2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Nyilvántartásba vették az első nemzetközi megfigyelőket

MTI

2019. május 21., kedd 14:13

Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra.

A választási eljárásról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő a többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, felhívhatja figyelmüket a vélt rendellenességekre.

Nem zavarhatja és nem befolyásolhatja azonban a választási eljárást, a választási szervek munkáját, és köteles tevékenységét pártatlanul végezni.

A nemzetközi megfigyelőknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), amely a nemzetközi megfigyelők nevét, valamint a megbízó állam vagy nemzetközi szervezet nevét internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n folyamatosan közzé is teszi. Ott olvasható, hogy az NVI hat nemzetközi megfigyelőt már nyilvántartásba vett; a budapesti francia nagykövetség és az orosz nagykövetség is három-három megfigyelőt jegyeztetett be.

Öt évvel ezelőtt mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát az EP-választásra, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről.

 

MTI