2021. 12. 01. Szerda Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vetítő 02:00

Belföld

Nógrádi György: Hatalmas veszélyben van Európa egésze

Az Iszlám Állam hóhérját kaphatták el Budapesten. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő volt a vendégünk, aki szerint rengeteg terrorista élhet Európában.

Hassan F. állítása miszerint, ő görög titkosügynök, és a görög szolgálatoknak jelentett nem hihető el semennyire sem Nógrádi György szerint, bár úgy véli, minden ilyent ki kell vizsgálni. Az elemző szerint Európa ma szörnyű válság előtt áll, mert az Iszlám Államot jellemző eszmerendszer megmaradt. Ahogy korábban az Al Kaida helyén szerveződött az Iszlám Állam, így hamarosan újabb képződmény jöhet létre, fekete Afrikában vagy Dél-kelet Ázsiában – véli az elemző.

Az Iszlám Állam fő stratégiája most a túlélőinek a visszacsempészése.

Erre a kihívásra most minden európai ország mást lép ugyan, de végre beindult a belügyi szervek közti kommunikáció.

A görögöknek meg kell mondják az igazat, hogy miben működött együtt velük Hassan F., ha egyáltalán van alapja az állításainak – mondta Nógrádi György, aki úgy véli, hogy maximum jelentést tehetett, de lehetetlen, hogy konkrétan beszervezte volna valamely titkosszolgálat, hisz alaptörvény: terroristákkal nem tárgyalunk.

A vádlott állítólag analfabéta, aki csupán a nevét tudja leírni, és akit - az eddig tudottak alapján -  beszervezett az ISIS, ahol egész magas rangig vitte. Ez sokat elmond a szervezetről is, és láthatóan a bőrét menti F. Hassan a kialalkult helyzetben.– mondta Nógrádi György. 

Az elemző számos adatot is ismertetett. Szerinte 2200 terrorista él most Németországban, 12000 szalafita szélsőséges muszlim, és 22000 olyan egyéb szélsőséges egyén, aki bármikor bármire hajlandó. Fontos probléma ezeken felül, hogy mit kezdjen Európa ezekben a párhuzamos társadalmakban élő nőkkel és gyerekekkel. Dánia például őket sem fogadja vissza, hisz vannak olyan kiskamaszok, akik 5 éves koruktól fegyverrel lőttek, és a Koránon kívül mást nem ismernek. Belőlük nyugati állampolgárt nevelni nagyon nehéz - véli Nógrádi György.

Németország kapcsán megemlítette: Jelenleg 220 ezer ember kezében már kiutasítási végzés van, de az elméletet a gyakorlattal iszonyú nehéz egyeztetni, és láthatóan emiatt változik a nyugati politika is. A CDU új elnöknője mostani beszédeiben a külső határok védelmét emelte ki prioritásnak iszonyatosan megkésve, 4 évvel a 2015-ös események után.

Nógrádi György szerint a hazatérő terroristák nem fognak nyíltan szervezkedni Európában. hisz nincs olyan földrajzi hely, ahol stabil alap teremthető az Iszlám Államnak,ennek ellenére a rejtőzködő terroristák egységesen emelik a biztonsági kockázatot.

Az anonim bankkártyák kapcsán felmerül az anonim terrorfinanszírozás kérdése, a Bizottság szóvivője pedig két percen belül mondott egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat. Mutatott rá Nógrádi György. Az, hogy előfordulhatott, hogy egy hóhér a görög hatóságokon keresztül bejöhetett Európába, bankkártyája volt, és a családját szállítgatta amikor lebukott, önmagában jelzi, hogy mekkora nagy bajban van az európai biztonság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!