2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Nem lehetne gyógyszernek hívni a vitatott szereket

Hír TV

2018. december 4., kedd 13:11, frissítve: kedd 13:22

Nem lehetne gyógyszernek nevezni a homeopátiás szereket egy új törvénymódosítási javaslat szerint. Sokszor ugyanis nagyobb bajt okoznak, mint amennyit használnak azzal, hogy a betegek később kezdik meg a szükséges gyógyszerek szedését.

A parlament előtt van már az a módosító javaslat, amely értelmében a homeopátiás szereket már nem lehetne gyógyszernek hívni. A kormány részéről az egészségügyért felelős államtitkár, szakmai oldalról az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete foglalt állást az ügyben. Tanulmányuk szerint a készítményeknek nincs bizonyítható hatása.

„Ha valaki ilyen szert szed, és nem olyan gyógyszert, amely egy betegséget valóban meggyógyít, az már eleve problémás. Általában rákos megbetegedéseknél lehet azt hallani, hogy valaki a valódi kezelést feladja a homeopátiás szerek, vagy valami hasonló szer miatt, és hát sajnos utána menthetetlen állapotba kerül” – hívta fel a figyelmet Fábián István egyetemi tanár a Hír TV érdeklődésére.

A jogszabály csak a gyógyszerkódexnek megfelelés esetén engedi piacon maradni a Magyarország uniós csatlakozása előtt regisztrált homeopátiás készítményeket. Gyógyszerészek pedig csak úgy ajánlhatnának homeopátiás szert, hogy írásban részletes tájékoztatást adnak a betegeknek.

„Több száz darabot adunk el havonta. Nem tudok pontosat mondani, de forgalmi értékben is elég jelentős. Sokat szednek, gyerekeknek szokták venni, akinek nem akarnak durva, erős gyógyszereket adni, mert az adott szituációt meg lehet oldani egy enyhébb szerrel. Nagyon sokszor hatásos” – nyilatkozta Gaál Emese homeopátiával foglalkozó gyógyszerész.

A gyógyszerészek azt mondják, ha úgy látják, hogy orvosi közbeavatkozást és komolyabb gyógyszerszedését igényel a probléma, akkor mindig orvoshoz küldik a betegeket. Sok esetben azonban pozitív visszajelzést kapnak a szerekkel kapcsolatban.

„Ez egyszerű hókuszpókusz, és ráadásul rengeteg klinikai vizsgálat történt vele, amik egyértelműen bebizonyították, hogy semmilyen hatása nincsen, csak placebó. Viszont nagyon sokszor veszélyt is jelenthet, hiszen sokan később viszik orvoshoz a gyereket, később adnak antibiotikumot, amikor szükséges lenne és ezáltal egy gyerek, vagy akár egy felnőtt láthatja kárát” – vélekedett viszont Novák Hunor orvos.

Novák Hunor szerint semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak a homeopátiás gyógyszerek, átverésnek nevezte, aminek sokszor bedőlnek a szülők, hiszen azt hiszik, ezek valamilyen gyógynövényes termékek.