2021. 09. 25. Szombat Eufrozina, Kende napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

Nem úthiba okozta a három halálos áldozatot követelő balesetet

Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásáért indult eljárás a román kamionos ellen, aki június 4-én összeütközött egy kisbusszal. A balesetben többen súlyosan sérültek, hárman pedig életüket vesztették.

A vizsgálat jelen állása szerint a közvetlenül a baleset után napvilágot látott feltételezésekkel ellentétben nem úthiba okozhatta a június 4-i három halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet a 4-es számú főúton. A rendőrség szerint a tragédiát annak a román kamionnak a 25 éves sofőrje okozta, amely egy vasúti felüljáróról lehajtva áttért az út menetirány szerinti bal oldalára és belerohant egy munkásokat szállító kisbuszba.

Az azóta elvégzett vizsgálatok eddigi megállapításai szerint a kamion nagyjából a sofőrülésnél csapódott a kisbuszba. Bár a sofőr erősen fékezett, amikor áttért a menetirány szerinti bal oldalra, esélye sem volt elkerülni a karambolt az akkor már féktávolságon belül lévő kisbusszal.

Az ütközés ereje akkora volt, hogy az utasokkal teli kisbuszt pillanatok alatt felborította és a felismerhetetlenségig összeroncsolta. Ablakai kitörtek, utasai közül ketten azért lelték halálukat, mert a kitört ablakon keresztül kizuhantak a járműből.

Ugyanakkor még az ütközéskor fellépő jelentős erőhatások sem tudták megállítani a kamiont. A műanyagot szállító jármű még az után is balra tartott, hogy összepréselte a kisbusz.

Átszakította a szalagkorlátot és másfélszer átfordulva a tengely körül az út menti mély árokba zuhant.

A balesetben a kisbusz vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. A busz hat utasa és a kamion vezetője nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, a kisbusz utasai közül öten és a kamionban a sofőrrel együtt utazó hölgy könnyű sérüléseket szenvedett.

Az első híradások arról szóltak, hogy a kamion vezetője úthiba miatt ránthatta félre a kormányt és veszíthette el az uralmát a járműve felett.

A nyomozás eddigi adatai szerint azonban nem úthiba miatt történt a baleset.

A rendőrség halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított eljárást a román sofőr ellen és kezdeményezte, hogy az ügyészség indítványozza a letartóztatását. Bár a sofőr a kihallgatásán tagadta, hogy ő lenne a felelős a történtekért, a hatóságok kitartanak álláspontjuk mellett.

Szerintük a tragédiát az okozta, hogy

a kamionos a baleset helyszínétől nem messze lévő vasúti felüljáróról az útviszonyokhoz képest eltúlzott sebességgel hajtott le, ezért tért át a szembejövők sávjába, majd a kisbusz észlelése utáni intenzív fékezés miatt veszítette el uralmát a járműszerelvénye felett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az ügyészség indítványozta a sofőr letartóztatását, amit egyebek között azzal indokoltak, hogy a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó román állampolgárságú gyanúsított szabadlábon hagyása esetén könnyen elszökhetnek, elrejtőzhetne a magyar hatóságok elől (gyakorlatilag ellenőrzés nélkül elhagyhatná az országot) és ezzel kivonhatná magát az eljárás alól.

Azonban a Szolnoki Járásbíróság a Szolnoki Járási Ügyészség indítványával szemben csupán a sofőr bűnügyi felügyeletét rendelte el.

Még nem végleges a döntés, az ügyészség ugyanis azonnal megfellebbezte a járásbíróság döntését, így az nem jogerős. Másodfokon – a letartóztatásokkal összefüggésben kialakult bírói gyakorlat szerint – két héten belül várható döntés. Addig a sofőr a rendőrség őrizetében marad.

bpiautosok.hu 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Az LMP is visszalép a jobbikos ózdi jelölt támogatásától

Az LMP előtt a Momentum és az MSZP is elítélte a jobbikos politikus náci karlendítéshez hasonló mozdulatát. 2021. szeptember 25.

Megnyílt Budapesten a Vadászati Világkiállítás

Papp Ágotát kapcsoltuk, aki vendégével a Legek csarnokából jelentkezett be. 2021. szeptember 25.

Orbán Viktor: Bűn és hiba, hogy eddig nem volt önálló egyetem Sárospatakon

A kormány számára a vidék nem periféria, hanem középpont, ami nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország életében. 2021. szeptember 25.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!