2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Belföld

Nemzetközileg tárgyalóképtelen Karácsony

Óriási szégyen a fővárosiaknak, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem tud szót érteni tolmács nélkül a nemzetközi fórumokon nyelvi nehézségek miatt.

  • Nemzetközileg tárgyalóképtelen Karácsony

Napok kérdése, és bejelentheti kormányfőjelöltségét Karácsony Gergely a politikai versenyfutásnak álcázott baloldali előválasztási procedúrán, bár főpolgármesteri győzelmét követően megígérte: ezentúl kizárólag a budapestiekre fog koncentrálni, hátrébb lép eggyel az országos politikától.

Az elmúlt másfél év azonban bizonyította, csupán üres ígéretek voltak Karácsony szavai, hiszen nemhogy lemondott volna a Párbeszéd társelnöki posztjáról, hanem újraindult érte, és mai napig betölti e tisztséget. Közösségi oldalát, nyilvános szerepléseit pedig arra használja, hogy személyében – az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal egyetemben – áldozati ellenpólust építsen ki a kormánnyal szemben.

„Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok” – gúnyolódott minap a magyar kormányfő testalkatán Karácsony Gergely a The Economist című lapnak, s utólag ugyan bocsánatot kért, mondván, megjegyzését csupán viccnek szánta, azonban tegnap újra a magasságával kérkedett a Facebook-oldalára feltöltött videóban, a Mol Bubi kerékpárjairól megjegyezve: „Fel lehet húzni az ülést. Ilyen magas emberek is kényelmesen tudják használni. Meg az alacsonyabbak is.”

Az Economist-interjú több kérdést is felvet. Miért épp egy globális pénzügyi lapból értesülnek a választópolgárok a baloldali politikus miniszterelnök-jelölti ambícióiról? Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára e felvetésre reagálva azt írta közösségi oldalán: „Ez sok mindent elmond arról, hogy milyen közegnek szeretnének megfelelni, honnan érkeznek az elvárások és honnan remélnek buksisimit. Az utóbbiak – ha külföldi szereplőkről van szó – soha sincsenek ingyen.”

Adódik a kérdés annak kapcsán is: miért kell egy kormányfőnek készülő Karácsonynak tolmács egy nemzetközi lapinterjúhoz? Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közösségi oldalán azt fejtegette, míg a főpolgármester nem beszél angolul, addig a miniszterelnök napi szinten tárgyal idegen nyelven.

Rámutatott: míg egy világváros vezetője nem tud szót érteni mással nemzetközi találkozókon, nyelvi nehézségek miatt, addig a kormányfő nap mint nap képviseli a magyar álláspontot uniós és más nemzetközi fórumon, tolmács nélkül. „Egy uniós ország nem engedheti meg magának, hogy olyan miniszterelnöke legyen, aki nem beszél angolul” – szögezte le Fürjes.

Mindenesetre a Magyar Hírlap levélben érdeklődött Karácsony Gergelynél, hogy 2013 óta – az Átlátszó ekkor írt arról, hogy a Párbeszéd vezetőjének nincs nyelvvizsga-bizonyítványa – sikerült-e bármilyen nyelvből vizsgát tennie, ha igen, milyen nyelvből, ha pedig nem, tervez-e jövőbeli baloldali kormányfőjelöltként nyelvi kurzusra jelentkezni, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Közösségi oldalán ugyanakkor jelezte: „A hirtelen támadt érdeklődésre reagálva készséggel elismerem, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém.”

 

Magyar Hírlap

 

Kapcsolódó anyagok:

Plusz-mínusz: Amikor Karácsony Gergely „viccelődik”

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!