2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

Nyolc ellenzéki képviselőnek kell büntetést fizetnie

Hír TV

2019. március 5., kedd 21:43, frissítve: kedd 23:10

Ötmilliós bírságot kapott nyolc rendbontó ellenzéki képviselő. Tiszteletdíjuk csökkentéséről döntött ugyanis az Országgyűlés. Több százezer forintos elvonással büntették az MSZP-s Tóth Bertalant, Szabó Sándort, Kunhalmi Ágnest, Harangozó Tamás, Bangóné Borbély Ildikó, illetve a DK-s Varju Lászlót. Ők tavaly év végén a túlóratörvény tárgyalásakor sípolni és kiabálni kezdtek, végül kivonultak a teremből. A független Szabó Szabolcs és Székely Sándor pedig a két nappal későbbi botrányos szavazás miatt kapott fizetéselvonást.

Az ellenzéki pártok képviselői tavaly decemberben többször is botrányos viselkedéssel zavarták meg az Országgyűlés munkáját. Sípolással és hangos bekiabálásokkal zavarták a túlóratörvény tárgyalását és a szavazást is. Az Országgyűlés most nyolc képviselő fegyelmi ügyében döntött.

„A fizetésünk harmadának elvonásáról fognak ma a fideszes és KDNP-s képviselők szavazni. Az MSZP részéről ez 2 millió 554 200 forintról beszélünk. Hogyha az összes ellenzéki képviselőt nézzük akkor 5 millió 19 ezer forint büntetést fognak ma megszavazni” – vetítette előre Bangóné Borbély Ildikó, szocialista képviselő.

A legkisebb, 445 ezer forintos büntetést a szocialista Kunhalmi Ágnes kapta, amiért tavaly a napirend elfogadását füttyszóval, hangos bekiabálásokkal, és sípszóval zavarta. Ugyanezért a MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, Harangozó Tamás és Szabó Sándor, valamint a DK-s Varju László tiszteletdíját egyenként 505 ezer forinttal csökkentették. A szocialisták elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan 594 ezer forintos büntetést kapott rendzavarásért.

A tavaly decemberi túlóratörvény szavazáskor az elnöki pulpitus elfoglalásában részt vevő független Székely Sándor tiszteletdíjából 891 ezer forintot vettek el, míg a szintén független Szabó Szabolcs büntetése közel 1 millió 70 ezer forint.

A Gyurcsány part egyébként korábban egy tüntetésen követelte, hogy büntesse meg őket a házelnök. Vadai Ágnes párttársa a most kiszabott büntetést kitüntetésnek nevezte.

„Ezeket a büntetéseket mi nem büntetésnek, hanem a magyar hazafiak kitüntetésének kezeljük” – mondta Arató Gergely.

A Fidesz szerint helyénvaló volt a képviselők tiszteletdíjának megvonása.

„Nem maradhat következmény nélkül az, hogy egy országgyűlési képviselő nem tartja be a törvényeket, a szabályokat. Itt is ez történt. Úgy gondoljuk, hogy ez a büntetés, amit házelnök úr kiszabott, helyénvaló” – mondta Halász János, a kormánypárt frakciószóvivője.

A tavalyi botrányos túlóratörvény szavazása kapcsán várhatóan újabb büntetésekről dönt majd két hét múlva az Országgyűlés.