2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Nincs egyetértés a Jobbikon belül Gyurcsánnyal kapcsolatban

Gyurcsánnyal is együttműködne a Jobbik – ezt a párt frakcióvezetője nyilatkozta, bár párttársa szerint a DK elnökének már régen ki kellett volna lépnie a közéletből. A Mi Hazánk Mozgalom is egy Gyurcsány nélküli új ellenzéket akar létrehozni. A baloldali ellenzéki pártok viszont mindenre nyitottak a kormányváltás érdekében.

  • Nincs egyetértés a Jobbikon belül Gyurcsánnyal kapcsolatban

„Mi értékrendi alapon célokat határozunk meg, és ezek elérése érdekében pragmatikusan együttműködünk bárkivel. Nem csak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is, ha szükséges” – ezt az LMP közeli azonnali.hu-nak nyilatkozta a Jobbik frakcióvezetője. Gyöngyösi Márton – aki korábban listázni akarta a zsidó képviselőket – hozzátette, hogy a béruniós kezdeményezésük népszerűsítése során szélsőbaloldali szakszervezetekkel is leült, nem nézte, hogy milyen ideológiai beállítottságúak.

A komplett ellenzék felvonult a Parlament főlépcsőjén a január 3-i rendkívüli parlamenti ülés után. A szocialisták és DK-sok mellett, a jobbikosok is csatlakoztak az őszellenzéki megmozduláshoz, ahol egy közösen esküt tettek. Bár a Jobbik és az LMP némán nézte végig a többi ellenzéki politikus fogadalomtételét.

„Mindent el fogok követni, amit az én meglehetősen szűk körömben lehetséges, hogyha lehet, Gyurcsány Ferenc ne legyen semmilyen kampánynak középpontja” – mondta Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki ezzel ellent mondott a párt frakcióvezetőjének. Varga-Damm szerint Gyurcsánynak már nem kellene a politika színpadán lenni, mert már senki sem veszi komolyan.

„Gyurcsány Ferenc szeret odamenni, amikor valami történik ellenzéki oldalról és mutatni magát, hogy ő is ott van. Én azt látom, hogy pillanatnyilag ez az ő szerepe. Az ellenzéki oldalon a saját pártján kívül senki nem veszi úgy, hogy ő ebben a közösségben bármifajta erővel bírhat. Sem most, sem a jövőben. Egyet látni kell. Feláll akárhány ember egy lépcsőre, egy színpadra senki nem mehet oda egy országgyűlési képviselőhöz, ráadásul frakcióvezetőhöz, aki az Orbán-kormánynak és Orbán Viktornak köszönheti, hogy itt lehet, és ezt teheti. Senki nem mondhatja, hogy menjen el” – tette hozzá a képviselő.

A Mi Hazánk Mozgalom viszont egy Gyurcsány Ferenc nélküli új ellenzéket akar létrehozni és nem kér az ellenzéki együttműködésből. A Jobbikból kiszakadt párt képviselője azt mondta: bár a túlóratörvényt ők is elutasítják, nem támogatják az összefogást, leginkább azért mert annak Gyurcsány Ferenc és a baloldal régi pártjai is részei.

„Az egyesült balliberális tömbben most már semmilyen értékrendi alapú politizálásról nem lehet szó, hiszen egy trágár jelszó csupán az, amely összetartja ezt az ellenzéket. És kizárólag a hatalom megszerzése az, amely érdekli őket. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy kormányzása idején a baloldal még inkább szolgálta a multinacionális cégek és a bankok érdekeit. Tehát hiteltelen az a tiltakozás, amelyet a magyar munkavállalók érdekében szeretnének hangoztatni” – jelentette ki Dúró Dóra, a párt képviselője.

Az LMP továbbra is nyitott az együttműködésre. Ők már az őszi önkormányzati választások kapcsán is az összefogást emlegetik.

„Az önkormányzati választásokon aztán abszolút minden el tudok képzelni. Nekünk az a fontos, hogy egy tisztességes becsületes ember legyen a kormánypárt kihívója” – mondta Turzsán Szabolcs, a párt országos elnökségi tagja.

A Gyurcsány-párt országgyűlési képviselője viszont megerősítette, hogy tárgyalnak az ellenzékkel, de Gréczy Zsolt ettől többet nem árult el. „Az ellenzék nagyon sok mindenről tárgyal, parlamenti együttműködésről, önkormányzati együttműködésről” – mondta.

Az origo.hu írt arról, hogy míg korábban a Jobbik nyíltan vállalta Gyurcsány-ellenességét, az utóbbi hetekben azonban nem zárkózik el a baloldaltól. A portál úgy tudja: a fordulat saját szavazóiknak sem tetszik, az MSZP-vel tartott közös hétvégi sajtótájékoztatójuk után a radikális párthoz köthető fociultrák sunyi, hazug balliberális egyletnek nevezték a Jobbikot.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!