2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

November első napja az emlékezésről és a reményről szól

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hétvégén. Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából.

  • November első napja az emlékezésről és a reményről szól

November első napja az emlékezésről és a reményről szól. A mindenszentek napja a katolikus egyház szentjeinek és az összes üdvözült léleknek az emléknapja.

Mindenszentek eredete egészen 380-ig nyúlik vissza, amikor a keleti egyház megemlékezett a vértanúkról. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel.

November elseje mindenszentek napja, a katolikus egyház azokról a szentekről emlékeznek meg, akik nem szerepelnek név szerint a naptárban, tehát ez egy katolikus ünnep. November másodika a halottak napja, egyetemesebb ünnep. Tulajdonképpen már a XX. században a halottak napja előestéjévé vált a mindenszentek napja. A néphagyományokban úgy gondolják, hogy hazalátogatnak a halottak, és ezért számukra sót, vizet, kenyeret tettek ki az asztalra, és kivilágították magát az otthont is, mert azt gondolták, hogy ameddig a harang szól kint a temetőben, addig a halottak hazajönnek és körülnéznek

– mondta el Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

Emlékeztetett: a keresztény hagyományairól híres Mexikóban úgy tartják, az ember csak akkor hal meg véglegesen, hogyha mindenki elfelejti. Tátrai Zsuzsanna arra figyelmeztet: addig kell mindenkit szeretettel körülvenni amíg él, és aki pedig már meghalt arra nem szomorúsággal emlékezni, hanem azokat a szép pillanatokat felidézni, ami miatt maradandó emléket jelentenek.

November másodikán, halottak napján az élők halandóságát és az elhunytak halálának a valóságát ünnepeljük. A katolikus egyház megemlékezik minden halottról, de különösképpen a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!