2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Nyitva maradnak a templomok, és lesznek istentiszteletek is

Kisebb létszámú, valamint szabadtéri szertartásokkal, emellett online miseközvetítéssel is készülnek a történelmi egyházak, hogy ne maradjanak lelki táplálék nélkül a hívek - olvasható a Magyar Hírlapban.

  • Nyitva maradnak a templomok, és lesznek istentiszteletek is

Nem zárják be templomaikat a magyarországi felekezetek, a szerdán életbe lépett rendkívüli jogrend intézkedéseivel összhangban azonban a katolikus, református és evangélikus egyház is törekszik felelősen és óvatosan eljárni.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben a templomok a lelki feltöltődés és imádság helyei, ezért a katolikus templomokat nem zárják be – írta tegnapi közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A testület kéri ugyanakkor a hívek felelős és körültekintő hozzáállását: akik betegnek érzik magukat, önmaguk és mások védelmében érezzék lelkiismereti kötelességüknek, hogy mielőbb orvoshoz forduljanak és tartózkodjanak a közösségtől - írta a lap.

A kormánydöntésben szereplő, száznál több ember részvételével tartandó beltéri rendezvények tilalmára vonatkozóan a Miniszterelnökség korábban arról tájékoztatta az MKPK-t, hogy a kivételek közé tartoznak a templomi liturgikus események is. Számos esetben várható online miseközvetítés, emellett van, ahol szabadtéri szentmisét tartanak, vagy más módon segítik elő a kis létszámú templomi liturgikus ünneplést. A közszolgálati televízió már a most következő vasárnapon szentmisét közvetít.

Az MKPK emellett fölhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben is érvényesek azon egyházi előírások, amelyek szerint, ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban. Érvényben maradnak az MKPK korábbi, a koronavírus terjedésével összefüggő rendelkezései is. A testület kéri, hogy a katolikus oktatási, szociális és egészségügyi intézmények mindenben kövessék a hatósági előírásokat, legyenek együttműködők. Erdő Péter bíboros, prímás, sztergom-budapesti érsek imádságában azt kérte, „Isten segítse a tudomány embereit, hogy mielőbb megtalálják a járvány ellenszerét”, és adjon „a társadalmak vezetőinek éleslátást, hogy megfelelő intézkedésekkel gátat szabjanak a fertőzés terjedésének, segítsék a betegség megelőzését, leküzdését és a hatékony eszközök eljutását a rászorulókhoz”. A betegségben elhunytak számára irgalmat és örök nyugodalmat kért, a betegeknek gyógyulást, az orvosoknak és az egészségügy munkatársainak erőt és áldást bátor helytállásukhoz. „Add, hogy felelős viselkedésünkkel mi is hozzájáruljunk a betegség terjedésének elkerüléséhez” – írta, és mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!