2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Belföld

Nyirő újratemetése: "megtáncoltatták" volna a polgármestert + Videó

Elismerte a Hír Televízió Célpont című műsorának Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.

Bunta Levente azt mondta: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”, míg a román miniszterelnök azt közölte, hogy jól járt el a végén. Nyirő József író újratemetése azért maradt el, mert a város polgármestere hibásan töltötte ki a temetést engedélyező nyilatkozatot.

Szándékos lépés volt?

Nyírő József erdélyi író újratemetésével kapcsolatban 57 év elteltével, 2010-ben született döntés: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány (Nyirő első köztéri szobrát ez a két szervezet állította 2004-ben Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában) a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával hazahozza a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemeti Nyirő hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szervez.



Az előkészületek során eldőlt, hogy a volt írót május 27-én helyezik majd végső nyugalomra a székelyudvarhelyi katolikus temetőben. Az újratemetés kapcsán az első problémák a romániai kormányváltás miatt következtek be, mivel a korábbi, a Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ alkotta koalíció április 27-én pénteken megbukott egy bizalmatlansági indítvány miatt. Az új szociálliberális kabinet külügyminisztériuma május 16-án bekérette Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, aki azonban Marosvásárhelyen tartózkodott, így a külügyi tárcánál az ügyvivő képviselte a bukaresti magyar diplomáciai kirendeltséget.

Az MSZP szerint Nyírő József újratemetése egyben eszméinek újraélesztését is jelenti  – írta közös közleményében Mesterházy Attila pártelnök és Botka László választmányi elnök szombaton.

A Krónika értesülései szerint a külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés, továbbá nyomatékosan arra kérték az ügyvivőt, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményhez. A bukaresti hatalom beavatkozása nem volt minden előzmény nélküli, mivel több román lap is antiszemitának, irredentának nevezte az írót, annak ellenére, hogy az egyik hírtelevízióban Füzes hosszasan érvelt amellett, hogy ezeket a vádakat semmilyen történelmi vagy irodalmi dokumentum nem támasztja alá.

Május 22-én a román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyirő újratemetésének szervezőit, hogy nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre.

Időközben Budapesten felravatalozták a volt erdélyi író hamvait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A ravatalnál délután három óráig helyezhették el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartottak Nyirő munkásságáról. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!