2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Belföld

Operatív Törzs: Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében történik majd

  • Operatív Törzs: Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében történik majd

Elindult a vakcinainfo.gov.hu

Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette, elindult a vakcinainfo.gov.hu honlap. Itt lehet a védőoltás iránti igényt leadni, és így meg tudják becsülni, hogy hányan szeretnének élni a koronavírus elleni védőoltással. A védőoltások csak akkor indulhatnak, ha meglesz a magyar hatóságok által engedélyezett vakcina  - tette hozzá.Eddig a kormány 17,5 millió adag vakcinát kötött le.

Hamarosan megérkezik az egyik kínai vakcina dokumentációja is - mondta Müller. Szólt arról is, hogy egyelőre nem tudják megmondani, hogy melyik vakcinából kezdik majd el az oltásokat - tette hozzá. Úgy látja, az emberek bizalommal vannak a magyar gyógyszerhatóságok iránt, így ha az engedély megérkezik, akkor csak itthoni engedéllyel rendelkező vakcinákat adnak majd be.

Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében történik majd

A tömeges oltásra a következő év első negyedében lehet számítani – mondta Müller Cecília. Figyelmesen és pontosan kell kitölteni az adatokat a regisztrációs honlapon. Ez egyfajta információ a hatóságok irányába, az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében történik majd - mondta Müller Cecília. Egy adott oltási terv szerint fognak majd haladni.

Önmagában a regisztráció nem jár kötelezettséggel - mondta az országos tisztifőorvos.

Itthon már 12 védőoltás van

Müller Cecília arról is beszélt, hogy a védőoltások iránt nagy a bizalom Magyarországon. Immáron 12-féle megbetegedés ellen oltják a gyermekeket - tette hozzá. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljanak a védőoltásra - tette hozzá.

A kórházban kezeltek száma nem csökken, tartósan magas

Müller Cecília szólt arról is, hogy a betegségben meghalt 136 ember a magyar megbetegedési viszonyoknak megfelelően oszlanak meg az alapbetegségeik. Kijelentette, hogy a kórházban kezeltek száma nem csökken, tartósan magas. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy elértük a platót, viszont ezt annak segítségével értük el, ha továbbra is nagyon komolyan vesszük a bevezetett szabályokat.

Továbbra is a 40-49 éves korosztály fertőződött meg a legjobban

Mindenféle enyhítés ezt a járványügyi helyzetet ronthatná - mondta Müller Cecília. 37 031 fővel nőtt a múlt héten az igazolt koronavírusos fertőzöttek száma. Az életkor szerinti megoszlás nem változott a múlt héten, a 65 éven felüli fertőzöttek aránya 16 százalék, de 23 százalékuk továbbra is a 40-49 éves korosztályból kerül ki.A főváros területén azonosították az új fertőzöttek 15 százalékát, míg Pest megyében a 13 százalékát.

Több megyében is 30 százalékkal kevesebb COVID-esetet regisztráltak a múlt héten a korábbi héthez képest - mondta Müller Cecília.

208 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt

További egy hónapig, január 11-ig fennmaradnak a szigorú védelmi intézkedések - mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy december 21-én döntenek a szenteste alkalmazott szabályról. 208 személlyel szemben intézkedtek hétfőn a maszkviselési szabályok megszegése miatt - tette hozzá.

A vendéglátó helységekben, üzletekben egy esetebn intézkedtek, egy üzletet zártak be. Kiss Róbert elmondta, hogy Debrecenben egy italdiszkontot ellenőriztek, egy személy italt fogyasztott a helyszínen, a diszkontot bezárták. 308 személy nem tartotta be a kijárási tilalmat - tette hozzá.

Még mindig a sötétben tapogatóznak a kutatók

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nagyon nehéz megmondani, hogyan alakul a vírus helyzete azt követően, hogyha valaki egyszer már elkapta a betegséget. Teljesen különféle lezajlási formák vannak. A betegség átvészelését követően nem mindenki termel ugyanannyi ellenanyagot - tette hozzá.A mai tudásunk szerint hat hónapra lesz valaki ellenálló a fertőzést követően, de van olyan kutatás, amely szerint csak néhány hónapos ez az időszak.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogyha egy gyermek kontaktszemély, akkor otthoni karanténban kell tartózkodnia 10 napig, ha tünetmentes, így fogorvoshoz sem mehet. Ki kell várni a lappangási időszakot - tette hozzá. Ha sürgősségi ellátásra van szüksége, akkor mindenképpen el kell, hogy hagyja az otthonát.

Egy jó alapos nagytakarítást kell tartani abban a lakásban, ahol volt koronavírusos fertőzött - mondta egy kérdésre Müller Cecília.

Negatív teszt esetén lehet lappangó a betegség

Mind a PCR, mind az antigén-alapú gyorsteszt csak pillanatnyi állapotot mutat, tehát negatív eredmény is lehet a betegség lappangó állapotában - mondta kérdésre Müller Cecília. Ha valaki tüneteket észlel, akkor a korábban már ismert eljárást kell követni – tette hozzá. 

Müller Cecília közölte, hogy bizakodóak a járvány tekintetében, de szakmai szempontból napi változásokat nem lehet értékelni. Legalább egy hétnek el kell telnie, hogy tendenciákat figyeljenek meg. Esetleg platózhat a járvány, de ez akár több hétig is eltarthat. Közölte, ha lazítanának, akkor ez az adat nagyon gyorsan elkezdhetne romlani - tette hozzá.

Nem válaszható a vakcina

Azzal az oltóanyaggal kezdenek oltani, amit biztonságosnak találnak a hatóságok, így nem választható a vakcina származási helye - mondta kérdésre Müller Cecília. Azt a vakcinát tudjuk majd kínálni, amely minden engedéllyel rendelkezik, tehát nem választható vakcina.

 

2219 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 136 beteg

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!