2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szikla - lángok ölelésében 11:00

Belföld

Nem világos, milyen feladatokat kellene ellátnia Budapest főtájépítészének

Neki „köszönhetjük” az allergiásoknak és a kutyasétáltatóknak komoly gondot okozó méhlegelőket, az ötven négyzetméteres parkerdőt, illetve a Városháza elhíresült Pop Up parkját. A cikkből kiderül hol fejtette még ki „áldásos” tevékenységét Bardóczi Sándor, budapesti főtájépítésze.

  • Nem világos, milyen feladatokat kellene ellátnia Budapest főtájépítészének

A főtájépítészi pozíciót nyolcvan éven keresztül senki sem töltötte be Budapesten, azonban ezt az égető személyi problémát Karácsony Gergely 2020-ban megoldotta Bardóczi Sándor kinevezésével. Bardóczi hivatalba lépésekor már csaknem egy éve használta az említett titulust, amit hivatalosan csak 2020 októberében kapott meg a fővárostól.

Az azonban a mai napig nem világos, hogy pontosan milyen kötelezettségei, feladatai vannak Budapest főtájépítészének. 

A pozíció az elmúlt évek tapasztalatai és Bardóczi Sándor ténykedése alapján kísértetiesen hasonlítani kezdett a főkertészi munkakörre, Bardóczi ugyanis kinevezése óta szinte csak a fővárosi fenntartású zöldterületeken fejtette ki áldásos tevékenységét.

Ennek a néhány év munkának az eredményeként Budapesten megjelentek az allergiásoknak és a kutyasétáltatóknak komoly gondot okozó méhlegelők, az ötven négyzetméteres parkerdő, a XVII. kerületi balesetveszélyes erdősítési projekt, illetve a Városháza Pop Up park. Mindeközben városszerte romlik a zöldterületek állapota, amelyek sok esetben rekreációs zónák helyett a hajléktalanok otthonává váltak.

Bardóczi elsőként támogatta a méhlegelők létrehozását városszerte. A főtájépítész egy nyilatkozatában elmondta, hogy a méhlegelőknek átnevezett gazos területeken néhány év alatt a toklász és az egyéb gyomnövények helyét át fogják venni az őshonos virágok. Ez mostanáig a legtöbb budapesti helyszínen nem valósult meg, azonban a toklászok továbbra is megkeserítik az arra járók mindennapjait.

Azonban a főtájépítész nem csak a méhlegelőkkel ment szembe a helyiek akaratával. A XVII. kerületben ugyanis Bardóczi erdősítési projektbe kezdett egy fővárosi területen, annak ellenére, hogy a környéken élők nem támogatták a terveket, és továbbra is kutyasétáltatásra és pihenésre akarták használni a közterületet. A főtájépítész akarata azonban erősebbnek bizonyult a helyiek kívánalmainál, így két évvel ezelőtt a Főkert a lakosok tiltakozása ellenére, társadalmi egyeztetés nélkül faültetésbe kezdett a XVII. kerületben.

A főváros folytatta az erdősítést, amelynek részeként erdőfoltokat alakítottak ki, ezekben pedig számos növényt és fafajtát helyeztek el, így biztosítva a biodiverzitást. Azonban

az ültetések és a frissen ültetett növényeket körbevevő csirkeháló befejezése után a Főkert magára hagyta a területet.

Ennek eredményeként mostanra a területen elültetett fák döntő többsége kiszáradt, és csak a kiszáradt csonkok, illetve a csirkehálókat és a cserjéket támasztó botok erdeje maradt hátra.

A teljes cikket a Magyar Nemzet online-on olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vin Diesel meghívta egy vacsira Putyint

Vin Diesel meghívta egy vacsira Putyint

Az akciófilmek világsztárja, a színész Vin Diesel apák napja alkalmából tett közzé egy Istagram-bejegyzést, ahol a filmes dolgain túl erős mondatokat írt le, még ha viccesre is vette a figurát.
Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Magyarázkodni kényszerült Olaf Scholz

Az Európai Unió tárgyalt egy Oroszország elleni újabb szankciós csomagról, amely megtiltaná a tagoknak az orosz cseppfolyósított földgáz európai terminálokon keresztül történő reexportálását, Németország azonban ellenezte az intézkedést – írja uniós diplomatákra hivatkozva a Politico.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Közelebb kerültünk az orosz-ukrán békekötéshez a svájci békekonferencia után?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!