2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Orbán Viktor: A sport szerepe pótolhatatlan

A kormány azért minősítette stratégiai ágazattá a sportot, mert felismerte pótolhatatlan szerepét, vagyis azt, hogy eszmények, kemény munka, hősök és áldozatvállalás nélkül a modern élet "eliszaposodik" - mondta Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott év végi interjújában. A miniszterelnök beszélt arról is, szeretné megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, a magyar labdarúgó-válogatott pedig világbajnoki döntőt játszik.

  • Orbán Viktor: A sport szerepe pótolhatatlan

A kormányfőt a csütörtökön megjelent, "Vissza a csúcsra!" című interjúban először a koronavírus elleni védőoltásról kérdezték, amelyről elmondta, még nem kapta meg.

"Kivárom, amíg rám kerül a sor, legelőször a kórházak intenzív osztályain dolgozókat kell megvédeni"

- tette hozzá.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt a sportolóknak ez az átmentés, a túlélés időszaka, amíg újraindul az élet. "Ez nincs olyan messze, talán közelebb is van, mint gondoljuk"

- közölte Orbán Viktor.

Azt mondta, a jelenlegi súlyos egészségügyi fenyegetés árnyékában semmilyen sportesemény nem teheti kockára az emberek egészségét, ezért a biztonságot minden más elé kell helyezni.

"Ez most korlátokat állít a sportnak, viszont a vakcina már létezik, és a védtelenség, a kiszolgáltatottság korszaka abban a pillanatban véget ér, amikor elegendő mennyiség lesz belőle, s ez most már csak néhány hét" - jelentette ki.

A miniszterelnök kiemelte, a magyarok életében különösen fontos a sport, a kormánytól ezért nagy hiba lenne, ha ezt nem venné figyelembe a nemzetnevelésben, az oktatáspolitikában, a karakterformálásban.

Hangsúlyozta, a sport a nemzetek versenyfutásának és teljesítménymérésének legjobb eszköze. "A sport arról szól, hogy na, barátom, akkor álljunk ki a gátra, és nézzük meg, ki a jobb!" - mondta Orbán Viktor, majd rámutatott arra, mivel a futball a legnépszerűbb és legelterjedtebb sportág, kiemelt a szerepe is.

"A futballt Magyarországon mindig is az önbecsülés kérdésének tartottam"

- közölte a kormányfő, hozzátéve, a nemzeti önbecsülés és a sport szorosan összetartozik. Úgy fogalmazott: "Nekünk, magyaroknak a virtus örök erényünk, és a szívünknek ugyanabban a sarkában lakik, mint a sport."

A baloldal a sportot is ellenzi

Orbán Viktor közölte, a "baloldal mindent ellenez, így a sportot is". "Szerintem nem normális hozzáállás sajnálni a pénzt sportpályákra vagy a gyerekek sportolására - mondta, hozzáfűzve, a magyar sport még messze van attól, hogy a pénz maga alá gyűrje. "Mi még inkább a hőskorban élünk" - jegyezte meg.

A kormányfő kitért arra is, "folyamatosak a támadási kísérletek minden ellen, ami az ember természetes életfelfogásához és önazonosságához tartozik", ezek pedig beszivárognak a sportrendezvényekre szlogeneken, mezfeliratokon, kötelezően elmondandó beszédeken keresztül.

"Néha úgy érzem, egy nagy világátnevelő táborban kell élnünk, és ez a sportot is beszippantja, ez sokunkat kifejezetten zavar"

- mondta.

A miniszterelnök közölte, ma már az iskolai testnevelés nem egyszerűen egészségi átmozgatás, hanem valamely szakszövetség részvételével folyó, szakosított sportolás is.

Kiemelte, a mindennapos testnevelésnél is büszkébb a kormány óvodai programjára, az ezerszám küldött labdákra, kapukra és mindenféle ügyességi gyakorlatokhoz szükséges eszközökre. "Ez Dárdai Pál javaslata volt, én is a Nemzeti Sportban olvastam" - mondta.

Orbán Viktor szerint minden egymásra épül: óvodai, iskolai sport, kapcsolat a versenysporttal, aztán a szükséges létesítmények, "amelyek ma már semmivel nem rosszabbak, mint a belga, a spanyol vagy éppen az osztrák kluboknál".

Sikertörténet a tao-támogatások rendszere

A kormányfő sikertörténetként értékelte a tao-támogatások rendszerét, ugyanis az a többletforrások mellett élő kapcsolatot hozott létre a vállalatok és sportszervezetek között.

A miniszterelnök az államilag akkreditált akadémiák esetében szükségesnek nevezte a kormányzati minőségbiztosítást, amely jelenleg a labdarúgásra, a kézilabdára és a kosárlabdára terjed ki, de a jövőben a röplabda és a jégkorong is ide tartozhat.

Elmondta, az egyesületek még mindig létfenntartási gondokkal küszködnek, az európai középszint elérése is nagy feladat nekik. Megjegyezte, a javuláshoz a klubkultúrát kell fejleszteni, amely az egyesülethez tartozó összes embert arra sarkallja, hogy a legjobb legyen.

Orbán Viktor hangsúlyozta, lassacskán a nagy klubok és az akadémiák rendszere átfedésbe kerül egymással, ott lesznek a jó akadémiák, ahol a jó klubok vannak.

A miniszterelnök közölte, sok a politikából ismert sportági vezető, ami jelenleg még indokolt, mert a sportágak rendkívül rossz állapotban voltak, hosszabb távon azonban nem szükséges, hogy így legyen.

"Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez"

A sportfejlesztésekről szólva elmondta, egy nagy jégsportközpont felépítése szerepel a tervek között, a kerékpárosoknak is vannak komoly terveik, öttusaközpont, nemzeti vívóprogram, Kovács Katalin akadémiája a kajak-kenuban, megújul a Hungaroring is és Moto-GP pálya is épül.

"Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez, ha nem lett volna a belföldi merénylet, legkésőbb 2032-re ezt el is értük volna"

- mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte, azt is szeretné látni, hogy "olyan magasságba jussunk el futballban, ahova már kétszer is sikerült, tehát a vb-döntőbe".

"Állítólag egyre tovább fogunk élni, van tehát remény. Ma még mindkettő az ésszerűségen túli dimenzióba tartozik, de nincsen sport álmok nélkül"

- jelentette ki.

A személyes sportolására vonatkozó kérdésre a miniszterelnök azt mondta, "ez az év engem is megviselt, ahogyan mindenkit", de lassan visszatér: "január végén lábtenisz, aztán öregfiúk". "Az akadémián az edzők hetente játszanak egymás között. Húsvétkor már szeretnék beállni közéjük" - zárta az interjút Orbán Viktor.

Vissza a csúcsra. Év végi interjú a Nemzeti Sportban. https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/orban-viktor-a-nemzeti-onbecsules-es-a-sport-osszetartozik-2802597

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. december 30., szerda

Szabó Tünde: 2020-ban is megmutatkozott, hogy Magyarországnak fontos a sport

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint idén, egy kihívásokkal teli évben is megmutatkozott, hogy Magyarországnak nagyon fontos a sport.     

"Ha megnézzük 2020-at, akkor egy nehéz évet látunk, amely rendkívüli alkalmazkodást igényelt a sportolóktól, sportvezetőktől és minden sportban élő embertől" - kezdte értékelését a közmédiának. "A sportban is érzékelhettük a pandémia negatív hatásait, naprakészen kellett figyelni, hogy mi történik a sportolókkal, a kluboknál vagy a sportági szakszövetségeknél, s ennek a következményei lettek a bevezetett rendelkezések, amelyek abban segítettek, hogy ne álljon le a munka."

Az olimpiai ezüstérmes úszó kifejtette, úgy indultak 2020-nak, hogy ez lesz az olimpia éve, de minden tervük megváltozott a világjárvány miatt.

"Januárban még meg tudtuk rendezni a vízilabda Európa-bajnokságot, aztán leállt a nemzetközi sportélet, kénytelenek voltunk elhalasztani-törölni eseményeket, és újratervezésre volt szükség. Például a májusi vizes Európa-bajnokság 2021-re kerül át, mint ahogy a labdarúgó Európa-bajnokság is, amely óriási közösségteremtő erő lesz. Mindenkinek óriási kihívást jelentett újra beleugrani egy olimpia előtti évbe" - jelentette ki.

Szabó Tünde emlékeztetett arra, hogy amikor a koronavírus-járvány első hulláma érkezett, Magyarország volt az utolsó, amely bezárta a sportlétesítményeket, aztán pedig az első, amely újranyitotta azokat.

"Nagy öröm számomra az a program, amelyet 2010-ben elindítottunk a látvány-csapatsportágakat illetően, majd 2013-tól 16 kiemelt sportágat, köztük egyéni sportágakat is tudtunk támogatni. Ezeknek a hatásai már itt vannak, lehet látni, hogy jön az utánpótlás. Vannak, akik számára előnyt jelent, hogy kapott még egy évet, és ezáltal be tud férni az olimpiai csapatba" - hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint Magyarország ebben a nagyon nehéz helyzetben is meg tudta mutatni, hogy igazi sportnemzet. Hozzátette, vannak sportlétesítmények, és fontos, hogy olyan programokat indítsanak, amelyekkel segítik a fiatalokat, mert így mindig erős lesz az utánpótlás-nevelés és az élsport is.

"Kihívásokkal teli, sikeres évet zárhatunk, nagyon nehéz időszak volt, de most is megmutatkozott, hogy Magyarországnak nagyon fontos a sport. Eddig is büszkék voltunk a sportolóinkra, és ezután is mindent biztosítani fogunk nekik, hogy elérhessék az álmaikat, amelyekre mi is nagyon büszkék leszünk" - tette hozzá Szabó Tünde.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!