellenzékiek körében vannak nagyobb arányban, szemben az ezt szinte teljesen ellenző Fidesz-szavazókkal (öt százalék).

Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!