2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Nem maradhatnak állományban a 2006 miatt elítéltek + Videó

2012. május 8., kedd 15:38

Nem maradhat a rendőrség állományában az az egyenruhás, akit jogerősen elítéltek a 2006-os rendőri túlkapások miatt – közölte a Belügyminisztérium. A Hír Televízió úgy tudja, 73 rendőrt állítottak bíróság elé a véres tömegoszlatások után, tizenhárom egyenruhást el is ítéltek, közülük azonban legalább 6-an továbbra is a rendőrségnél dolgoznak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egyelőre nem közölte, hogy az elítélt rendőrök közül kiket szerelnek le. A Hír Televízió úgy tudja, a legbrutálisabb rendőrosztag több vezetője azonban továbbra is az állományban maradhat, ellenük ugyanis korábban semmilyen eljárás nem indult.

Vadásztak, de megnevezni demoralizáló őket

A televízió korábban már beszámolt róla, hogy újabb olyan rendőröknek derült ki a neve és a beosztása, akik 2006. október 23-án a tüntetőkre vadásztak. A rendvédelmi dolgozók szakszervezeti elnöke tiltakozik a brutális rendőrök megnevezése miatt, mert szerinte az az egész állományt demoralizálja. Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint viszont nyilvánosságra szabad hozni a rendőrök nevét, mivel nem viseltek azonosítószámot.

A 2006-os rendőri túlkapásokkal kapcsolatban a Hír TV Célpont című műsora tavaly ősszel közölt először neveket.

A fényképezőért nyúlt

Megírtuk azt is, hogy március elején jelentkezett a Hír TV szerkesztőségében a 2006-os véres tömegoszlatás egyik sértettje. A férfi felismerte magát azokon a rendőrségi felvételeken, amelyeket a Célpontban mutattak be. Édesanyjával és barátaival vett részt a megemlékezésen. Amikor látta, hogy a vadászpuskás rendőrök fejre céloznak, fényképezőjével dokumentálni kezdte a túlkapást. A Célpont azonosította azt a rendőrt, aki vélhetően meglőtte a férfit.

A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke akkor azt mondta, a Hír Televízióban közzétett felvételek a rendőri vezetők büntetőjogi felelősségét vetik fel. „Gumilövedéket, ugye, életet, testi épséget, vagyonbiztonságot fenyegető közvetlen veszély esetén lehetne használni. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez nem állt fönn” – fejtette ki Kádár András.

Az első jogerős ítélet

Emlékezetes volt az is, amikor megszületett a 2006-os rendőri túlkapások első jogerős ítélete: másodfokon 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte Vágó Lászlót a Fővárosi Ítélőtábla. Vágónak azért kellett bíróság elé állnia, mert 2006. október 23-án mint helyszíni rendőrparancsnok az Astoriánál egy tömegoszlatásnál eltörte az egyik járókelő ujját.

Forrás: Hír TV,MNO