2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Orbán: A zene támogatása minden nemzet érdeke

Egész napos programsorozattal ünnepelték a Zeneakadémia újranyitását. Nemcsak a belső tér újult meg, az épület előtti téren felavatták Solti György karmester bronzszobrát. A gálaesten Orbán Viktor azt mondta: a zene átsegít a válságokon, támogatása ezért minden nemzet érdeke.

Liszt Ferenc 202. születésnapján, három év felújítási munka után, ismét megnyitotta kapuit a Zeneakadémia. „A projekt eljutott a befejezéshez. Ez az épület több, mint egy épület, ez egy kincs. Ez nemcsak a magyar zenének a fellegvára, hanem a magyar iparművészetnek, művészetnek” – mondta Batta András kormánybiztos.

Az épület falai között nemcsak az akadémia tanárai és diákjai lépnek majd fel. A műsorfüzetben több zenei különlegességnek számító program is szerepelni fog. „Például dalesteket szervezünk, az elsőt Német Judit fogja adni Simon Izabellával, utána Rost Andrea egy egészen különleges produkcióban, és a partnere Oláh Kálmán dzsesszzongorista lesz. Tehát itt két műfaj is találkozik. És őket követik majd mások is, de ebbe a körbe hívunk más nemzetközi nagyságokat is” – árulta el Csonka András, a Liszt Ferenc Zeneakadémia kulturális igazgatója.

A zene világvárosa

Balog Zoltán azt mondta, a kormány célja, hogy Budapest a zene világvárosa legyen, ezért megújul a Mátyás-templom, és részben állami támogatással felépült a Budapest Music Center is. Idén csaknem kétmilliárd forintot ad a kormány a fővárosi programsorozatokra.

– Szeretnénk, ha a zene világvárosa, legalábbis a zene egyik világvárosa lenne Budapest, és erre minden adottsága megvan – közölte az emberi erőforrások minisztere. – Amikor ezt az ékkövet elhelyezzük mintegy zárókőként, akkor mondhatjuk, hogy Budapesten, miután a Vigadó központi hangversenyterme elkészül, esténként nyolcezer ember tud zenét hallgatni, zenei élményben részesülni. Ez éppen kétszerese a néhány évvel ezelőtti állapotnak – fogalmazott Balog Zoltán.

Solti György karmester, zongoraművész szobra leleplezése előtt
Solti György karmester, zongoraművész szobra leleplezése előtt
Fotó: Beliczay László / MTI


A Zeneakadémia előtti téren Solti György karmester három méter magas bronzszobrát avatták fel. Solti György zsidó származása miatt külföldre emigrált. Martonyi János szerint azonban Solti így is hűséges maradt a hazájához. „Olyan Magyarországot akarunk, amelyet sem politikai okokból, sem származása miatt, sem semmilyen okokból senkinek nem kell elhagyni. A Zeneakadémia Magyarországát, amely az európai és a magyar kultúra humanizmusa és hazája. Liszt, Bartók, Kodály, Dohnányi Magyarországa. Solti György Magyarországa” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Orbán: A zene támogatása minden nemzet érdeke

Az ünnepi gálaesten Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, a zene segítségével minden nyelvi akadály áthidalható, ezért a zene támogatása minden nemzet érdeke. „A művészet nem pénzügyi tehertétel, inkább erőforrás. Úgy vélem, éppen akkor lábalhatunk ki a válságból, ha megmutatjuk, hogy az emberi élet válság idején is több a megélhetésért folytatott küzdelemnél. Ezért ma is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire, szükségünk van a kiváló művészeinkre, és szükségünk van a magyar önkifejezés minden formájára” – mondta a miniszterelnök.

A miniszterelnök beszédében arról is szólt: az intézmény az ott tanító művészeknek, mestereknek köszönhetően a magyar és az európai zenei élet fontos központjává vált. Orbán Viktor kiemelte: a Zeneakadémia 13 milliárd forintos beruházása azt példázza, hogy a kormány megértette és teljesítette kötelességét.

Orbán Viktor beszédet mond a megújult Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron
Orbán Viktor beszédet mond a megújult Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron
Fotó: Illyés Tibor / MTI


A zenepalota épületét több mint 13 milliárd forint európai uniós és hazai forrásból újították fel úgy, hogy megőrizze az elmúlt korok művészeti értékeit, miközben a legmodernebb technikával szerelték fel.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!