2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nyirő újratemetése: "megtáncoltatták" volna a polgármestert + Videó

Elismerte a Hír Televízió Célpont című műsorának Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.

Bunta Levente azt mondta: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”, míg a román miniszterelnök azt közölte, hogy jól járt el a végén. Nyirő József író újratemetése azért maradt el, mert a város polgármestere hibásan töltötte ki a temetést engedélyező nyilatkozatot.

Szándékos lépés volt?

Nyírő József erdélyi író újratemetésével kapcsolatban 57 év elteltével, 2010-ben született döntés: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány (Nyirő első köztéri szobrát ez a két szervezet állította 2004-ben Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában) a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával hazahozza a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemeti Nyirő hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szervez.Az előkészületek során eldőlt, hogy a volt írót május 27-én helyezik majd végső nyugalomra a székelyudvarhelyi katolikus temetőben. Az újratemetés kapcsán az első problémák a romániai kormányváltás miatt következtek be, mivel a korábbi, a Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ alkotta koalíció április 27-én pénteken megbukott egy bizalmatlansági indítvány miatt. Az új szociálliberális kabinet külügyminisztériuma május 16-án bekérette Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, aki azonban Marosvásárhelyen tartózkodott, így a külügyi tárcánál az ügyvivő képviselte a bukaresti magyar diplomáciai kirendeltséget.

Az MSZP szerint Nyírő József újratemetése egyben eszméinek újraélesztését is jelenti  – írta közös közleményében Mesterházy Attila pártelnök és Botka László választmányi elnök szombaton.

A Krónika értesülései szerint a külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés, továbbá nyomatékosan arra kérték az ügyvivőt, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményhez. A bukaresti hatalom beavatkozása nem volt minden előzmény nélküli, mivel több román lap is antiszemitának, irredentának nevezte az írót, annak ellenére, hogy az egyik hírtelevízióban Füzes hosszasan érvelt amellett, hogy ezeket a vádakat semmilyen történelmi vagy irodalmi dokumentum nem támasztja alá.

Május 22-én a román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyirő újratemetésének szervezőit, hogy nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre.

Időközben Budapesten felravatalozták a volt erdélyi író hamvait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A ravatalnál délután három óráig helyezhették el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartottak Nyirő munkásságáról. Bővebben >>>

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!