2019. október 15.,
kedd, Teréz napja

Novák Katalin: Ilyen lehetősége soha nem volt még a magyar fiataloknak

Hír TV

2019. február 11., hétfő 19:50, frissítve: hétfő 20:29

Vissza nem térítendő milliókkal, további adókedvezményekkel és nagyszülői gyeddel ösztönzi a kormány a gyermekvállalást. A hétpontos akcióterv részleteiről Novák Katalain családügyi államtitkárt kérdeztük a Magyarország élőben stúdiójában.

„Büszkén húzhatjuk ki magunkat, és mondhatjuk azt, hogy ezen a téren élen járunk Európában” – fogalmazott Novák Katalin Magyarország élőben című műsorunkban a miniszterelnök által vasárnap bejelentett családtámogatási programmal kapcsolatban. Nem csak az arra fordított költségvetési összeg tekintetében – közel 5 százalékát jelenti az ország GDP-jének évről évre –, hanem a sokszínűsége, a különböző eszközöket felvonultató jellege is olyan, amelyekre azt mondhatjuk, ilyen tényleg nincs Európában, sőt talán a világban sem, tette hozzá a családügyi államtitkár. „Úttörők vagyunk ezen a területen, és én bízom benne, hogy fognak is követni bennünket.”

A bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv nagyságrendileg várhatóan 150 milliárd forintot fog jelenteni a költségvetésben, amely egy jelentős bővülés egy lépésben, ismertette Novák Katalin, hozzátéve: összességében akár százezer családot is érinthetnek a kedvezmények.

A 10 millió forint szabad felhasználású kamatmentes hitel kapcsán, amelyek 18-tól 40 éves korig vehetnek igénybe az érintettek, Novák Katalin kifejtette: az első gyermek érkezésekkor, már a várandóság harmadik hónapja után felfüggesztik a hiteltörlesztést három évre, a második gyermek érkezéskor ismételten felfüggesztik, és elengedik a tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást. „Tulajdonképpen ők 10 millió forintot kaphatnak.” 

A csokkal kapcsolatban az államtitkár arról beszélt, hogy a kormány állami eszközökkel a piacot nem korlátozza, de nem a vissza nem térítendő támogatási összeget fogják növelni. Ezt azokra a félelmekre reagálva jegyezte meg Novák Katalin, hogy a bővítésnek lesz-e árfelhajtó hatása az ingatlanpiacra. „A hitelen emelünk, tehát a csokhoz kapcsolódó hitel bővül. A használt lakásoknak a piacán jelenthet ez majd egy fellendülést, hogy most már használt ingatlanokra is igénybe vezetik.” Fontos pont továbbá, hogy a 35 millió forintos értékhatárt eltörlik a használt ingatlanok esetében.

Július 1-jétől nyit a kormány a kétgyermekes családok felé is. A tavalyi évben, a családok évében vezették be, hogyha érkezik a harmadik gyermek, akkor a fennálló jelzáloghitelekből elengednek 1-1 millió forintot. Itt most egy jelentősebb bővítés fog következni, húzta alá az államtitkár: ugyanis ezentúl a második gyermek érkezésekor térít meg egymillió forintot a kormány, a harmadik gyereknél pedig már 4 millió forintot, minden további gyermeknél pedig újabb 1-1 milliót.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy bizonyos kedvezmények nemcsak a vér szerinti, hanem az örökbefogadott gyermekek után is járnak, ilyen például az is, hogy négy gyermek után SZJA-mentesek lesznek az anyák életük végééig. Számításaik szerint itt is elég magas az érintettek száma.

A nagyszülői gyed esetében kiemelte, a kedvezményezettek nem a nyugdíjasok, hanem azok, akik jelenleg még dolgoznak, és vállalják azt, hogy ők mennek gyedre a kisgyermekkel a szülők helyett. A gyed extrát viszont nem vehetik igénybe, hiszen nem az a célja a kormánynak, hogy a jövedelmüket maximalizálják, hanem, hogy tényleg a nagyszülő tudjon otthon maradni a gyermekkel.

A nagycsaládos autóvásárlási program esetében 2,5 millió forint vissza nem fizetendő támogatást kaphatnak a családok, és erre már akár három gyermektől jogosultak lehetnek, amennyiben úton van a negyedik gyerek, mondta Novák Katalin. „Ez maximum a vételár 50 százalékát jelentheti.” További feltétel, hogy új autónak kell lennie, viszont nem kell megfinanszírozni előre a teljes összeget.