2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Külföld

USA 2020 - meg kell emelnünk a kalapunkat David Cornstein előtt

A HírTV amerikai elnökválasztási műsorában vendégünk volt, Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke, illetve kapcsoltuk Topolánszky Ádám Amerika-szakértőt.

  • USA 2020 - meg kell emelnünk a kalapunkat David Cornstein előtt

Adásunkban áttekintettük a második Orbán-kormány megalakulásától, vagyis 2010-től Magyarországon szolgáló amerikai nagykövetek sorát. A diplomaták tevékenysége, kijelentései ugyanis kitűnő iránytűként szolgálnak arra, milyen állapotban volt és milyenben van most Washington és Budapest kapcsolata. 2010-től Eleni Tsakopoulos Kounalakis tett ugyan kritikus megjegyzéseket, de ami utána jött, azt lehet inkább a kapcsolati mélypontnak nevezni, legalábbis a rendszerváltás óta. A nagyköveti teendőket ellátó ügyvivő az ellenzéki tüntetések sztárja volt. Mark André Goodfriend - nevével ellentétben nem volt a magyar kormány jóbarátja.

A másik véglet David Cornstein, aki minden korábbinál szívélyesebb szintre emelte a két állam viszonyát.

David Cornstein nagyon közeli barátja az amerikai elnöknek és ő a személyes kapcsolatát fel tudta használni arra, hogy a Magyarország és az Egyesült Államok között lévő politikai problémákat sikerüljön áthidalni. Személyesen döntő szerepe volt abban, hogy a tavalyi nyár folyamán létrejöhetett az Orbán–Trump-találkozó és természetesen a legfelsőbb szintű politikai kapcsolatoknak az építésében mindvégig kiemelkedően fontos szerepet játszott, ezért meg kell emelnünk a kalapunkat David Cornstein nagykövet úr előtt, meg kell köszönnünk neki, hogy a héten befejeződő diplomáciai missziója során sikerült egy nagyon komoly fejlődést előidéznie a magyar-amerikai kapcsolatokban

– hívta fel rá a figyelmet Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke a HírTV stúdiójában.

Gantner Barnabás műsorvezető azon kérdésére, hogy ki lehet Cornstein utódja Budapesten, a politikus elmondta, ez nagymértékben függ attól, hogy Trump, vagy Biden nyeri-e az elnökválasztást és reményét fejezte ki, ha Donald Trump folytathatja tovább akkor egy hasonlóan hozzá közel álló lesz az Egyesült Államok budapesti nagyköveti székének a várományosa.

Ha Biden megsérti a magyarokat, akkor szavazatokat fog veszíteni

Adásunkban kapcsoltuk Topolánszky Ádám Amerika-szakértőt is, aki most nem az Egyesült Államokban él a koronavírus-járvány miatt, hanem Csopakon lakik. 1974-ben települt ki Amerikába, Florida államba, amerikai kormányzati alkalmazott volt több 20 éven át, előbb a külügyminisztériumban, majd az Amerikai Kereskedelmi Hivatalban dolgozott.

Nagyon fontos, hogy a magyar emigráció, ami szám szerint 1.8 millióra tehető egy számottevő szavazóbázis és ha Joe Biden megsérti a magyarokat, akkor szavazatokat fog veszíteni

– mutatott rá a szakértő.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!