2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nyolc egyetem hallgatói önkormányzata bukhatja az állami támogatást

Súlyos szabálytalanságokat állapított meg az Állami Számvevőszék az egyetemeken működő hallgatói önkormányzatoknál. Nyolc esetben az állami támogatás felfüggesztését javasolják a revizorok. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a jelentés megalapozatlan, és súlyos módszertani hibák vannak benne.

  • Nyolc egyetem hallgatói önkormányzata bukhatja az állami támogatást

27 állami egyetemből, 27-ben alakult meg szabálytalanul a hallgatói önkormányzat az Állami Számvevőszék szerint. „A hallgatói önkormányzatok működése, forrásfelhasználása, gazdálkodása nem volt szabályszerű, nem volt biztosított a közpénzekkel történő átlátható szabályszerű gazdálkodás” – közölte pénteken Makkai Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.

Az ÁSZ szerint egyik egyetem sem tudta igazolni, hogy a hallgatók legalább 25 százaléka részt vett a hallgatói önkormányzati választásokon, sok esetben pedig hiányzott a szenátus jóváhagyása a HÖK alapszabályára. „Az egyetemeknek is működik egy belső ellenőrzése, egy belső kontrollrendszere, amelynek egyébként ellenőrizni kell a hallgatói önkormányzat törvényeknek megfelelő működését, és ezek sem működtek ebben az időszakban megfelelően, 2013 és 2016 között. Nem tárták fel, nem hozták felszínre ezeket a problémákat. Tehát, nyilván ezek után az egyetemeknek is sokkal nagyobb figyelmet szükséges fordítani erre a belső ellenőrzésre” – emelte ki a sajtótájékoztatón Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs igazgatója.

Az ÁSZ minden intézményt tájékoztatott a vizsgálat eredményéről, a 27-ből 19 reagált, és igazolta, hogy helyreállt a jogszerű működés. A Dunaújvárosi, az egri Eszterházy Károly, a Kaposvári, a Nyíregyházi, a gödöllői Szent István, a Színművészeti, a Testnevelési Egyetemek, valamint a Szegedi Tudományegyetem azonban nem válaszolt, így ebben a nyolc intézményben az ÁSZ a hallgatói önkormányzatnak szánt állami támogatás felfüggesztését javasolta a minisztériumnak. „Nekik dokumentumokkal kell alátámasztani azt, hogy most már biztosított a törvényes működése a hallgatói önkormányzatoknak. Amikor ezek rendelkezésre állnak, nyilván azt az Állami Számvevőszék meg fogja tekinteni, meg fogja vizsgálni, és akkor ennek függvényében tudja kezdeményezni azt, hogy ha ezek rendben vannak, hogy megszünteti a folyósításának a felfüggesztését” – közölte Holman Magdolna ÁSZ-főtitkár.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint a jelentés megalapozatlan, ezért nem értenek vele egyet. „Egész egyszerűen életszerűtlennek tartjuk azt, hogy három évben, minden felsőoktatási intézményben, minden intézmény teljesen szabálytalanul működött. Azt feltételezzük, hogy valamilyen módszertani hiba történt az adatbekérés, és az adatszolgáltatás között, és ebből következőleg ezen információkból történő rossz következtetések miatt az Állami Számvevőszék rossz következtetéseket vont le” – nyilatkozata Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

Az ÁSZ által felfüggesztésre javasolt források nem érintik sem a hallgatói ösztöndíjakat, sem a szociális támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!