2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Belföld

Nem volt fényképégetés: életbe lépett az új hajléktalantörvény

Nem hozott látványos rendőségi akciókat a ma életbelépő törvénymódosítás, amely bünteti az életvitelszerű közterületen tartózkodást. Az ellenzék szerint a kormány átlépett egy újabb határt, az érintettek pedig növekvő bizonytalanságról számoltak be. A kérdés a budapestieket is megosztja. A kormány szerint felkészültek a változásokra, van elég hely a szállókon.

  • Nem volt fényképégetés: életbe lépett az új hajléktalantörvény

Rég nem látott tisztaság és nyugalom a Nyugati téri aluljáróban. A környéken dolgozók szerint az elmúlt napokban érezhetően kevesebb a hajléktalan a környéken, de igazi megoldás nem született.

Nem tudják eltüntetni, ez ugyan az, mint a szegénység, a szegénységet sem lehet megszüntetni – véli egy megkérdezett. A Blaha Lujza téren sem a megszokott kép fogadja a járókelőket. Egy részük felháborodott a hajléktalanok zaklatásán. El kellene valahol őket helyezni. Azok, akik már több éve élnek az utcán, azokat nem lehet visszavezetni a munka világába, vagy legalábbis nem azonnal – véli egy járókelő.

Mások viszont megoldottnak látják a helyzetet: Az első kerületben lakom, ott sincs, érzékelhető, hogy nincs annyi. A Batthyányi térről eltűntek. – mondja egy várbéli lakos. László 2002 óta él az utcán, hogy miért került oda, arról inkább nem beszél. A mai nap reggel minket, engemet, kedves feleségemet, meg a kutyámat építész munkások és rendőrük ébresztettek – mondta László. Ő azon kevés hajléktalanok közé tartozik, akik az utcáról járnak dogozni, de az új, szigorúbb szabályok miatt, amelynek értelmében az ingóságaikat is megsemmisíthetik egyre bizonytalanabb a helyzete.

Harmadik figyelmeztetés után a hajléktalannak – tökmindegy, hogy kicsoda, micsoda, honnan jött - ha van telefonja, azt is elégetik, szerszámai vannak, azt is eltüntetik, mindent – tart a szankcióktól Kovács László, hajléktalan. A KDNP szerint van elég hely a szállókon, így biztosítható a hajléktalanok ellátása.

A magyar kormány 9,1 milliárd forintot biztosít ebben az évben a hajléktalanellátásra és Magyarországon jelenleg 240 olyan szervezet van és szeretet szolgálat, ami hajléktalan ellátással foglalkozik, a párbeszéd a szervezetekkel folyamatos, annak érdekében hogy segítsük a hajléktalanellátás kapacitását. – mondta korábban Juhász Hajnalka a KDNP országgyűlési képviselője. A Párbeszéd az Alkotmánybíróságon készül megtámadni a jogszabályt.

Mától razziázni lehet a hajléktalanokkal szemben és Önök ahelyett, hogy a hajléktalanság ellen küzdenének energiájukat arra fordítják, hogy a hajléktalanok ellen küzdjenek, azok ellen az emberek ellen, akik ellen nem küzdeni kellene, hanem akiken segíteni kellene – jelentette be Burány Sándor, a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagja. A Gazdasági minisztérium államtitkára szerint a most életbelépő változás célja a hajléktalanok és a közrend védelme.Szinkron

Lehet, hogy Ön szerint, vagy Önök szerint ez ne emberhez méltó dolog, de az a kérdés, hogy közterületen élni az emberhez méltó-e, mert ezek szerint Önök ezt annak tartják, hogy az emberek közterületen, télen, nyáron közterületen élnek, életvitel szerűen. Ez emberhez méltó élet Önök szerint – tette fel a kérdést Cseresnyés Péter az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár

A Máltai Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint felkészültek az ilyenkor megszokottnál nagyobb forgalomra, mivel a törvény életbelépése miatt november elseje helyett október 15-én indul a krízis időszak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!