2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Belföld

Oktatási-nevelési támogatásra pályázhatnak a külhoni magyar szülők

Oktatási-nevelési támogatásra pályázhatnak a külhoni magyar szülők. A Bethlen Gábor Alapkezelő idén is meghirdette a Szülőföldön magyarul pályázati felhívását olyan külhoni magyarok számára, akik magyar tannyelvű intézménybe járatják gyerekeiket. Évente hozzávetőleg 150 ezer gyerek részesül anyanyelvi támogatásban Erdélyben.

Oktatási-nevelési támogatásra pályázhatnak a külhoni magyar szülők. A Bethlen Gábor Alapkezelő idén is meghirdette a Szülőföldön magyarul pályázati felhívását olyan külhoni magyarok számára, akik magyar tannyelvű intézménybe járatják gyerekeiket. Évente hozzávetőleg 150 ezer gyerek részesül anyanyelvi támogatásban Erdélyben.

Az erdélyi magyar szülők nagy része, azaz 93 százaléka minden évben igényli gyerekei számára az oktatási-nevelési, tankönyv vagy taneszköz-támogatást. Tavaly mintegy 147 ezer gyerek részesült a Bethlen Gábor Alapkezelő külhoni magyar gyerekeket támogató programjában.

„Már több éve kapjuk, szülőként igénybe veszem minden évben. Mi a gyerekeknek legtöbbször könyvet veszünk, vagy valami olyan eszközt, ami a tanulásban segíti őket. A szülőknek a nagy része is mindig igényli” – mondta Kovács Tímea, a Backamadarasi Református Kollégium, Napsugár tagóvodájának óvónője.

A magyar állami támogatásra jogosult minden olyan erdélyi gyerek, aki intézményes oktatásban vesz részt, ott magyar nyelven tanul, illetve szórványtelepülésen fakultatív magyar oktatásban részesül.

„Most, ha jól meggondoljuk, a villanyszámla kifizetése is segíti a gyerek tanulását. De tankönyv, tanszer-vásárlás tulajdonképpen az, amire elsősorban szokták költeni, és bizony, jelentős összeget jelent ez, főleg többgyerekes családokban. 3-4 gyerek után már egy egész szép összeg” – mondta Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul programkoordinátora.

A gyerekenként 22 400 forint összegű, Szülőföldön magyarul elnevezésű program pályázatába bármely erdélyi magyar szülő benevezhet, aki óvodás, általános vagy középiskolás gyereket nevel. Hallgatói támogatásra a felsőfokú tanulmányokat folytatók jogosultak. Az igényléseket május 3-ig lehet benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay Péter lejárató dokumentumokat kapott a DK-tól

Azt hittük vége, de a Gyurcsány show folytatódik - így reagált a kormánypártok kommunikációs igazgatója arra, hogy Márki-Zay Péter szerint le akarták járatni. 2021. október 25.

Egykori jobbikosok szerint a párt ideológiai mélyrepülésben van

A pártból korábban kilépő politikusok a Hír TV-nek azt mondták: Jakab Péternek nincs mit ünnepelnie. 2021. október 25.

Fővárosi Fidesz: Húsz busz árát égette el a főváros a reklámtenderen

A fővárosi közgyűlés még 2019-ben döntött arról, hogy nem kötik meg a BKV reklámfelületeinek hasznosításáról szóló új szerződést, ezzel a BKV pedig évente 1 milliárd forintot bukik. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Radar: Alakul az egyszemélyes hadsereg

A Radarban olyan lélegzetelállító újítást mutatunk be önöknek, amelyet talán idővel majd megtalálhatunk a közlekedési eszközök sorában, de egyrészt erre még nyilvánvalóan sokat kell várni, másrészt pedig most még megvan a maga kockázata. Egyelőre a futurisztikus jelzővel illethetnénk azt a járművet, amelyet a brit és az amerikai hadsereg már javában elkezdett tesztelni.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!