2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Nyilatkozatot fogadhat el az Országgyűlés a V4 megalakulásának harmincadik évfordulójára

A visegrádi négyek fennállásának 30. évfordulója alkalmából az Országgyűlés külügyi bizottsága nyilatkozattervezetet nyújt be a parlamentnek, amelyről éppen azon a napon - február 15-én - döntenek, amikor harmincéves lesz az együttműködés - mondta Németh Zsolt (Fidesz), a bizottság elnöke hétfőn az MTI-nek.

  • Nyilatkozatot fogadhat el az Országgyűlés a V4 megalakulásának harmincadik évfordulójára

Kifejtette: a bizottság egyhangúlag hozta meg ezt a döntését, ami azt mutatja, hogy van konszenzusos külpolitikai terület, amely ráadásul nem is mellékes, hiszen a kormány egyik legfontosabb külpolitikai prioritása a visegrádi, illetve közép-európai együttműködés.

A politikus hangsúlyozta: a visegrádi csoportnak (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) talán az a legnagyobb erénye, hogy az elmúlt évtizedekben folyamatosan olyan rugalmas működési formát tudott fenntartani, amely kiállta az idő próbáját, mert nem intézményesítette túl önmagát és képes volt arra, hogy pragmatikus módon azokra a területekre fókuszáljon, ahol tényleges érdek mutatkozott az együttműködésre.

Közölte: az elkövetkező napokban találkozókra kerül sor a visegrádi államfők, miniszterelnökök és a külügyi bizottságok között is. A magyar parlamenti nyilatkozat elfogadásával egyidejűleg pedig a másik három országban is elfogadhatják ezt a dokumentumot - mondta.

Németh Zsolt kitért arra: a V4 célja a közép-európai építkezés, az euroatlanti integráció támogatása, valamint a közép-európai érdekérvényesítés, és a V4 nem érdekelt az ellentétek mélyítésében.

Megjegyezte: a V4 soros magyar elnöksége júliusban kezdődik.

A bizottság ülésén Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: fontos évfordulót ünnepelnek a napokban, az 1991-ben elindított visegrádi együttműködését. A 30 éves együttműködés létrehozása történelmi szinten is mérhető, bátor tett volt - mondta.

Nem sokkal a kommunizmus bukása után sok terhet cipelt a térség - tette hozzá -, mégis a három ország - Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország - vezetői felismerték, hogy országuk jövője Európában van, és ennek megvalósítása nem megy a nélkül, hogy szoros együttműködést alakítanának ki.

Elmondta: az együttműködés alapja a kölcsönös tisztelet, olyan területeken dolgoznak közösen, ahol kialakítható közös álláspont, továbbá politikai háttértől függetlenül tevékenykednek, vagyis az, hogy éppen milyen összetételű egy kormány, nem hátráltathatja az együttműködést. Az is fontos, hogy elkerülték az intézményesülést - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a csoportban az egyéves elnökség jobb kiszámíthatóságot biztosít.

A V4 eredményei között említette a jobb érdekérvényesítést, a jószomszédi kapcsolatok fejlesztését és a gazdasági együttműködés erősödését. Az EU-ban is egyre komolyabban veszik a visegrádiakat - mondta.

Hangsúlyozta: szükség van a V4-re, mert így hatékonyabban tudják megjeleníteni az érdekeiket, bár emiatt vannak időnként megosztási törekvések is velük szemben. Az együttműködés a jövőben még közelebb hozhatja az országokat - vélekedett.

Jerzy Snopek, a V4 elnökségét jelenleg betöltő Lengyelország budapesti nagykövete emlékeztetett: 1991. február 15-én jött létre a visegrádi csoport. A V4 az elmúlt évtizedekben nemcsak megmaradt, hanem erősödött és fejlődött is - mutatott rá. Hozzátette: nem lehet, hogy csak érdekek fűzzék össze az országokat, hanem fontos, hogy értékek is összekössék őket.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt 30 évben teljesen különböző színezetű kormányok tudtak együttműködni a visegrádi keretben. Ennek oka, hogy a kezdetben vallott alapértékek máig meghatározók, és a formáció kellően rugalmas - vélte.

Balla Mihály (Fidesz), a bizottság alelnöke a társadalmi kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a visegrádi keretek között a politikai együttműködés mellett.

Molnár Gyula (MSZP) szerint jó, hogy annak idején a közös érdekek alapján szövetkezett három közép-európai ország. Ugyanakkor nem jó, ha a V4-et úgy építik fel, mint ha valami más alternatívája lehetne - vélekedett.

Mesterházy Attila (MSZP) elmondta: ha elkezdenék "az asztalra tenni" a konfliktusokat, sokkal nehezebb lenne most az együttműködést ünnepelni. A V4 bizonyos szempontól kiállta az idő próbáját, bizonyos szempontból túlértékelt, de van történelmi küldetése - közölte.

Nacsa Lőrinc (KDNP) elmondta: az elmúlt években sokat tettek a társadalmi kapcsolatok erősítéséért, hogy a visegrádi együttműködés a mindennapok részévé váljon.

Gurmai Zita (MSZP) szerint egyértelműen sikertörténet indult el 30 évvel ezelőtt a visegrádi csoport megalakításakor.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Az ügyészség megcáfolta Magyar Péter állítását + videó

Egyetlen irat sem tűnt el az úgynevezett Völner–Schadl-ügyben - jelentette ki a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. Fürcht Pál főügyész - Magyar Péter nevének említése nélkül - elmondta: többször megfogalmazták az ügyészséggel szemben azt a vádat, hogy tények lettek kihúzva a vádiratból.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!