2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Belföld

Önmagától határolódik el a Bajnai-szövetség társelnöke

Önmagától határolódik el a Bajnai-szövetség egyik társelnöke, aki néhány éve még a könnyű drogok engedélyezésének első számú szószólója volt. Egy radikális baloldali pártocska szerint Juhász Péter elárulta a marihuána legalizálásáért folytatott harcot.

Önmagától határolódik el a Bajnai-szövetség egyik társelnöke. Juhász Péter néhány éve még a könnyű drogok engedélyezésének első számú szószólója volt Magyarországon, aki évente szervezett felvonulásokat a marihuána legalizálásáért. Politikusként viszont már megválogatja szavait. Egy radikális baloldali pártocska szerint elárulta a mozgalmat. Bajnaiék szövetségesei, a szocialisták az egyszeri fogyasztókat nem büntetnék – ők egyébként az új büntető törvénykönyv (Btk.) szerint is elkerülhetik a felelősségre vonást, ha vállalják a jogszabályban előírt orvosi kezelést. A Fidesz szerint az ifjúság védelme nem fér össze a drogliberalizációval.

A 2010-es kormányváltás után Juhász Péter a sajtószabadság védelmében szervezett civil ellenállást. Mára belőle is politikus lett, Bajnai Gordonnal állt össze, és lett az Együtt–PM Szövetség egyik társelnöke. A szocialisták nyolcéves uralma idején nem a kormányváltásért, hanem a marihuána legalizálásáért küzdött a Kendermag Egyesület szóvivőjeként. Fel is jelentette magát kábítószer-termesztésért, a tárgyalóterembe a saját maga által termesztett marihuánával érkezett. A bíróság első-, majd másodfokon is elítélte.

Juhász Péter ma már úgy fogalmaz: a „civilek különböző témákban feszegetik a társadalmi kereteket, és irányokat adnak, az nem azt jelenti, hogy egy politikusnak feltétlenül abban a keretben kell gondolkodnia, hanem figyelembe kell vennie a társadalmi helyzetet is”.

4K!: Juhász visszatáncolt

Nem ilyen óvatos egy másik, szintén frissen alakult baloldali pártocska, a 4K! elnöke. Istvánffy András a hónap elején azzal igyekezett felhívni magára a figyelmet, hogy elszívott egy füves cigarettát az adóhatóság épülete előtt, miután jelképesen befizette a marihuána áfáját. A rendőrök előállították, és vizeletmintát vettek tőle.

„Juhász Péterrel váltottunk nyílt leveleket, én azt gondolom, hogy árt a marihuána ügyének, hogy olyan valaki, aki korábban bátran harcolt a legalizációért, ráadásul egy olyan időszakban, amikor jóval kevésbé volt elterjedve a fű, mint ma, csak azért, mert politikus lesz, kitáncol, visszatáncol a legalizáció felvállalásából – nyilatkozta Istvánffy András, hozzátéve: legalizálni kell a marihuánát és jövedéki termékké kell tenni, mint az alkoholt vagy a dohányt. A dekriminalizáció egy féloldalas és hazug modell, mivel nem ad választ a problémákra.”

Az MSZP a drogpolitikáról még nem egyeztet választási szövetségesével, az Együtt–PM-mel. „A rendészeti eszközöknek helye van az ilyen terülten, de alapvetően a terjesztőket és a továbbadókat kell büntetni, és nem az egyszeri felhasználókat. Sokkal inkább kell az iskolai nevelésre koncentrálnia a mindenkori kormánynak, mint a büntetésre” – véli Kunhalmi Ágnes, az MSZP szóvivője.

Markáns, konzervatív álláspont

A Fidesz szerint indokolatlan lenne a könnyűnek nevezett drogok fogyasztásának engedélyezése. „Azt gondolom, hogy egy szélsőséges álláspont látott az elmúlt időszakban napvilágot, ezt a mi részünkről nyilvánvalóan nem tudjuk támogatni. A fiatalok egészségének a megőrzése az a jövő kérdése, és ebben azt gondolom, hogy markáns, stabil, konzervatív állásponton kell lennünk” – mondja Hoppál Péter szóvivő.

A kábítószer-fogyasztás egyébként nemcsak a jelenlegi kormánypártok által elfogadott új büntető törvénykönyvben, hanem a korábbi Btk.-ban is bűncselekménynek számított, és két év járt érte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!