2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Orbán: A magyarok vagy a szabadság, vagy a megszállók oldalára álltak

A magyarok mindig csak két lehetőség közül választhattak: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állhattak - hangsúlyozta a magyar miniszterelnök George Herbert Walker Bush szobrának avatásakor. Orbán Viktor elmondta: a magyarok mindig is a szabadság hazájaként gondoltak Amerikára. Hozzátette: Bush nagy áldás volt, szavának súlya volt és a magyarok tudták, hogy az általa vezetett Egyesült Államok soha nem hagyja cserben hazánkat.

  • Orbán: A magyarok vagy a szabadság, vagy a megszállók oldalára álltak

Minden magyar tudja, hogy Amerika a szabadság földje, amely őszinte szeretettel fogadta Kossuth Lajost, a budapesti amerikai nagykövetség Szabadság téri épülete pedig 15 éven át nyújtott menedéket Mindszenty József bíborosnak - mondta a kormányfő.

A gyengébb felfogásúak kedvéért felidézte:

a Szabadság tér egyik oldalán áll a német, a másikon a szovjet megszállás emlékműve. Világos üzenet ez: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók, vagy a szabadság mellé állsz.

Ma pedig egy szoborral tisztelgünk barátunk, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnöke előtt - mondta Orbán Viktor. Majd utalva arra, hogy néhány éve már Ronald Reagannek, az Egyesült Államok 40. elnökének is áll szobra a Szabadság téren, úgy fogalmazott:

itt áll, ezen a téren két férfi Amerikából, akik közösen indítottak harcot a világkommunizmus ellen.

Orbán: szorítunk Trump újabb győzelméért

Szorítunk Donald Trump amerikai elnök újabb győzelméért és gratulálunk az új amerikai alkotmánybíró megválasztásához - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, amikor kitüntette David B. Cornsteint, az Egyesült Államok távozó budapesti nagykövetét. 

A Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal kitüntetést Áder János államfő adományozta és a kormányfő adta át a diplomatának a Karmelita kolostorban.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

Donald Trump megválasztásával és David B. Cornstein érkezésével minden megváltozott, Magyarország nyitottságot, őszinteséget és baráti közeledést érzett az Egyesült Államok részéről. A nagykövet munkájának köszönhetően a magyar-amerikai kapcsolatok ismét régi fényüket idézik

- értékelt.

Kifejtette: ritka, amikor egy ország barátra lel valakiben, és "mi ezt a ritka ajándékot kaptuk a gondviseléstől és Donald Trump elnök úrtól". A nagykövetnek sikerült ismét a fejéről a talpára állítani a kétoldalú kapcsolatokat - mondta.

Közölte: korábban alig gondolták volna, hogy ilyen széleskörű együttműködés lesz diplomáciai és külpolitikai ügyekben a két ország között, az Egyesült Államok barátként segíti Magyarországot, és Magyarország is az Egyesült Államok barátjaként cselekszik a nemzetközi politikában.

A miniszterelnök gratulált Amy Coney Barrett amerikai alkotmánybíró megválasztáshoz is.

Azt mondta: emberemlékezet óta nem történt olyan, hogy a hagyományos amerikai értékeknek ilyen erős többségük lett volna a testületben, Trump ezzel "megmentette a konzervatív Amerikát és belépett a legnagyobb amerikai elnökök közé".

A kormányfő köszönetet mondott David B. Cornsteinnek azért, mert bátran félretolja az útból azokat, akik az Egyesült Államok és Magyarország közötti feszültségben érdekeltek. A nagykövet jól ismeri a magyarokat - folytatta -, érti, mit és miért gondolunk Közép-Európáról, az Európai Unióról és az Egyesült Államokról, érti, "milyen rugóra jár a magyarok agya és milyen kulcsra nyílik a szívük". A diplomata tisztességesen bánt a magyarokkal, megszerette az országot, és az ország is a szívébe zárta őt - fogalmazott Orbán Viktor.

David B. Cornstein beszédében hangsúlyozta:

barátra és partnerre lelt a miniszterelnökben. Orbán Viktor és Donald Trump kapcsolata nagyszerű, nagyon kedvelik egymást

- mondta.

A nagykövet gratulált a kormányfőnek ahhoz a csapathoz, amelyet összeállított, azt mondta, nagyon jó miniszterek vannak a kormányban. Jó csapat dolgozik az amerikai nagykövetségen is, így együttműködve sokat értek el - vélekedett.

David B. Cornstein kijelentette: nem is lehetnének jobbak a kétoldalú kapcsolatok, és innen csak előre vezet az út mindkét ország számára.

HírTV - MTI

KAPCSOLÓDÓ: 

USA 2020 - meg kell emelnünk a kalapunkat David Cornstean előtt

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!