2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Nincs még egy ilyen bolt az országban

Az országban egyedülálló bolt nyílt a Somogy megyei Kelevíz községben. Az üzletben a közfoglalkoztatási program keretében dolgozók által készített kézműves termékek vásárolhatók meg.

  • Nincs még egy ilyen bolt az országban

A kézműves boltot Kelevíz önkormányzata nyitotta az országos közfoglalkoztatási program részeként.

„A közhiedelemmel ellentétben nem csak utcát sepernek a közfoglalkoztatottak, hanem mint a boltban látható, a szőnyegszövéstől elkezdve a tésztakészítésen, a lekvárfőzésen keresztül a seprűkötésig, mindenben nagyon-nagyon ügyes és szorgos kezek dolgoznak” – emelte ki Vargáné Balatincz Krisztina polgármester.

A boltban nemcsak a helyiek vesszőfonásos termékeit lehet megvásárolni, de további 4 faluét is.

„Olyan értéket hoznak létre ezek az emberek, amelyre méltán lehetnek büszkék ők is, meg a településük is. Elismerés a polgármesternek, aki ezt megszervez” – nyilatkozta Móring József Attila, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője.

A térségben mindig is fontos szempont volt a somogyi értékek megőrzése és népszerűsítése.

„A település megtartó ereje az itt nagyon-nagyon látszik, hogy itt olyan emberekkel is foglalkoznak, foglalkoztatnak olyan embereket, akik a településen élve teszik a dolgukat, eltartják önmagukat, fejlesztik a településeket, fejlesztik az önkormányzatot és ezáltal a térséget is, Somogyot is” – vélekedett Huszti Gábor, a Somogy megyei Közgyűlés alelnöke.

A munkaerőhiány növekedésével a program résztvevői közül egyre többen találnak lehetőséget a visszatérésre a munka világába, ami a közfoglalkoztatás eredeti célja volt, így a környék településein csökken a munkanélküliség.

„El kell mondanom, hogy egyre kevesebb közfoglalkoztatott van, hiszen működik a munka világába a kiáramlás, úgy hogy már mondhatnám azt is, hogy alig van közfoglalkoztatott” –árulta el Nagy László Péter, Mesztegnyő polgármestere.

Az alig pár száz fős településen a bolt révén az elődök házi praktikái és az általuk készített termékek is felelevenedtek. A boltba új portékákat is várnak, céljuk példát mutatni arra, hogy az értékek megőrizhetők.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!