2020. július 4.,
szombat, Ulrik napja

Nemzeti Légió néven újjáalakul a Magyar Gárda

Hír TV

2019. május 14., kedd 21:17

Nemzeti Légió néven újjáalakul a Magyar Gárda – jelentette be a Mi Hazánk Mozgalom elnöke. Toroczkai László hangsúlyozta: ugyan a Nemzeti Légió nem a korábban betiltott Magyar Gárda jogutódja, de eszmeiségének és szellemiségének örököse.

A Jobbikhoz köthető Magyar Gárda pártmilíciára emlékeztető jellege, illetve a magyarországi cigánysággal kapcsolatos megnyilvánulásai miatt heves vitákat váltott ki annak idején. Megszűnéséhez is ez vezetett, ugyanis feloszlatását azzal indokolták, hogy az egyesület a tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végezte, működése pedig a cigány népcsoport szabadságának és jogainak sérelmével járt.

A Jobbikból kilépő politikusok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom május 1-i rendezvényén nem csak cigányoztak, de a Magyar Gárda felélesztését is megígérték.

 „A Jobbik pedig elárulta az általa létrehozott Magyar Gárdát”

- erről beszélt a Mi Hazánk elnöke, amikor, hivatalosan is bejelentette, hogy Nemzeti Légió néven újjáalakul a Magyar Gárda. Toroczkai László kiemelte, hogy az egyesületi bejegyzés alatt álló szervezet célja alapvetően a honvédelmi alapismeretek oktatása, a katonai hagyományok ápolása, illetve katasztrófahelyzetekben, az élet- és vagyonvédelem. Mint mondta, az elmúlt években súlyosbodtak azok a tényezők, amelyek korábban a Magyar Gárda megalakulásához vezettek.

Megkérdeztük a Jobbik frakcióvezető-helyettesét, hogy mit szólnak a Mi Hazánk Mozgalom lépéséhez és mit gondolnak arról, hogy Toroczkai László szerint a párt elárulta a Magyar Gárdát. Jakab Péter azonban minden kérdésünket hárította.

Toroczkai László a Mi hazánk Mozgalom elnöke közölte, hogy a rendőrségi tiltás ellenére mindenképpen megtartják a Törökszentmiklósra meghirdetett demonstrációjukat. Toroczkai László hozzátette: az ügyben a bírósághoz fordultak. Szerinte a demonstrációra azért van szükség, mert egy férfi terrorizálja az ott élőket.

Hír TV