2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Ököllel többször arcon és háton ütötte, majd megrugdosta a tanárt

2014. szeptember 30., kedd 21:33, frissítve: kedd 21:50

Megverte tanárát egy hatodikos diák Szegeden. A 13 éves fiatal az után ütötte meg többször a pedagógust, hogy az rászólt, mert rágyújtott a testnevelésórán. Az egyik érdekképviselet szerint a tanár hibázott, amikor hozzáért a gyerekhez, holott azt tiltja a jogszabály. A Btk.-t egyébként tavaly szigorította a parlament, de 14 éves kor alatt csak akkor büntethető a fiatalkorú gyerek, ha például embert ölt vagy életveszélyesen megsebesített valakit.

A hatodikos, 13 éves diák a tornaórán gyújtott rá. Amikor a pedagógus el akarta venni tőle a cigarettát, a gyerek a nő arcába fújta a füstöt, ököllel többször arcon és háton ütötte, majd megrugdosta. A fiatalt egy diáktársa fogta végül le. „A Szegedi Rendőrkapitányságon közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A szegedi nyomozók a gyermekkorú tanulót tanúként hallgatták ki” – mondta Várkonyi Gergely rendőr hadnagy.


Az iskola vezetése nem akart nyilatkozni az ügyben. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületénél pedig azt mondták: nemcsak a diák, a pedagógus is hibázott, amikor ki akarta venni a cigarettát a fiatal szájából. Keszei Sándor szerint ugyanis jogszabály írja elő, ilyen esetben mit kell tennie a tanárnak. „Elsősorban azonnal jelentenie kell neki az igazgatónak. Semmi esetben sem nyúlhat testileg a tanulóhoz. És aztán megvannak a szankciók: fegyelmi eljárást lehet kezdeményezni a tanulóval szemben, és megvannak a büntetések: a legmagasabb az, hogy kizárják az iskolából, ha nagykorú” – fogalmazott Keszei Sándor elnök.

2008-ban készült az a felvétel – akkor egy diák vette fel telefonján –, ahogy osztálytársa ráront a 69 éves tanárra.
A pedagógusok szerint egyre több a hasonló eset, pedig ezeket már szigorúbban büntetik. A Btk. 2012-es módosítása szerint a pedagógus bántalmazása közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősül, ez 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de csak 14 év felett.

Forrás: Hír TV